Padangų tipai

Padangos paprastai skirstomos į 3 pagrindinius tipus – vasarines, žiemines ir universalias. Vasarinės padangos yra skirtos eksploatuoti šiltuoju metų laiku, žieminės padangos – šaltuoju. Artėjant šaltajam metų sezonui, be abejo aktualiausiomis tampa žieminės padangos, kurios skirstomos į kieto mišinio, minkšto mišinio (skandinaviško tipo) arba dygliuotas padangas. 12 metus padangų versle dirbantis Domantas Dulkė teigia, kad žiemines padangas reikia montuoti nuo lapkričio 1 iki lapkričio 10 dienos imtinai, be abejo reikia atsižvelgti ir į orus, žiemines padangas esant poreikiui galima montuoti ir anksčiau, taip pat eksploatuoti galima ilgiau nei nurodytas terminas, (balandžio 10 diena) jei padangos nėra dygliuotos.. Padangų rinkoje nemažą dalį sudaro ir visiems sezonams sukurtos padangos, jas taip pat, kaip ir žiemines padangas be dyglių, galima eksploatuoti visus metus. Elektroninės parduotuvės pirkitpadangas.lt specialistas Domantas akcentuoja, kad padangos pažymėtos M+S ženklinimu toli gražu nėra universalios padangos, nors tokia nuomonė nusistovėjusi Lietuvoje. M+S ženklinimu žymimos visos žieminės (įskaitant ir dygliuotas), visos universalios bei 60% vasarinių padangų. Visiems sezonams skirtose universaliose padangose, dažniausiai pavadinime rasime šiuos užrašus – all season, four season, arba trumpinį - A/S.

Padangų dydis – svarbus akcentas renkantis padangas

Padangų dydis – dalis, į kurią reikia atkreipti ypatingą dėmesį, renkantis padangas automobiliui. Ant kiekvienos padangos yra nurodomas jos dydis, t. y., plotis ir profilio aukštis. Taip pat rasime ir ratlankio dydį nurodančius skaičius, kurie užrašomi coliais. D. Dulkė akcentuoja, kad būtent netinkamas padangų dydžio pasirinkimas yra bene dažniausia klaida renkantis padangas. Daugelis vairuotojų nori žiemai pasiaukštinti ir pasisiaurinti padangas, tačiau tai daro nesilaikydami automobilio charakteristikų. Didžiausia leistina padangos paaukštinimo riba yra apie 3 proc. ir tai nebūtinai visais atvejais. Tikslius Jūsų automobilio padangų išmatavimus galite rasti ant automobilio priekinių durelių vidinės pusės, statramsčio, kuro bako dangtelio arba automobilio žinyne.

Kai padangų dydis pasirenkamas netinkamai, susiduriama su tokiomis problemomis, kad padangos netelpa į automobilio arkas, spidometro duomenys taip pat išsikraipo į vieną ar kitą pusę, ne ženkliai didėja kuro sąnaudos, prarandamas vairavimo komfortas.

Gera padanga – jūsų saugumo garantas

Taip pat vertėtų nepamiršti padangų protektoriaus gylio: D. Dulkė pabrėžia, kad žieminių padangų protektoriaus gylis turi būti ne mažesnis nei 3,0 mm. Tačiau atminkite, jog, važiuojant snieguotomis ir atšiauriomis oro sąlygomis, 3,0 mm gylis neužtikrins deramo saugumo.

Renkantis padangas žmonėms kyla įvairių klausimų, tačiau bene svarbiausias – saugumo klausimas. Padangų specialistas D. Dulkė sako, jog svarbiausia tinkamai pasirinkti žieminių padangų rūšį: kieto mišinio, minkšto mišinio o galbūt dygliuotos Jums tinkamiausias variantas?Turite įsivertinti, kokias keliais pagrinde važinėjate, miestas ar užmiestis, asfaltas ar žvyrkelis?


Taip pat reikia nepamiršti atkreipti dėmesio į padangos pagaminimo metus, tai ypač aktualu žieminėms padangoms. Taip pat vertėtų nepamiršti jog 4 ratais varomų automobilių padangos turi būti vienodos ant abiejų automobilio ašių.

Nors padangų pasirinkimas lengvas ne kiekvienam, D. Dulkė ragina nepamiršti ir nebijoti pasikonsultuoti su specialistais, kurie stengiasi atsižvelgti į kiekvieno kliento lūkesčius. Jei vis dėlto padangas renkatės patys, specialistas rekomenduoja nenukrypti nuo automobilio gamintojo techninių charakteristikų, skaityti padangos žymėjimo etiketę, kurioje rasite kuro sąnaudų, sukibimo su šlapia kelio danga ir triukšmo išreikšto decibelais rodiklius.

Informaciją apie padangas ir teisingą jų pasirinkimą rasite www.pirkitpadangas.lt