„Saulės energijos sistemos – ne tik taupus, bet ir praktiškas pasirinkimas, nereikalaujantis daug priežiūros ir papildomų investicijų. Vis tik jomis, kaip ir bet kokiais kitais prietaisais, būtina reguliariai rūpintis ir valyti susikaupusius nešvarumus, mažinančius sistemos našumą“, – sako saulės baterijų valymo aparatus gaminančios įmonės „Ksolara“ vadovas Davide Boscolo Mengolin.

Turistinė kelionė atvedė į sėkmingą verslą

Prieš beveik penkis metus Lietuvoje verslą įkūręs D. B. Mengolin į mūsų šalį atvyko ne verslo reikalais, o vedinas smalsumo, noro geriau pažinti skirtingus Europos kampelius. Vyras pasakoja iš karto susižavėjęs lietuvių gyvenimo būdu, spinduliuojama ramybe ir mus supančia švara. Norą iš arčiau pažinti Lietuvą paskatino ir sutikti tautiečiai, Lietuvoje jau vystę verslus ir galėję papasakoti apie čia atsiveriančias verslo galimybes.

„Italijoje visada dirbau su saulės baterijomis: valiau pačias baterijas, plokštes, saulės baterijų sistemas. Tačiau man nuolatos ramybės nedavė klausimas, kaip rasti funkcionalų ir tuo pat metu greitą bei efektyvų saulės baterijų valymo sprendimą, kuris garantuotų saugumą naudojimo metu. Rinkoje tinkamo varianto neradau, tad ėmiausi kurti savo saulės baterijų valymo aparatus“, – prisimena italas.

Taip gimė pirmasis „Ksolara“ valymo aparatas FK1, o kartu ir idėja atidaryti verslą Vilniuje.

„Supratęs, kad ir kitos šalys pradeda naudoti ekologišką energiją – saulės baterijas, negalėjau atsisakyti minties sukurti kažką naujo ir pažangaus. Mūsų verslas Lietuvoje prasidėjo nuo įvairių saulės baterijų sistemų plovimui skirtų modelių ir aparatų kūrimo“, – pasakoja D. B. Mengolin.

 Įmonės „Ksolara“ įkūrėjas Davide Boscolo Mengolin su sūnumi

Šiandien savo techniką „Ksolara“ eksportuoja į įvairias pasaulio šalis, dalyvauja technikos parodose, vykstančiose tokiuose pažangiuose miestuose kaip Miunchenas ar Dubajus. Įmonės įkūrėjas ir vadovas sako esantis laimingas, galėdami pasauliui pristatyti Lietuvą kaip šalį, dedančią pastangas kuo efektyviau ir daugiau naudoti atsinaujinančius energijos išteklius.

„Rinkoje siūlomi valymo įrenginiai neatitiko mūsų lūkesčių – buvo nepatogūs naudojimui, pernelyg brangūs ar nuviliantys savo efektyvumu. Ieškodama sprendimų, daugiametę patirtį sukaupusi mūsų komanda sukūrė ir ištobulino ilgaamžes saulės kolektorių valymo mašinas, kurios leidžia plauti saulės modulių paviršių žemu slėgiu ar net sausuoju būdu, nenaudojant vandens. Taip užtikrinami efektyvūs rezultatai ir saulės baterijos apsaugomos nuo galimų įbrėžimų“, – sako „Ksolara“ vadovas D. B. Mengolin.

Kodėl saulės baterijas būtina reguliariai valyti

Lauke sumontuotas saulės baterijas nuolatos veikia įvairūs veiksniai, galintys neigiamai paveikti energijos gamybą. Dulkės, smėlis, žiedadulkės, dūmai ar paukščių išmatos laikui bėgant kaupiasi saulės modulių paviršiuje ir sukuria sluoksnį, trukdantį saulės spinduliams patekti į vadinamuosius skydo fotovoltinius elementus, atsakingus už elektros energijos gamybą. Kuo storesnis nešvarumų sluoksnis, tuo labiau silpnėja saulės baterijos skydas, todėl energijos našumas gali sumažėti net kelis kartus, lyginant su gamyklinėse specifikacijose nurodytais dydžiais. Lietus, kuris tariamai turėtų padėti nuplauti nešvarumus, šiuo atveju ne išeitis, mat jis taip pat didina nuosėdų sluoksnį saulės baterijų paviršiuje ir blogina energijos išeigą.

Dėl neprižiūrimų saulės baterijų sumažėjęs energijos vartojimo efektyvumas – ne vienintelė priežastis, skatinanti rūpintis sistemos paviršiaus švara. Temperatūrai nukritus žemiau nulio, plokščių kraštuose besikaupianti drėgmė gali užšalti, sugadinti plokščių sandariklius ir tokiu būdu sukurti srovės dispersijas ar net plokščių sprogimus, kurie sugadins saulės modulius. Ant nešvarumų ir paukščių išmatų susikaupusi šiluma gali sukelti ir gaisrus.

Kuo daugiau nešvarumų susikaupia saulės baterijų paviršiuje, tuo sunkiau juos pašalinti, todėl saulės baterijų fotoelektrines plokštes ir sistemas rekomenduojama valyti reguliariai – įprastai porą kartų per metus. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad valymo dažnumas priklauso nuo įvairių aplinkybių, pavyzdžiui, vietovės, kurioje saulės baterijos yra įrengtos. Jei gyvenate netoli oro uosto, gamyklų ar miško, sistemą gali reikėti plauti šiek tiek dažniau.

Kaip efektyviai valyti fotovoltines sistemas

Efektyvus, greitas ir kokybiškas būdas pasirūpinti saulės baterijomis – fotovoltinių sistemų plovimas, kurio metu valymui naudojama specializuota įranga. Daugiau nei 15 metų patirtį fotovoltinių sistemų plovimo srityje turinčios įmonės „Ksolara“ specialistai valymo darbus atlieka naudodama itališka kokybe pasižyminčią įrangą, užtikrinančią nepriekaištingus rezultatus.

Įmonė savo klientams siūlo universalius ir individualiai pritaikytus saulės modulių valymo sprendimus. Šepetys su teleskopiniu kotu FK4 gali būti naudojamas bet kuriai ant žemės įrengtai fotovoltinei sistemai, o valymo dideliame aukštyje rinkinys FK1 – visų dydžių ir formų stogo sistemų valymui.

Pramoninių saulės sistemų valymui sukurti FK2 ir FK3 įrenginiai turi platesnius šepečius, tad efektyviai išmatuoja ir valo didesnius plotus. Klientams, kuriems reikalingas specialiai jų turimai sistemai pritaikytas sprendimas, „Ksolara“ taip pat turi ką pasiūlyti. Dar šiais metais įmonė ketina pristatyti naujus išteklius tausojančius valymo įrenginių modelius, leisiančius maksimaliai efektyviai valyti įvairaus dydžio saulės sistemų plokštes.

Kokybiškai ir operatyviai saulės baterijų valymo darbus atliekanti „Ksolara“ teikia paslaugas visoje Lietuvoje. Daugiau informacijos apie teikiamas paslaugas:

Tel. +370 67005469