Labiausiai padeda žmogiškas ir paprastas pokalbis

Šiaulių apygardos teisme jau šešerius metus savanoriaujanti Laima pagal savo specialybę yra renginių režisierė, tačiau tarp šių skirtingų sferų įžvelgia ir panašumų: „Iš šalies žiūrint teismas man lyg teatras. Žiūri į teisėją, į advokatą ar liudininkus – visi jie tarsi pasiskirstę rolėmis, kurias vaidina. Galbūt taip pasižiūrėjus į šį procesą jis neatrodo toks sudėtingas ir niūrus“, – sako Laima ir nusijuokia, kad į savanorystę teisme ją paskatino ateiti ne tik žingeidumas, bet ir noras pabėgti nuo senatvės.

Teismo savanorė Laima su klientu

Teismo savanorė dalinasi, jog į teismą žmonės kartais ateina su baime, ji pastebi, kaip lankytojai blaškosi. “Jauti, kaip žmonės nori, kad kas nors paaiškintų kaip čia viskas vyksta, paprastai ir žemiškai pasakytų, kur eiti ir kas laukia už uždarų durų,” – savo patirtimi dalijasi savanorė Laima. Ji priduria, kad kai kurie žmonės turi neigiamų išankstinių nuostatų apie teismą, teisėjus, prokurorus ar advokatus. Toks požiūris trukdo pasitikėti, jaustis saugiai. O juk čia tokie patys žmonės, kaip visur - pradedant teismo darbuotojais ir baigiant teisėjais ar prokurorais.

Pagrindinė teismo savanorio misija – išsklaidyti nežinomybės ir nerimo skraistę bei padėti teisme jaustis drąsiau ir saugiau. Savanoriui užkalbinus teismo lankytoją užsimezga žmogiškasis ryšys, todėl ir visos neigiamos nuostatos bei su jomis ateinanti baimė gali išsisklaidyti. Juk kartais viskas, ko reikia, jog kas nors būtų šalia, pažvelgtų šiltu žvilgsniu ir paklaustų: „Gal galiu jums padėti?“

Teismo savanorė Galina

“Nors per trumpą laiką labai sunku tą baimę numalšinti, dažnai užtenka trumpo pasikalbėjimo, kad atitrauktume lankytojo mintis nuo negatyvių jausmų ir iškart matyti, kaip savijauta pagerėja. Juk mes visi žmonės ir vieni kitus suprantam. Tiesiog jaučiam, ką išgyvena kitas“, – pasakoja teismo savanorė Laima.

Tenka ir už rankos palaikyti ir vaikus pasūpuoti

Teismo savanoris gali padėti susiorientuoti teismo aplinkoje, teikia praktinę informaciją, susijusią su teismo procesu ir jo eiga, supažindina su liudytojo ar nukentėjusiojo teisėmis bei pareigomis, išklauso, palaiko morališkai ir padrąsina. Nors savanoriai teisinių konsultacijų neteikia ir negali teikti, jie visada pasirengę paaiškinti teisme vykstančius procesus ir atsakyti į kylančius klausimus.: pristatyti teismo lankytojui, kuris iš asmenų yra teisėjas, prokuroras, advokatas ar liudytojas bei nurodyti, kur reikėtų atsisėsti, palydėti iki teismo salės.

Visgi pagalba, kurią teikia savanoriai, gali būti ir kiek netradicinė. Panevėžio apylinkės teismo savanorė Galina pasakoja, kad yra tekę ir raminti įbaugintus jaunuolius, ir prižiūrėti kūdikius, kol tėvai dalyvavo teismo procese, ir padėti sunkiai girdinčiai senolei ar telefoninių sukčių apgautai močiutei. Ne retai tenka ir paprasčiausiai palaikyti žmogų už rankos. „Stiprus jausmas, kuomet matai pasiklydusį tiek teisme, tiek savo mintyse žmogų ir gali jį nuraminti, paaiškinti, patarti, padėti. Kaip gera tampa viduje, kai jam pagerėja“, – dalinasi Galina.

Svarbu paminėti, jog teismo savanoriai nekonsultuoja teisiniais klausimais, tačiau jie yra išklausęs specialius mokymus ir turi reikiamų žinių apie teismų sistemą ir teismo procesą, liudytojų ir nukentėjusiųjų teises bei pareigas, gerai pažįsta teismo patalpas.

Parama, kai jos reikia

Dažniausiai teismo savanorį galima sutikti tiesiog atvykus į teismą. Kiekvienas savanoris nešioja kortelę arba specialų ženklelį su užrašu „SAVANORIS“ ir yra pasiruošę padėti, todėl dvejoti tikrai nereikėtų – jei kyla klausimai, tiesiog imti ir paklausti. Susitikimą su teismo savanoriu galima susiplanuoti ir iš anksto kreipiantis į vieną iš didžiųjų Lietuvos teismų.

Daugiau informacijos rasite www.teismai.lt/savanoriai