Kasdienis veido odos paruošimas saulei

Gydytojos A. Bubilaitės teigimu, apsauginio kremo nuo saulės tepimas turėtų būti paskutinis žingsnis veido odos priežiūros rutinoje – tepti 15-30 min. prieš išeinant į lauką, kad priemonė spėtų susigerti, o rekomenduojamas kiekis yra 2 mg kremo vienam kvadratiniam centimetrui odos. Jeigu norite tepti makiažo pagrindą, tuomet leiskite apsauginiam kremui nuo saulės įsigerti (nuo 3 iki 5 min.) ir tik tada naudokite makiažo priemones.

„Labai svarbu rinktis apsaugines priemones nuo saulės pagal odos tipą. Riebiaodžiams tinka lengvos tekstūros, neriebios priemonės, kurios matizuoja, sugeria riebalų perteklių. Tuo tarpu sausiaodžiams pravartu rinktis priemones su drėkinančiomis medžiagomis: bisabololiu, hialurono rūgštimi“, – pasakoja gydytoja.

Saulėtą dieną leidžiant laiką lauke, intensyviai prakaituojant ar maudantis, kremą nuo saulės būtina pakartotinai aplikuoti kas 2 valandas. Tuo tarpu leidžiant laiką biure, neturint kontakto su saule, tokia dažna apsaugos priemonės aplikacija nėra būtina. Specialistė primena, jog UVA spinduliai gali pasiekti odą net ir pro lango stiklą, todėl būnant itin saulės apšviestoje patalpoje apsauga taip pat yra reikalinga. Poilsiaujant prie vandens telkinių neišvengiamai reikalingas plataus spektro apsaugą nuo saulės suteikiančių priemonių su SPF 50 naudojimas, kurias būtina reaplikuoti kas keletą valandų bei po maudynių ar gausiai suprakaitavus.

Prieš paplūdimį

Likus pusvalandžiui iki išvykos į paplūdimį, nepamiršdami tokių zonų kaip ausų kaušeliai, sprandas ir skalpas, pasitepkite apsaugos priemonėmis su SPF 30-50 ir leiskite joms susigerti, akis – akiniais nuo saulės, o papildomai veido apsaugai patartina dėvėti skrybėlę. Kūno odai geriausia rinktis kremą, kuris būtų atsparus vandeniui, kaip pavyzdžiui, „Rilastil“ kremą „Sun System“, tačiau net ir jį vertėtų reaplikuoti po kontakto su vandeniu, kadangi priemonės efektyvumas nusimaudžius mažėja.

Paklausus kiek laiko galima praleisti saulėje, gydytoja atsako: „Viskas priklauso nuo to, koks odos tipas, kuriuo dienos metu būname lauke ir koks yra UV indeksas. Venkite deginimosi saulėje pačiu intensyviausiu metu, t. y. tarp 10-14val., naudokite apsaugines priemones nuo saulės, net jeigu dangus ir apsiniaukęs.“

Tai, kas būtina po saulės vonių

Po deginimosi labai svarbu drėkinti odą, kadangi dėl saulės poveikio padidėja vandens netekimas pro odą, be to smarkiau nudegus gali atsirasti odos uždegimas (paraudimas). Tik efektyviai drėkinant galima išlaikyti tolygų įdegį ir sveiką odos barjerą“, – patarimais dalijasi gydytoja. Tai padaryti pataria naudojant priemones, pripildytas hialurono rūgštimi, nes didelės rūgšties molekulės drėkina paviršinį odos sluoksnį, o mažosios – prasiskverbia į gilesnius. Tam tinkamos „Rilastil Aqua“ linijos priemonės.

Nuraminti odą padeda išsimaudymas drungnu (ne šaltu) vandeniu, drėkinimas bespalviais kremais, sudėtyje turinčiais drėkinančių, raminančių ingredientų (pvz. glicerinas, bisabololis, tokoferolis, alantoinas). Gydytoja akcentuoja vengti šaldančių medžiagų, pvz. ledo dėjimo tiesiai ant nuogos odos, kvapnių medžiagų, galinčių sukelti odos iritaciją, taip pat ir riebių medžiagų, kurios tik dar labiau sulaiko šilumą odoje.

Saulė ir senėjimas – susiję?

Saulė paspartina senėjimo procesus darydama tiesioginę ir netiesioginę žalą mūsų odai. Trumpi UVB spinduliai, kurie yra atsakingi už greitą odos paraudimą, nudegimus ir paveikia tik viršutinius odos sluoksnius, ilgainiui gali pažeisti odos ląstelių DNR taip skatindami odos vėžio vystymąsi.


UVA spinduliai patenka giliau ir yra atsakingi už pigmentacijos pakitimus, sumažėjusį odos elastingumą, odos papilkėjimą, laisvųjų radikalų formavimąsi. Dėl to oda pradeda per anksti glebti, formuojasi raukšlės, atsiranda pigmentacijos problemų.

Fotosenėjimo galima išvengti naudojant prevencines priemones – tai yra tinkamai saugant odą nuo saulės. Papildomą naudą gali suteikti antioksidantai, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais.