RSU Anatomijos muziejus yra vienas iš nedaugelio anatomijos muziejų Europoje, kuris yra atviras visuomenei. Jame galėsite pamatyti sudėtingas žmogaus kūno vidaus sistemas ir organus, kuriuos dažniausiai mato tik chirurgai ar anatomai.

Muziejų 1920 m. su pirmąja Latvijoje anatomijos mokymo kolekcija įkūrė du mokslininkai – švedų anatomas Gastonas Backmanas ir pirmasis latvių anatomas Jėkabas Primanis. Kolekcija iš pradžių buvo sukurta medicinos studentams rengti, tačiau šiais laikais muziejus yra ne tik studijų ir tyrimų vieta, bet ir vieta, kur vyresni nei 14 metų lankytojai ar vaikai, lydimi suaugusiųjų, gali giliau suvokti, ką reiškia būti gyvam.

Sistema po sistemos, organas po organo muziejus suteikia įspūdingą įžvalgą apie tai, kas vyksta kiekvieno iš mūsų viduje. Čia galima susipažinti su žmogaus kūnų, skeletų, kaulų, kūno dalių ir organų įvairove, jų sandara ir kaip jie skiriasi įvairiomis formomis.

Muziejaus ekspozicija, įsikūrusi XIX amžiaus arklidžių pastate, Theatrum Anatomicum komplekse, ir yra išdėstyta per du aukštus. Šis turtingas Latvijos medicinos paveldas gyvuoja jau 100 metų. Čia galite pamatyti 1000 išsaugotų organų ir kūno dalių, daugiau nei 600 kaukolių ir 200 korozijos preparatų.

Pirmas dalykas, kurį lankytojai pamato įžengę į RSU Anatomijos muziejų, yra 27 metų vyro skeletas. Tai buvo pirmoji savanoriška žmogaus kūno dovana muziejui ir vienas iš retų egzempliorių, kuriame pateikiama informacija apie jo donorą, nes dažniausiai donorai lieka anonimiški. Lukstinio skeletas yra beveik šimto metų senumo ir primena, kad kiekvienas eksponatas yra ne tik mokslinis, bet ir kadaise buvo tikro žmogaus kūno dalimi. Pasak legendos, Lukstinis buvo medicinos studentas, neišlaikęs anatomijos egzamino ir nusižudęs. Kita istorija pasakoja apie nelaimingą meilę.

Pirmajame muziejaus aukšte lankytojai gali sužinoti apie žmogaus organus ir anatomiją. Tai nuostabus susitikimas su vidinėmis žmogaus kūno sistemomis, parodantis skirtingų gyvenimo būdo pasirinkimų poveikį, pavyzdžiui, rūkančiojo ir nerūkančiojo plaučiai. Kiekvienas eksponatas yra konkrečios tematikos, o mėginių stiklainiai ir žmogaus kaulai suteikia išties įtraukiančią 2D, 3D ir interaktyvių elementų patirtį.

Muziejuje taip pat jaučiamas stiprus ryšys tarp anatomų, menininkų ir muziejaus ekspertų. Daugelis eksponatų spindi spalvomis: arterijos užpildytos raudona, venos mėlyna, o bronchai geltona. Kaip šie konkretūs organai ir sistemos buvo nuspalvinti, nėra žinoma, tačiau istoriškai tokiems eksponatams sukurti buvo naudojamas šafranas, vynas bei rašalas.

Vienoje iš muziejaus galerijų eksponuojami šimtai kaukolių. Ar žinojote, kad dar prieš kelis dešimtmečius tikra kaukolė vis dar buvo neatsiejama medicinos studijų dalis? Tuo metu dar nebuvo skaitmeninių technologinių ar dirbtinių modelių, todėl kiekvienas medicinos studentas turėjo savo kaukolę. Didžioji dalis RSU Anatomijos muziejuje eksponuojamų kaukolių buvo rasta XX amžiaus 2–3 dešimtmetyje vykusių archeologinių kasinėjimų metu.

Jos buvo surinktos siekiant ištirti Latvijos gyventojų antropologinius pokyčius bei jų sveikatą XX amžiuje ir anksčiau. Seniausia kolekcijoje esanti kaukolė datuojama V amžiuje prieš Kristų ir buvo rasta Tėrvetėje.

Muziejaus žemutiniame aukšte saugomi jautresni eksponatai, tokie kaip įgimtų anomalijų ir embriologijos kolekcija. Čia lankytojai per skaidraus stiklo sienas taip pat gali pamatyti muziejaus saugyklas.

Neįprasčiausioje muziejaus kolekcijoje rasime tatuiruotų odos egzempliorių, kurie išsiskiria tuo, kad neturi akivaizdaus ryšio su studijų procesu. Šie 30 egzempliorių buvo eksponuojami muziejuje kelis dešimtmečius, o neseniai, bendradarbiaudamas su vietos menininkais Kristianu Brekte ir Aleksandru Breže, muziejus išleido iliustruotą tatuiruotų odos pavyzdžių kolekcijos katalogą.

Kitą kartą, ruošdamiesi apsilankyti RSU Anatomijos muziejuje, atsisiųskite „RSU muziejus“ programėlę. Gilinkitės į anatomiją tyrinėdami organus stambiu planu ir įvairiais kampais bei naudodamiesi ekspertų paaiškinimais apie eksponatus.

Nuolatinę ekspoziciją lydi laikinos parodos, paskaitos ir renginiai, kuriuose bandoma rasti pusiausvyrą tarp mokslo, istorijos, anatomijos ir meno. Nuo rugpjūčio 18 d. iki metų pabaigos muziejuje veiks britų menininko Padžio Hartlio paroda „Foetal Attraction.

An Intervention in Ceramic’’ (liet. „Vaisiaus patrauklumas. Keramikos intervencija“).

Rygos Stradinio universitetas yra pirmaujanti Latvijos universitetinė ir tyrimų institucija medicinos, sveikatos priežiūros ir socialinių mokslų srityse.

Adresas: Kronvalda bulvāris 9, Ryga
am.rsu.lv

Išleista pakartotinai su „Baltic Outlook“ žurnalo sutikimu.