Kartu su savo karališkuoju pudeliu Hariu Alfas lankėsi trumų medžioklės mokymuose, kuriuose buvo atskleistos ne tik prabangiausių grybų ieškojimo taisyklės ir subtilybės, bet ir daug įdomios informacijos.

Alfai, kas yra ta trumų medžioklė ir kaip viskas vyksta?

Trumų galima rasti Prancūzijoje, Austrijoje, Vokietijoje ir Italijoje. Kaip grybautojai turi savo grybavimo plotus ir juos nuo kitų slepia, taip ir trumų medžiotojai turi savo vietas ir jų nerodo kitiems.

Trumų medžioklės mokymasis prasidėjo privačiomis savaitgalio pamokomis, kurias tęsime dar po dviejų savaičių. O vėliau reikės daryti labai daug namų darbų, mokytis savarankiškai.

Pirmiausia šuniui duodamas ryšulėlis, kuriame suvynioti pasmulkinti trumai, tada jis surišamas medvilne, perrišamas siūlu ir įteikiamas šuniui kaip žaidimų kamuoliukas. Prasideda šuns ir šeimininko žaidimai: šuo ryšulėlio turi ieškoti lygioje pievoje, tada aukštoje žolėje, vėliau užkasto. Kai tai įvaldo, procedūrą kartojama su tikrais trumais. Haris savo pirmuosius trumus jau atrodo, tikiuosi, jam ir toliau taip gerai seksis. Be abejo, įtakos turi ir mano pastangos, nes tokios pratybos turi vykti kasdien, kad augintinis pajustų tą unikalų trumų skonį ir kvapą.

Kuo ypatingi trumai?

Trumų sezonas tęsiasi iki naujųjų metų, kol iškrenta sniegas. Jie auga vietose, kur yra ąžuolų, beržų ir lazdynų. Dažniausiai trumų ieško šunys, kiaulės arba ožkos, taip pat juos labai mėgsta pelės, sraigės ir elniai.

Trumų yra įvairių, bet ne visi valgomi. Gali būti raudonieji, juodieji ir baltieji trumai, tačiau valgomi tik baltieji ir juodieji. Baltieji yra net du kartus brangesni. Vidutiniškai trumų kilogramo kaina svyruoja nuo 500 iki 1000 eur, o baltųjų nuo –1000 iki 3000 eurų. Jie gali būti maži kaip žirniai arba dideli, sveriantys net kelis šimtus gramų.


Trumus reikia laikyti šaltai šaldytuve, suvyniotus į popierinį rankšluostį ir sudėtus į stiklainį. Be to, popierinį rankšluostėlį reikia keisti kiekvieną dieną – kad kuo ilgiau išliktų unikalus grybų kvapas ir skonis, neatsirastų amoniako poskonis.

Baltųjų ir juodųjų trumų aromatai skiriasi. Ir dažniausiai pabrėžiamas ne skonis, o būtent kvapas.

Sakoma, kad geriausi trumų ieškotojai yra Romanijos vandens šunys, o kaip sekasi pudeliams?

Taip, dėl ypatingos uoslės Romanijos vandens šunys garsėja kaip puikūs trumų ieškotojai. Sakoma, kad jie yra pudelio, portugalų vandens šuns ir auksaspalvio retriverio proproseneliai.

Todėl ir pudeliams šį veikla sekasi taip pat labai gerai – jie turi jautrią uoslę ir, jeigu taip galima išsireikšti, instinktą trumams. Žinoma, jį reikia “pabudinti” ir tai vyksta žingsnis po žingsnio. Hario itin jautrią uoslę augaliniam maistui pastebėjau gamindamas patiekalus savo laidoms, jis ypač reaguoja kiekvieną penktadienį, kai gaminu laidoje „Alfo šuo“.

Kokie svarbiausi trumų medžioklės principai?

Pirma, šuo ir jo šeimininkas turi būti tikra komanda, kitu atveju trumų medžioklė neįmanoma. Šuo išmoksta ieškoti trumų, bet ir pačiam reikia būti pastabiam, imliam, stebėti aplinką. Tai labai geras užsiėmimas, kurio metu kuriamas šiltas ryšys, auga pasitikėjimas vienas kitu. Džiaugiuosi, kad tokiu būdu galime kartu praleisti daug laiko ir mokytis abiem patinkančių dalykų.

Šuo gali būti ančių, sprogmenų ieškotojas, bet maniškis taps trumų medžiotoju. Aš labai mėgstu kulinarinius iššūkius, jie patinka ir Hariui – jau pirmose pamokose jam sekėsi nuostabiai. Tikiuosi, kad greitu met galėsiu pasigirti ne tik per mokymus, bet ir natūraliai pačios gamtos paslėptais, o mūsų rastais trumais.

Trumai – nepigus malonumas, ar yra būdų jų paragauti neišlaidaujant?

Nors jie yra gana brangūs, norėdami pasimėgauti jų skoniu galite nusipirkti aliejaus su trumais, trumų pastos arba užtepėlių, kuriuose yra nedidelis trumų kiekis, todėl smarkiai neišlaidaudami galėsite pasimėgauti šiais grybais ir pagardinti savo kasdienybę.


Ar Hariui patinka trumai ir jų kvapas?

Haris tikrai labai mėgsta trumų kvapą, valgyti jų neduodu, bet gauna pauostyti ir visada eina iš proto, kai mano virtuvėje būna gaminamas patiekalas su šiais grybais.

Aš pats labai mėgstu trumus ir iš jų kurti patiekalus. Džiaugiuosi, kad šiuo metu vienu tokiu receptu galite pasimėgauti ir Jūs. Tai mano pica, kurios galite paragauti „Charlie pizza“ picerijose. Joje derinau trumus, šviežiai grūstus juoduosius pipirus, šviežią „Mozzarella di Bufala“ bei česnakus. Kviečiu paskubėti ragauti bei pajausti trumų teikiamą malonumą, nes čia pica mėgautis galėsite tik tam tikrą laiką – nepražiopsokite.