Dirbdami viename kambaryje su namiškiais, daugelis susiduriame su panašiais iššūkiais: kaip suderinti skirtingus poreikius, rasti pakankamai vietos biuro baldams, neužgožiant gyvenamųjų ir laisvalaikio erdvių, bei kaip užtikrinti privatumą svarbių skambučių ar virtualių susitikimų metu?

Pirmiausia įsirenkite bent vieną profesionalią darbo vietą

Jei bent dalį savaitės ir toliau planuojate dirbti iš namų, interjero dizainerė pataria įsirengti bent vieną ergonomišką ir patogią darbo vietą. Ja taip pat galėsite dalytis su šeimos nariais, dalį laiko dirbančiais namuose kitomis dienomis.

 Rašomojo stalo sienelė

Kaip atrodo kokybiška darbo vieta? „Viskas prasideda nuo ergonomiško darbo stalo, leidžiančio net dirbant namuose jaustis profesionaliai. Yra manančių, kad taupant vietą svetainėje ar kitame kambaryje, geriau rinktis nedidelį darbo stalą. Vis dėlto, pernelyg mažas stalas, ant kurio planavote laikyti tik nešiojamąjį kompiuterį ir užrašinę, ilgainiui gali virsti tikra daiktų kaupykla ir atrodyti itin netvarkingai. Atkreipkite dėmesį į kampinius rašomuosius stalus – nors nėra maži, jie padeda maksimaliai išnaudoti turimą erdvę. Idealiu atveju, rinkitės rašomąjį stalą, kurio aukštį galima reguliuoti. Keisdami padėtį, t. y. dirbdami tai stovėdami, tai sėdėdami, įdarbinsite skirtingus raumenis“, – pataria IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė Eimantė Nemanė.

 Kampinė darbo vieta

Kalbant apie ergonomišką darbo kėdę, nereikia įsivaizduoti, kad ji privalo būti didžiulė, odinė ir juoda. Darbo kėdę galite derinti prie kitų kambario baldų ar bendro namų interjero, neaukodami komforto: įvairių stilių biuro kėdės yra reguliuojamo aukščio, turi įmontuotą juosmens atramą ir pan.

Dirbti ant sofos gali būti dar patogiau

Jei namuose trūksta vietos dviem rašomiesiems stalams, interjero dizainerė siūlo alternatyvą, kuri leis dirbti tame pačiame kambaryje, net ir neturint antro stalo. Tiems, kurie dalijasi vienu darbo kambariu su namiškiais arba nori kartais pakeisti darbo vietą, ją gali atstoti sofa ar valgomojo stalas virtuvėje. Daugelis mano, kad tokiose vietose patogiai ir produktyviai dirbti sunku, tačiau, esant poreikiui, kai ta pačia erdve darbui dalijatės su kitais šeimos nariais, jas irgi galima padaryti ergonomiškesnėmis. Žinoma, tai geras sprendimas tuomet, jei iš namų dirbate ne kasdien.

 Kompiuterio stovas

„Nors darbas ant sofos daug kam pažįstamas, net ir jį galima pakelti į kitą patogumo lygį. Tam pasitarnaus mobilūs, daugiafunkciai sprendimai. Šalia sofos pasistatę nešiojamojo kompiuterio stovą ir spintelę su ratukais daiktams, turėsite visai patogią darbo vietą, kurią prireikus bus lengva perkelti kitur“, – sako interjero specialistė.

 Spintelė su ratukais mobiliai darbo vietai

Daugelis iš mūsų darbui namuose renkasi valgomojo stalą. Tačiau, dirbant prie jo, dažnai stinga privatumo, o užbaigti darbus ir vėl paruošti stalą pietums ar vakarienei taip gali būti varginantis iššūkis – reikia susitvarkyti kompiuterį, dokumentus, laidus ir kitus daiktus. Prireikus atlaisvinti stalą, vėlgi padės spintelė su ratukais arba vežimėlis. Dar vienas sprendimas dirbantiems prie valgomojo erdvėje yra ant rašomojo stalo pastatoma sienelė, bent iš dalies suteikianti privatumo ir padedanti susikaupti. Tokios sienelės gaminamos iš garsą sugeriančios medžiagos, todėl ne tik užstoja dėmesį blaškančią aplinką, bet ir slopina triukšmą.

Tarp didžiausių iššūkių – privatumo stoka

Privatumas – vienas iš esminių poreikių, kuriuos svarbu užtikrinti, jei namuose dirbate ne vieni. Jeigu vienu metu kambaryje dirba du žmonės, arba jeigu vienam dirbant kitas ilsisi – yra būdų, kaip užtikrinti daugiau privatumo.

 Rašomojo stalo sienelė

„Kai norisi ramybės dirbant, skaitant knygą ar žiūrint televizorių, atskirti erdves tame pačiame kambaryje ir suteikti privatumo gali rašomojo stalo sienelė. Tokios sienelės slopina triukšmą, neleidžia aplinkos vaizdams bei garsams blaškyti jūsų dėmesio“, – sako interjero dizainerė.

Pasak jos, vienas paprasčiausių sprendimų, padedančių atskirti darbo erdvę nuo likusio kambario, pavyzdžiui, svetainės ar miegamojo, yra įvairios širmos. Jos suteikia privatumo ir gali tapti puikiu fonu vaizdo skambučiams, jei už nugaros dirba kiti namiškiai ar nenorite, kad ekrane matytųsi jūsų asmeniniai daiktai.

„Panašų efektą galima sukurti ir užuolaidomis – jas patogu užtraukti ar atitraukti pagal poreikį. Jei reikia ilgalaikio sprendimo, kambario pertvarą gali atstoti lentyna. Rinkitės atviras įvairių dydžių lentynas, kurios gerai atrodo ir yra lengvai pasiekiamos iš abiejų pusių. Jei norisi daugiau uždaro ploto, tokias lentynas galite užpildyti dėžutėmis ir krepšiais, o šiuose – laikyti visus darbui reikalingus daiktus“, – pataria E. Nemanė.