Su „BMI Executive Institute“ Atsparios lyderystė programos lektorėmis kalbėjomės apie moterų lyderystę ir jos poreikį, kliūtis, su kuriomis susiduria vadovės visame pasaulyje, rūpinimosi savimi svarbą. Daugiau apie trumpąją programą skaitykite https://bit.ly/3T9iTAg

Kaip į jūsų profesinį gyvenimą atėjo lyderystės – ypač moterų lyderystės – tema?

Aysun: Dirbau įmonės valdybos grupėje ir vadovavau įvairiems verslo ir personalo valdymo strategijų diegimo projektams, leidžiantiems tobulėti ir klestėti šiame nuolat kintančiame pasaulyje. Pagrindinis tikslas buvo paskatinti įvairovę ir padidinti moterų, priimančių sprendimus, skaičių – man šie pokyčiai atrodė labai svarbūs, tad dėjau visas pastangas jiems pasiekti. Daug ko išmokau iš klaidų, kurias padarėme, ir sėkmių, kurias šventėme.

Nuo to laiko konsultuoju vadovų komandas ir valdybas įvairiose pramonės šakose. Įsitikinau, kad tinkamas lyderystės stilius, leidžiantis keisti organizacijos kultūrą, padeda išgyventi sunkius laikus ir dirbti sėkmingai. Taip pat dirbu nevyriausybinėse organizacijose, didžiausią dėmesį teikiančiose moterų tobulėjimui ir ugdančiose naujas moterų lyderių kartas.

Wendy: Mane mokė, kad tiek moterys, tiek vyrai gali vadovauti. Bet pati mokydama vadoves supratau, kad ne visos jos augo taip mąstančioje aplinkoje. Todėl siekiu stiprinti moterų pasitikėjimą savimi, jų aktyvumą ir ryžtą vadovauti sau, kitiems ir verslui.

Kaip apibūdintumėte moterų lyderystę? Kodėl šiuo metu pasauliui jos reikia?

Aysun: Kiekvieną rytą nubundame šiek tiek kitokiame pasaulyje nei užmigome iš vakaro. Technologijos, pandemija, ekonomikos svyravimai, politinis chaosas ir ekologinės krizės – dar niekada anksčiau pasaulis nesikeitė taip sparčiai. Norėdamos įveikti nesėkmes ir veiksmingai vadovauti, negalime mąstyti ir elgtis kaip vakar. Viskas prasideda nuo sąmoningumo ir gebėjimo vadovauti sau.

Empatiškas bendravimas, kuklumas, rūpestis ir užuojauta. Klausymasis ir tvirta demokratija. Įtraukios aplinkos, kurioje žmonės jaustųsi saugūs ir vertinami, sukūrimas. Tokio stiliaus lyderystė taps vis svarbesnė sėkmei. Moterys vadovės turi daugelį šių savybių. Patirties ir požiūrių įvairovė yra labai svarbi siekiant priimti geresnius, konkurencingesnius sprendimus. Su moterimis vadovėmis į įmones ateina naujų talentų, naujų suvokimų ir požiūrių, o tai lemia našesnį bendravimą ir rezultatus.

Wendy: Moterys vadovės labiau linkusios ieškoti būdų rūpintis komandos savijauta ir švelnesnių metodų didinti produktyvumą. Kiekviena moteris gali vadovauti – juk vadovaujame namuose, bendruomenėse. Lyderėmis turime būti ir darbe. Manau, kad su mumis į mūsų darbovietes ateina kūrybingumas, intuicija, empatija ir gerumas.

Kokius iššūkius vadovėms tenka įveikti dažniausiai? Ar jie yra tokie patys visame pasaulyje, ar skiriasi?

Aysun: Didžiausi sunkumai, kuriuos pastebiu: negebėjimas nustatyti ribų ir pasakyti „ne“, pavojus perdegti ir išsekti, sutrikusi profesinio ir asmeninio gyvenimo pusiausvyra. Taip pat – moterims būna sunku reikšti nuomonę, jos nepasitiki savimi. Dažnai tai susiję su mąstysena ir išankstinėmis nuostatomis, kurios juntamos darbo aplinkoje ir kurių turime pačios.

Moterų lyderystės programas vykdėme daugiau kaip 38 šalyse. Sunkumai visame pasaulyje yra panašūs.

Wendy: Vis dar egzistuoja nesąmoningas priešiškumas moterų atžvilgiu. Jeigu pristatymą atlieka vyras ir moteris, publika nesąmoningai mano jį esant vadovu ar jo kalbą laiko įtikinamesne. Taip pat moterys yra linkusios daugiau rūpintis šeima, namų ruoša, vaikais, vyresnio amžiaus tėvais. Dirbu su moterimis iš viso pasaulio, ir jų patirtys yra panašios. Tik pridurčiau, kad kai kuriose pasaulio šalyse namų ruošos ir vaikų priežiūros paslaugos yra pigesnės, tad ten moterys – tikiuosi – gali daugiau laiko skirti sau.

Su kokiais sunkumais jums, aktyvioms moterims, tenka asmeniškai susidurti? Kaip juos įveikiate?

Aysun: Šiuo metu sunkiausia išlaikyti profesinio ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrą. Ypač per pandemiją ir jai pasibaigus mano darbo valandos buvo labai ilgos, todėl liko labai mažai laiko asmeninėms veikloms ir bendravimui su draugais bei šeima. Stengiuosi nusistatyti prioritetus, rinktis tai, kas labiausiai atitinka mano tikslą, ir tarti „ne“ tam, kas nėra skubu ir svarbu.

Wendy: Mano dėmesio ir energijos reikia klientams, pareigoms valdyboje, bendruomenei, kurioje dirbu, ir šeimai. Kartais atsibundu vidury nakties, ir galvoje besisukantys reikalai neleidžia man vėl užmigti.

Todėl mokausi administracines užduotis perduoti kitiems ir mokau savo komandą savarankiškai atlikti užduotis, kurioms nereikia mano įsikišimo. Taip gaunu kiek daugiau laiko ir energijos darbui, kurį galiu atlikti tik aš, jų vadovė: susitikimams su strateginiais partneriais ir klientais, darbui valdybose.

Perduodu ir namų ruošos darbus, kurie man prastai sekasi. Išmokau nebekontroliuoti, kas vyksta namuose. Taip pat išmokiau savo vaikus savarankiškai mokytis, tad man nereikia labai prižiūrėti jų mokslų. Tikiu, kad jie priims tinkamus sprendimus – o jei nutiks priešingai, patys pasitaisys ir pasimokys.

Vis geriau ir geriau gebu pasirūpinti savimi, bent tris naktis per savaitę išsimiegu gerai. Bet dar yra kur stengtis.

Kaip manote, kas padėtų moterims lengviau susitvarkyti su sunkumais?

Aysun: Manau, kad jėga slypi ryšyje su kitais, gebėjime paprašyti pagalbos. Dalijimasis savo istorijomis ir mokymasis iš viena kitos patirties, priėmimas to, kas esame, tikrojo „aš“ atskleidimas aplinkai mus stiprina ir teikia atsparumo. Išties padeda mąstysenos keitimas, kai kiekvieną nesėkmę bei sunkumą pradedi vertinti kaip galimybę mokytis ir augti.

Wendy: Lengviau pasidaro išmokus gyventi su savo trūkumais, prašyti kitų pagalbos ir kukliai, elegantiškai ją priimti.

Ką patartumėte moterims, svajojančioms apie lyderystę?

Aysun: Pradėkite rūpintis savimi. Rūpindamosi savimi įgyjate daugiau stiprybės ir išminties pasirūpinti kitais ir jiems vadovauti. Būkite gera pati sau.

Wendy: Norėčiau, kad labiau vertintume vienos kitas, išdrįstume kalbėti ir siūlyti kitas moteris užimti vadovaujančias pareigas.

Dėkojame už pokalbį.