Pirmajame gyvenimo etape – svarbiausia saugumas

Įrengiant kambarį kelių metų mažyliui, svarbiausia gerai apgalvoti, kaip išvengti galimų pavojų pradedant žaislais ir baigiant baldais. Dėl šios priežasties interjero dizainerė vaikų kambario įrengimui rekomenduoja naudoti tik vaikams skirtus baldus, kilimus, tekstilę. Mat jie išbandomi ir sertifikuojami laikantis specifinių reikalavimų ir atsižvelgiant į galimą vaikų elgesį, o jų gamyboje nenaudojamos kenksmingos cheminės medžiagos.

„Pavyzdžiui, mažyliui tinkančios lovytės šonuose yra borteliai, apsaugantys vaiką, kad jis neiškristų iš lovos, o užapvalinti baldų kampai neleis susižeisti. Tuo tarpu žaidimų erdvei tinkantis staliukas ir kėdutės gali būti itin lengvi, todėl juos vaikas galės pats nešioti ir neužsigaus žaisdamas“, – pavyzdžius pateikia IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė Eimantė Nemanė. Ji priduria, kad IKEA žaislai taip pat sukurti pirmiausia atsižvelgiant į saugumą: pavyzdžiui, žaisluose nėra detalių, kurias vaikas galėtų praryti.

Vaiko kambarys

Iki mokyklinio amžiaus vaikų kambariuose daromos klaidos

Augančiam vaikui tampa svarbu savarankiškumas – kai jis gali pats daiktus pasiekti ir susitvarkyti, išsirinkti drabužius ir t.t. Tačiau interjero dizainerė pastebi, kad nenorėdami išlaidauti ir žiūrėdami į ateitį tėveliai neretai vaikų kambarį apstato suaugusiems skirtais baldais, taip tarsi peršokdami vieną vaiko gyvenimo etapą. Vis tik, pasak jos, specialiai vaikams sukurti baldai gali padėti net sutaupyti, nes jie gali augti kartu su vaiku. Be to, jie leidžia sukurti mažiesiems patinkančią, patogią ir saugią erdvę.

„Laukdami kūdikio daugelis pasirūpina jam pritaikytais daiktais ir baldais, o šiam paaugus susiduria su dilema – kokius baldus pasirinkti, kad jie tarnautų kuo ilgiau. Todėl mažylis iš kūdikio lovelės neretai pereina į skirtą suaugusiajam. Tačiau, pasirinkus su vaikais augančius baldus – viską galima suderinti: vaikas gali turėti kūrybiškumą skatinančią ir saugią erdvę, o tėveliams nereikės išlaidauti kas kelerius metus“, – teigia E. Nemanė.

Vaiko kambarys

Ji pataria rinktis baldus, kurie yra lengvai transformuojami, atsižvelgiant į augančio vaiko poreikius: keičiamo ilgio lovas arba spintas, kurias galima susikomplektuoti pagal save ir laikui bėgant praplėsti papildomomis dalimis.

„Modulinės spintos derinys vaikų kambaryje – itin geras pavyzdys. Toks sprendimas lengvai modeliuojamas pagal augančio vaiko poreikius. Galima bet kada spintą praplėsti ir papildomai pridėti naujas dalis, kabyklas pakeisti į stalčiukus. Laikui bėgant panorus atnaujinti kambario interjerą, tai padaryti taip pat bus paprasta – tereikės išsirinkti kitokių spalvų spintos dureles ar stalčių fasadus, kurie kainuos vos kelis eurus“, – pataria interjero dizainerė.

Dar vienas nepamainomas sprendimas norintiems sutaupyti – kartu su sparčiai augančiu vaiku besikeičianti lova. Tokios vaikams skirtos lovos – lengvai prailginamos net iki dviejų metrų.

Mokinuko kambarys

Besiruošiančio į pirmą klasę vaiko kambaryje, žinoma, bene svarbiausia vieta tampa erdvė mokymuisi – rašomasis stalas ir kėdė. Interjerą pirmaklasio kambaryje galima suplanuoti taip, kad tėvams, kol vaikai mokysis mokykloje, jo atnaujinti nereikėtų, jo funkcionalumas ir baldai tarnautų ilgai ir nebūtų pernelyg vaikiški net po kelerių metų. Tad, interjero dizainerė čia taip pat rekomenduoja rinktis prie vaiko prisitaikančius sprendimus, pavyzdžiui, reguliuojamo aukščio kėdę.

Vaiko kambarys

„Mokiniui atsiranda poreikis turėti daugiau vietos laikyti kanceliarinėms priemonėms, sąsiuviniams, knygoms. Tad daiktų laikymo sprendimų taip pat reikėtų nepamiršti, kad viskas nenugultų ant rašomojo stalo. Čia gali pasitarnauti papildomos spinteles šalia stalo, prie sienos tvirtinamos lentynos, perforuotosios lentos, o ant stalo – daiktų organizavimo priedai, leidžiantys patogiai susidėti mokslui skirtus reikmenis, palaikyti tvarką ir kartu turėti pakankamai vietos mokslams“, - sako interjero dizainerė.

Nepamiršti žaismingumo

Interjero dizainerė pastebi, kad neretai galvodami apie kambarį vaikui, daug ką vertiname iš suaugusiųjų pusės. Tačiau mažiesiems skirtoje erdvėje interjero specialistė ragina nepamiršti ir dekoracijų, aksesuarų, spalvotų akcentų. Šie ne tik suteikia erdvei žaismingumo, bet gali leisti skleistis vaiko kūrybiškumui. Kartu ir funkcionalių, ir praktiškų aksesuarų pavyzdžiai – užrašų ar perforuotosios lentos.

Vaiko kambarys

Vis tik norintiems taupiai atnaujinti vaikų kambarį, interjero dizainerė pataria pirmiausiai atlaisvinti vietos kambaryje atsisakius nebenaudojamų, senų daiktų ir baldų bei perdažius kambarį. Pasak jos, nebūtina visų baldų įsigyti iškart – kambarį galima įrengti po truputį, taip išskaidant išlaidas, o pradžioje vaikui ar mokinukui geriau gyventi švariame, erdviame, šviesiame kambaryje tik su lova, žaislų dėže, rašomuoju stalu, nei tėvų ar senelių baldais ir daiktais apkrautoje, ankštoje, erdvėje.