Kodėl kemšasi odos poros ir formuojasi spuogai

Inkštirai, papulės ar cistos – veidą, nugarą ar krūtinę nusėdę skirtingų tipų spuogai įprastai susiformuoja odos poroms užsikimšus riebalais (sebumu) ir negyvomis odos ląstelėmis. Spuogų formavimosi biologinis mechanizmas yra vienas, tačiau jų atsiradimą skatinančių veiksnių – visa gausybė: stresas, netinkama mityba (saldumynai, pieno produktai, greitas maistas), netinkama odos priežiūra ir priemonės, metų laikas, amžius.

Gydytoja dermatologė Greta Valančienė

„Tinkamai funkcionuojanti oda sebumą gamina nuolatos. Šis klampus skystis svarbus odos grožiui ir sveikatai, nes padeda išlaikyti drėgmę odoje ir saugo odą nuo laisvųjų radikalų poveikio. Kai oda sebumą pradeda gaminti pernelyg intensyviai ar suprastėja jo kokybė, odos poros pradeda kimštis ir susidaro tinkama terpė spuogams formuotis. Štai kodėl tinkama odos higiena ir teisingai pasirinktos dermatologinės kosmetikos priemonės – vienas iš svarbiausių žingsnių sprendžiant aknės pažeistos odos problemas“, – sako dermatologė G. Valančienė.

Aknė skirstoma pagal jos sunkumo laipsnius

Dažnai manoma, kad dermatologai pacientams diagnozuoja aknę tik tuomet, kai ant veido jau matomi ryškūs, pūlingi, skausmingi spuogai ir randai. Tačiau taip manyti klaidinga. Net esant keliems spuogeliams tai jau vadinama akne. Skiriasi tik jos sunkumo laipsnis ir rekomenduojamas gydymas.

Aknės sunkumo laipsnis priklauso nuo to, kokie bėrimai formuojasi bei kokią veido ar kitos kūno vietos dalį jie pažeidžia. Įprastai aknė pagal savo sunkumą skirstoma į penkis laipsnius: nuo pačio lengviausio, kuriam būdingi pavieniai spuogeliai, iki sunkiausio, kuriam būdingi ištisi ir giluminiai bėrimai“, – paaiškina gydytoja dermatologė G. Valančienė.

Remiantis pasauline aknės sunkumo vertinimų skale (GEA), aknė yra skirtoma į penkis sunkumo laipsnius.

Pirmas sunkumo laipsnis – labai lengva aknės forma – pažeista nedidelė veido dalis, spuogų nedaug, būdingi atviri bei uždari komedonai.

Aknės gydymas priklauso nuo jos sunkumo laipsnio

Pirmasis žingsnis veiksmingų sprendimų link – savo odos pažinimas, tinkama higiena ir pašalinimas visų veiksnių, kurie gali pabloginti odos būklę. Atsižvelgiant į aknės sunkumo laipsnį bei jos atsiradimo priežastį, gali būti taikomi skirtingi gydymo metodai, svarbiausia, net kilus mažiausioms dvejonėms dėl odos būklės neeksperimentuoti patiems, bet kreiptis į specialistą.

Gydant pirmojo / antrojo sunkumo laipsnio (labai lengvos ir lengvos formos) aknę, tikėtina, pakaks dermatologinės kosmetikos priemonių, kurių galite įsigyti bet kurioje vaistinėje. Jei po trijų mėnesių spuogai išlieka ar jų padaugėja, reikėtų kreiptis į gydytoją dermatologą.

Gydytoja primena, kad renkantis priemones patiems, svarbiausia atkeipti dėmesį, kad pasirinkta priemonė būtų skirta mišriai, riebiai, į aknę linkusiai odai, kurios sudėtyje būtų veiklių medžiagų kovojančių su spuogų atsiradimo priežastimis (reguliuojančių odos riebalų gamybą ir sudėties pokyčius, neleidžiančių užsikimšti poroms ir stabdančių uždegimą).

„Turint menkiausių dvejonių dėl priemonių pasirinkimo reikėtų kreiptis į gydytoją dermatologą ir neužsiimti savigyda, draugių rekomendacijomis ar įsigyti naudotas dermatologines kosmetikos priemones, jau nekalbant apie vaistus ne jums paskirtus gydytojo. Svarbu žinoti, kad kiekviena oda yra unikali ir jums nebūtinai tiks tai, kas tinka kitiems. Naudodami netinkamas priemones ne tik nesulauksite trokštamo rezultato, bet galite labiau pakenkti odai“, – sako dermatologė G. Valančienė

Išsivysčius vidutinės ir sunkios formos aknei ir esant neveiksmingoms prieš tai minėtoms priemonėms, gydytojas dermatologas gali skirti stipresnį poveikį turinčių vaistų. Ypatingai tais atvejais, kuomet numatoma didelė randų atsiradimo rizika.

Svarbiausia neatidėlioti sprendimo ir laiku kreiptis į gydytoją dermatologą. Tinkamai parinktas gydymas ir kasdienės odos priežiūros priemonės ne tik padės įveikti ligą, bet ir leis išvengiant nepageidaujamų pasekmių – pigmentinių dėmių, randų, psichologinio diskomforto“, – sako dermatologė G. Valančienė

Atraskite rutiną į aknę linkusiai odai

Jei norite džiaugtis gražia ir sveika oda, turite ja tinkamai rūpintis kiekvieną dieną. Aknės pažeistai odai rinkitės tik veiksmingas dermatologines kosmetikos priemones, kurios ne tik efektyviai sprendžia aknės sukeltas problemas, bet tuo pačiu yra draugiškos jūsų odai – nedirgina ir yra tinkamos naudoti kasdien ilgą laiką.

Siekdama suderinti itin aukštą veiksmingumą ir odos komfortą, BIODERMA laboratorija sukūrė naują produktą, skirtą į aknę linkusiai odai – „Sébium Kerato+“. Tai – pirmasis spuogus mažinantis kremas, kuris turi itin efektyvų keratolitinį poveikį, bet nedirgina odos. Remiantis klinikinių tyrimų rezultatais* po 28 dienų naudojimo, 41 proc. sumažėja spuogų, po jų likę randeliai tampa 36 proc. mažiau pastebimi, o oda tampa 60 proc. tolygesnė.

Be to, Sébium Kerato+ pasižymi lengva, geline tekstūra, kuri nekemša odos ir jaučiamas drėgmės bei komforto pojūtis. Jums nebereikės rinktis tarp priemonės efektyvumo ir odos komforto!

* Klinikinė studija, monoterapija, 30 subjektų, turinčių lengvos ar vidutinės formos aknę, 28 dienos, 2021 m.