Dėl neatsakingo cheminių priemonių kovai su kenkėjais bei piktžolėmis naudojimo pasaulyje sparčiai nyksta biologinė įvairovė – skaičiuojama, kad kasmet negrįžtamai išnyksta bent 10 tūkst. organizmų rūšių. Gausus ir netinkamas pesticidų, trąšų ir kitų cheminių medžiagų naudojimas auginant įvairias agrokultūras kenkia dirvožemio kokybei, o medžiagoms patekus į aplinkines ekosistemas, neigiamas poveikis galimas ne tik jose esantiems organizmams, bet ir žmonių sveikatai.

Kasmet dėl neatsargaus augalų apsaugos priemonių naudojimo apsinuodija daugiau kaip šimtas lietuvių, rodo statistikos duomenys. Pavojus sveikatai gali kilti ne tik žemės ūkio ir pramonės darbuotojams, kurie gamina, transportuoja, sandėliuoja augalų apsaugos priemones ar rūpinasi pasėliais, bei netoliese purškiamų laukų gyvenantiems žmonėms, bet ir vartotojams, į kurių organizmą pesticidai gali patekti per užterštą dirvožemį, vandenį, augalus ir maisto produktus.

„Nustatyta, kad net ir nedideliais kiekiais, bet nuolat su maistu į žmogaus organizmą patenkantys pesticidai laikui bėgant niekur nedingsta, o kaupiasi ir yra labai nuodingi – gali sutrikdyti reprodukcinės ir kvėpavimo sistemos, smegenų veiklą bei būti įvairių vėžinių susirgimų priežastimi“, – pabrėžia Kauno technologijos universiteto maisto instituto mokslininkas dr. Darius Černauskas.

Griežti reikalavimai produktams ir aplinkos tausojimui

Mokslininkas priduria, kad griežti maisto produktų kokybės ir saugos reikalavimai yra neabejotinai svarbūs siekiant užtikrinti šviežios, kokybiškos žemės ūkio produkcijos prieinamumą kiekvienam vartotojui. Šiuo atžvilgiu svarbus vaidmuo tenka ir prekybos tinklams. Pavyzdžiui, „Lidl“ vaisių ir daržovių tiekėjams kelia itin aukštus reikalavimus dėl augalų apsaugos priemonių naudojimo.

„Savo pirkėjams kasdien siūlome kokybiškus ir šviežius vaisius bei daržoves, o produktams taikome griežtesnius nei Europos Komisijos nustatytus reikalavimus. Pagal „Lidl Lietuva“ pesticidų mažinimo programą yra draudžiama naudoti tam tikras žmonėms ir aplinkai itin kenksmingas chemines medžiagas. Joje taip pat numatyta, kad vaisiuose ir daržovėse negali būti daugiau kaip penkių veikliųjų medžiagų likučiai, o jų likučių kiekis negali būti didesnis kaip trečdalis didžiausios pagal teisės aktus leistinos likučių koncentracijos“, – pasakoja įmonės kokybės užtikrinimo departamento vadovas Laurynas Jankevičius.

Pašnekovo teigimu, prekybos tinklo tiekėjų negąsdina jiems keliama aukštesnė produktų kokybės kartelė – vis daugiau prekybos tinklui vaisius ir daržoves tiekiančių ūkininkų imasi mažinti augalų apsaugos priemonių naudojimo kiekius bei tvariau auginti maisto produktus.

„Ūkininkaujame jau daugiau kaip 25 metus, tačiau daugiau dėmesio aplinką tausojančiai ūkio veiklai pradėjome skirti prieš kone dešimtmetį. Nors tam, ką dabar esame pasiekę, reikėjo įdėti nemažai pastangų, džiaugiamės ūkio rezultatais – juk yra daug maloniau parduoti aukščiausios kokybės sertifikatais įvertintus, šviežius produktus, kuriuos saugu duoti savo vaikams“, – apie jo ūkyje užauginamų daržovių – bulvių, moliūgų, burokėlių – kokybę sako ūkininkas Martynas Laukaitis.

Aukščiausia kokybė – nuo lauko iki parduotuvės lentynos

Šviežios vaisių ir daržovių produkcijos tiekimas apima daug veiklų, todėl svarbu, kad produktų sauga būtų užtikrinama kiekviename auginimo, pakavimo ir transportavimo etape – nuo lauko, kuriame jis augo, iki parduotuvės lentynos.

„Rūpindamiesi produktų kokybe, savo ūkyje mažiname naudojamų įvairių augalų apsaugos priemonių kiekį ir didiname laikotarpį tarp priemonės panaudojimo ir derliaus nuėmimo. Be to, taikome ir išmanaus tręšimo sistemą – pirmiausia atliekame dirvos tyrimus ir tik vėliau pagal gautus duomenis planuojame tręšimą. Taip sunaudojame tik tiek trąšų, kiek jų reikia daržovėms augti ir mažiau veikliųjų medžiagų patenka į dirvožemį. Sumažinti į aplinką patenkančių priemonių perteklių padeda ir išmani, taupi purškimo įrenginių sistema“, – tvaraus ūkio patirtimi dalijasi M. Laukaitis.

Siekiant užtikrinti užauginamų daržovių kokybę, Kauno technologijos universiteto maisto institute kasdien atliekami įvairūs cheminiai, mikrobiologiniai ir jusliniai tyrimai, pasakoja D. Černauskas: „Pastebime, kad Lietuvos gamintojai yra labai rūpestingi ir atsakingi, jie atlieka tyrimus net dažniau nei tai numato įstatymai ir atlieka daugiau tyrimų vien tam, kad būtų užtikrinti savo produkcijos kokybe“.

Dėmesys į parduotuves tiekiamų maisto produktų kokybei bei saugai tęsiasi ir transportuojant šviežią žemės ūkio produkciją. M. Laukaičio daržovių ūkyje logistikos grandinės veikia taip sparčiai, kad „Lidl“ sandėlius šviežias derlius pasiekia dar tą pačią ar kitą dieną, kai jis yra nuimamas laukuose, o gabenant ir sandėliuojant produktus išlaikoma optimaliai žema ir maksimalų jų šviežumą užtikrinanti temperatūra.

„Priimdami vaisius ir daržoves iš tiekėjų, logistikos centre visada tikriname jų kokybę. Iki išvežimo į parduotuves produkcija yra laikoma specialiose tam pritaikytose patalpose, kur yra reguliuojama temperatūra ir drėgmė, siekiant užtikrinti šviežumą. Taip pat reguliariai atliekame laboratorinius tyrimus dėl veikliųjų medžiagų likučių ir kitų „Lidl“ bei teisės aktais nustatytų reikalavimų laikymosi“, – pažymi L. Jankevičius.

Šviežias rudens derlius jau atkeliavo į visas „Lidl“ parduotuves! Užsukite, įsigykite M. Laukaičio ūkyje užaugintų burokų, bulvių, cukinijų ar moliūgų ir patys įsitikinkite lietuviškos žemės ūkio produkcijos kokybe.