Čia, akademijoje, nuo mamos priklausomas, nemokantis prisiimti atsakomybės už savo veiksmus, aikštingas, reikalaujantis visko tik sau ir įsivaizduojantis esąs pasaulio centru berniukas taps... vyru! Atsakingu už savo veiksmus ir jaučiančiu atsakomybę už kitą. Vyru, kuris gerbia ir myli savo mamą, bet nėra priklausomas nuo jos. „Vyrų kalvės“ akademijai besibaigiant, jis jau bus pasiruošęs žengti žingsnį į savo vidinę paiešką, į savęs suvokimą. Jis taps tuo, kuris veda kitus, o ne pats yra vedamas ar nesąmoningai pasiduodantis nešamas bendros srovės. Metų trukmės mokslai akademijoje kainuoja 2700 eurų, tačiau akademijos kūrėjai rado rėmėją ir kviečia paauglius užimti privataus verslininko kompensuojamas vietas – anketą pildykite čia: https://forms.gle/dcXe1pGEqBNmrPRv5

Akademijoje su paaugliais individualiaidirbs tokie pripažinti mentoriai kaip Mindaugas Vidugiris, Vaidas Arvasevičius, Edvinas Rupšys, Ignas Bakėjus ir kiti.

Svarbu suvokti, kas vyksta berniuko gyvenime

Berniukų gyvenimą nuo gimimo iki brandos lydi trys etapai. Pirmasis etapas prasideda berniuko gimimu ir trunka iki 7 metų. Tai laikas, kai jis yra visiškai priklausomas nuo mamos. Būtent jos meilės, santykio su ja, šilumos ir apsaugos berniukui labiausiai reikia. „Tokio amžiaus berniukai dažniausia užaugę nori vesti savo mamą. O štai, berniukams sulaukus 7 metų prasideda iki 14 metų trunkantis laikotarpis, kai berniukai pradeda kopijuoti tėtį arba ieškoti vyriško pavyzdžio, į kurį jie galėtų atsispirti. Jeigu berniuko gyvenime šiame etape tėtis yra, tai yra tas laikas, kai jie ieško būdų, kaip kopijuoti tėtį ir visai nesvarbu koks jis yra – geras, piktas, smurtaujantis ar patapšnojantis per petį. Mes dažnai nustembame, kad tėvo smurtą patyręs vaikas, tą patį scenarijų dažnai atkartoja savo šeimoje. Tačiau žinant kas ir kada vyksta vaiko galvoje, tai visai paprastai paaiškinama“, – pasakoja https://www.vyrukalvesakademija.lt/ komunikacijos vadovė, dviejų sūnų mama Gintarė Rožėnė.

Ji sako, kad gyvenime viskas susiję, ir tėvų (nesvarbu, išsiskyrę jie ar kartu), įsitraukimas į savo vaiko gyvenimą yra labai svarbus. „Jei vis tik nėra tėčio, šiuo etapu berniukui pavyzdžiu tampa vyrai, esantys artimoje aplinkoje. Tai gali būti dėdė ar būrelio vadovas – vyrai, linkintys gero. Arba paauglys gali tapti abejotinos kompanijos dalimi ir įsivelti į įvairias problemas. Pastarųjų galima išvengti, jeigu tėvai domisi vaiko psichologija. Tačiau visi mes žmonės, neretai klystantys, kartais tiesiog neturintys laiko ar žinių, kantrybės. Tad teisti savęs, jei nuleidome rankas, nereikėtų. Tiesiog įkvėpkite, atsigaukite ir pradėkite domėtis, kalbėtis su paauglių psichologiją išmanančiais specialistais sulaukus sunkiausiojo, trečio berniukų brandos etapo, tikrai bus lengviau“, – pataria moteris ir priduria, kad jos vyresniam sūnui šiuo metu beveik 13. Nors jis su tėčiu vis dar noriai leidžia laiką, tačiau po truputį ryškėja ir noras atsiskirti bei ieškoti savo kelio.


Savęs paieškos gali nuvesti kryžkeliais

Trečias brandos etapas jaunuolio gyvenime prasideda nuo 14 ir trunka maždaug iki 20 metų. Jo metu vaikinui tėtis nebėra autoritetas. Todėl reikalingas mentorius arba žmogus, kuris galėtų palydėti jį į gyvenimą, atrasti save tam, kad vaikas galėtų ir vėl grįžti pas savo tėvus, suprasti ir įvertinti, kas jie yra ir kiek jie jam yra svarbūs. „Tai yra labai sunkus laikas ir paaugliui, ir jo tėvams. Tai – laikotarpis, kai paauglys nori atsiriboti nuo tėvų, nes jis ieško savo identiteto. O pats paprasčiausias būdas jį rasti, tai viskam sakyti „ne“ ir priešintis viskam, ką kalba tėvai. Juk jie kalba nesąmones ir yra kvailiai! Ir tada šalia atsiranda kiti žmonės, kietesni nei jo tėvai. O šiuo atveju jais gali būti bet kas, kas paaugliui imponuos. Kitaip tariant, nekontroliuojamoje aplinkoje autoritetu gali tapti bet kas iš gatvės – praeivis, interneto veikėjas ar pan. Todėl suvokdami riziką, jausdami atsakomybę ir matydami, kad dažnai tėvai tiesiog nuleidžia rankas ir pasiduoda, supratome, jog turime įkurti „Vyrų kalvės“ akademiją. Vietą, kur kontroliuojamoje aplinkoje paaugliai betarpiškai bendrauja su autoritetais, kurie akcentuoja gyvenime padėsiančias augti ir tvirtėti vertybes“,– sako „Vyrų kalvės“ akademijos komunikacijos vadovė G. Rožėnė.

Jos teigimu, akademijos mentoriai greičiausiai kalbės tą patį, ką paaugliams kalba tėvai. Tačiau berniukai į mentorius, jau vien dėl to, kad jie nėra tėvai, žiūrės pro kitą filtrą“: „Šie žmonės jiems bus autoritetingi, todėl paaugliai noriai „gers“ gaunamą informaciją. Galiu užtikrinti, kad paauglio pokyčiai prasidės jam įstojus į akademiją. Reguliarūs, tiek gyvai, tiek nuotoliu vykstantys susitikimai su žmonėmis, kurių nuomonė – vertybė, o patapšnojimas per petį yra aukso vertės, negali nevesti prie pokyčių“.

Į projektą įsitraukia mokslininkai

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Edukologijos tyrimų instituto mokslo darbuotojas, politikos mokslų doktorantas Linas Kontrimas teigia, kad vyrų tapatybės, tėvo ir sūnaus ryšio tyrimai buvo ir liko aktualūs: „Taip yra todėl, kad tėvo ir sūnaus santykiai labai susiję su tėvo vaidmeniu šeimoje, o plačiau žvelgiant – su vyro vaidmeniu ar vaidmenimis visuomenėje. Nesutinku su tais, kurie aiškina, kad mes esą gyvename patriarchalinėje visuomenėje. Jei taip būtų, mes turėtume visiškai kitokią visuomenę. Sakyčiau, kad kalbant apie demokratines šalis, jau kuris laikas turime reikalą ne su lyties identitetais grįsta visuomene, bet su socialinės ir turtinės hierarchijos sukurtų vaidmenų visuomenėmis“.

Pasak VDU mokslininko, būtent todėl https://www.vyrukalvesakademija.lt/ yra ypač tinkama vieta ne tik stebėti dabarties situaciją, bet ir kaitą, kurią galima pavadinti pozityvia. „Šiame projekte galėsime kalbėti tik apie kokybinį pokytį, kuris, beje, ir yra svarbiausias. Bendrausime su projekto dalyviais, fiksuosime jų būsenas projekto pradžioje, eigoje ir pabaigoje. Matydami, kad startuoja labai reikalingas ir svarbus projektas, nusprendėme pasiūlyti ir mokslinį žvilgsnį. Juk niekas kitas mūsų santykių čia, Lietuvoje, netirs, tik mes patys. Tad tuo ir vadovaujamės: jei jau „Vyrų kalvės“ akademija siekia pokyčio, kodėl gi jo nefiksavus? Kodėl apie jį neprakalbus garsiai ir įvairiais formatais? Taip kaupiamas mūsų kolektyvinio žinojimo apie save turtas, nes klausimai apie tikrą vyriškumą niekur nedingo. Jie tik trumpam buvo nuimti nuo parodomųjų lentynų. Mes sakome, kad tai verta grąžinti, kad nereikėtų paskui brukti per jėgą“ – pažymi jis.

 Linas Kontrimas

Motyvuoti jaunuoliai gali užimti privataus verslininko finansuojamą vietą

„Vyrų kalvės“ stovyklos trunka 5 dienas ir yra rengiamos jau daugiau nei penkerius metus. Per tą laiką stovyklose dalyvavo jau daugiau nei 1 000 jaunuolių ir jos pakeitė net tik dalyvavusių berniukų, bet ir jų šeimų gyvenimus. Visgi, matant, kad vien 5 dienų augančiam ir aštriam, savęs ieškančiam paaugliui yra per mažai, atsirado ši, metų trukmės akademija.

„Po „Vyrų kalvės“ metinių patirtinių studijų paauglys žinos, ką reiškia priimti vyrišką atsakomybę už savo gyvenimą. Jaunuolis žinos pergalės ir laimėjimo skonį. Žinos, ką reiškia būti geriausia savo paties versija, nes čia jis iš išmoks dirbti komandoje, pažins savo stiprybes, tačiau išmoks stoti į akistatą su silpnybėmis, supras ką reiškia prisiimti atsakomybę už save bei kitus, nebijos veikti baimės akivaizdoje, patirs ką reiškia lyderiavimas, įgis praktines finansinio raštingumo žinias ir pradės siekti būti teigiamu pavyzdžiu kitiems. Primename, kad čia mokytis gali tik jaunuoliai nuo keturiolikos metų, mokslai metams kainuoja 2700 eurų, tačiau akademijos kūrėjai rado rėmėją ir kviečia paauglius užimti privataus verslininko kompensuojamas vietas - užpildykite šią formą:

https://forms.gle/dcXe1pGEqBNmrPRv5

Esame tikri, kad užauginsime naują lyderių kartą, kurie sėkmingai valdys ne tik savo gyvenimus, tačiau ilgainiui ir nuosavus verslus bei valstybę. O jų moralinis stuburas bus tvirtas ir orientuotas į bendrą, visuotinį gėrį.