„Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos“ pilvo chirurgas Donatas Danys pastebi, kad dėl nevaldomai didėjančio svorio besikreipiantys pacientai įprastai jau būna pasidomėję operacinio gydymo galimybėmis ir ateina žinodami, kad nori skrandžio mažinimo operacijos.

„Toks poreikis įprastai neateina per savaitę ar dvi. Iki pasiryždami kreiptis dėl skrandžio mažinimo operacijos, kai kurie galvoja, skaito ir domisi net keletą metų. Dažnu atveju pacientus motyvuoja kitų sėkmės istorijos ar matyti pokyčiai po atliktų skrandžio mažinimo operacijų artimųjų tarpe“, – pasakoja D. Danys.

„Baltijos ir Amerikos“ klinikos pilvo chirurgas Donatas Danys

Nutukimas – ne tik valios stokos pasekmė

Nesusidūrusieji su rimtomis svorio problemomis į nutukimą ir atliekamas skrandžio mažinimo operacijas neretai žvelgia skeptiškai – esą įveikti svorio problemas galima vien valios pastangomis, o operacija – lengviausias kelias.

Vis tik kaip pastebi daugiametę patirtį turintis „Baltijos ir Amerikos“ klinikos pilvo chirurgas, valios nebuvimas tėra vienas iš daugelio faktorių, nulemiančių nutukimą. Įtemptas gyvenimo ritmas, nesubalansuota mityba, fizinio aktyvumo stoka, miego trūkumas ar stresas – vienos iš dažniausių nutukimą skatinančių priežasčių. Tačiau atmesti nereikėtų ir genetinio faktoriaus, mat nutukimas paveldimas maždaug 50 proc. Sunkiai valdomam svorio didėjimui įtakos gali turėti ir endokrininės sistemos sutrikimai, psichologiniai ir kiti faktoriai.

Žmogaus svorio ir ūgio santykis matuojamas pagal kūno masės indeksą (KMI). Normalus KMI siekia 18,5–25. Jei KMI siekia 25-30, vadiname tai antsvoriu, jei dar daugiau – nutukimu. Nutukimas įprastai skirstomas į I, II ir III laipsnius. Bariatrinė chirurgija arba kitaip chirurginis nutukimo gydymas dažniausiai taikomas jau nuo II laipsnio nutukimo, tačiau pasiruošimas nėra greitas procesas ir gali trukti nuo kelių savaičių iki metų, priklausomai nuo daugybės faktorių ir paciento tinkamumo operacijai“, – paaiškina D. Danys.


Nutukimas – tai ne tik kasdienis diskomfortas, bet ir padidėjusi rizika susirgti gretutinėmis ligomis. Kaip pasakoja „Baltijos ir Amerikos“ klinikos specialistas, tyrimai rodo, kad chirurginis nutukimo gydymas daro teigiamą pokytį ne tik svorio kontrolei, bet ir visam organizmui.

Po operacijų persigrupuoja hormoninė sistema, žarnyno veikla, dėl to koreguojasi gretutinės ligos: regresuoja padidėjęs kraujospūdis, cukrinis diabetas, išnyksta miego apnėja, astma, esant nevaisingumui ar policistinių kiaušidžių sindromui padidėja tikimybė pastoti, regresuoja gastroezofaginio reflukso liga, dėl mažesnės apkrovos pagerėja stuburo ir sąnarių būklė, sergantiems depresija daugiau nei 50 proc. atvejų nebereikia medikamentinio gydymo. Tačiau teigiamas poveikis stebimas ne tik gretutinių ligų kontrolėje. Svarbiausia, kad prailgėja paciento gyvenimo trukmė, sumažėja rizika susirgti krūties, storosios žarnos ar kitos srities vėžiu“, – paaiškina D. Danys.

Kai kitos priemonės nepadeda – gelbėja chirurginis nutukimo gydymas

Gyvenimo būdo keitimas, dietos laikymasis – tradiciniai pirmaeiliai gydymo būdai, kuriais įprastai patariama kovoti su nutukimu. Vis tik ne visiems pavyksta sėkmingai susitvarkyti su šia problema, juk kardinaliems pokyčiams reikia valios, geležinio ryžto ir užsispyrimo, kurių dažnas lieknėjimo kelyje pritrūksta.

Pilvo chirurgas D. Danys sutinka: dauguma pacientų nori greito rezultato be didesnių pastangų, tačiau chirurginis nutukimo gydymas – nors ir efektyvus metodas – skiriamas itin apdairiai. Pirmiausia su svorio problemomis susiduriantys pacientai nukreipiami pas gydytoją dietologą, kuris turėtų pakoreguoti mitybą ir suderinti ją su fiziniu aktyvumu. Jei tokia programa neduoda norimo efekto, gali būti skiriamas medikamentinis gydymas. Ir tik išbandžius tradicinius pirmaeilius gydymo metodus rekomenduojama praverti pilvo chirurgo kabineto duris konsultacijai.

„Tendencijos nėra džiuginančios. Nutukimu Lietuvoje serga kas ketvirtas, o Europoje esame vieni iš lyderių negatyviąja prasme“, – pastebi D. Danys.

Pačios efektyviausios – chirurginės nutukimo gydymo operacijos

Pasakodamas apie šiuolaikinius nutukimo gydymo metodus, pilvo chirurgas atkreipia dėmesį į vis labiau populiarėjančias minimaliai invazines intervencijas nutukimui gydyti. Tokios procedūros metu naudojami intragastriniai balionai, kurie gali būti implantuojami į skrandį nuryjant specialią kapsulę ir jį išpučiant arba implantuojant kapsulę endoskopo pagalba.

„Intragastrinis balionas padeda sumažinti skrandžio tūrį, tad mažiau suvalgome ir greičiau pasiekiame sotumo jausmą. Balionas implantuojamas 4-6 mėnesiams, per kuriuos pacientui turėtų susiformuoti nauji mitybos įpročiai“, – sako D. Danys. Anot specialisto, šiuo metodu galima tikėtis atsikratyti 10-25 kg perteklinio svorio. Įprastai šis nutukimo gydymo metodas gali būti skiriamas pacientams, kurių KMI siekia 27-33 arba jiems kontraindikuotinas chirurginis gydymas. Kai kuriais atvejais intragastrinis balionas yra priešoperacinio pasiruošimo dalis prieš chirurginį gydymą.

Tarpinis gydymas tarp intragastrinio baliono ir chirurginės operacijos – endoskopinis skrandžio sulankstymas, kurio metu skrandis susiuvamas iš vidaus ir po metų galima tikėtis sumažinti kūno svorį nuo 12 iki 20 procentų.

Vis tik dažniausias ir efektyviausias būdas nutukimui gydyti, anot D. Danio – chirurginės operacijos. Šiuo metu jos yra dvi dažniausiai taikomos: tai skrandžio rezekcija (Gastric Sleeve) arba apylankos operacija (Gastric Bypass). Besibaiminančius dėl po operacijų liekančių pėdsakų, chirurgas skuba nuraminti: šios operacijos atliekamos laparoskopiniu būdu, tad pilvo srityje atliekami pjūviai yra minimalūs. Kiek didesnis – 2-3 cm pjūvis gali likti tais atvejais, kai reikia ištraukti šalinamą skrandžio dalį.

Norimus rezultatus – t.y. normalų kūno svorį – po chirurginės operacijos pacientai gali tikėtis pasiekti per metų-pusantrų laikotarpį.

„Nors chirurginės operacijos yra radikaliausias gydymo būdas, įprastai jos atneša daugiau naudos, nei žalos. Sergantiems nutukimu žmonėms sunku prisiversti keisti mitybos įpročius, būti fiziškai aktyvesniems. Po operacijos šios permainos ateina natūraliai, nes sumažinus skrandį, nebegalima persivalgyti. Dėl to savaime pradeda mažėti svoris, o dėl sumažėjusio svorio padidėja fizinis aktyvumas, gerėja ne tik sveikata ir kūno linijos, bet ir psichologinė savijauta. Įprastai visus savo pacientus stengiuosi pamatyti po pusmečio ar metų. Kartais sunku juos pažinti ir visada smagu matyti laimingus, besišypsančius ir galinčius džiaugtis pasiektais rezultatais“, – sako „Baltijos ir Amerikos“ klinikos pilvo chirurgas D. Danys.