„Lietuvos sporto universitete yra viskas, ko reikia sportininkui – tiek profesionalui, tiek mėgėjui“, – sako LSU sporto ir partnerystės prorektorius Vidas Bružas.

Per visus veiklos metus universitetas parengė daugiau kaip 15000 fizinio ugdymo mokytojų, įvairių sporto šakų aukštos kvalifikacijos trenerių, kineziterapijos ir visuomenės sveikatos specialistų, turizmo ir sporto vadybininkų. Universiteto alumnai garsina Lietuvą pasaulinio lygio varžybose ir skina pergales olimpinėse žaidynėse, pasaulio bei Europos čempionatuose.

LSU studentė, pasaulio bokso čempionė Gabrielė Stonkutė negaili gražių žodžių nei universitetui, nei jame dirbantiems savo srities profesionalams, perduodantiems sukauptas žinias bei patirtį gabiausiems sporto talentams.

„Šis universitetas suteikia galimybę lanksčiai derinti sportą ir mokslus. Patys dėstytojai – buvę sportininkai, tad jie supratingi ir žinantys sportininko kelią“, – sako G. Stonkutė. Jai pritaria ir olimpietė, LSU bakalauro studijas šią vasarą baigusi treko dviratininkė Olivija Baleišytė: „Lietuvos sporto universitetas yra geriausia vieta profesionaliems sportininkams, nes čia suteikiamos puikios galimybės ne tik mokytis, bet ir toliau profesionaliai sportuoti, keliauti, dalyvauti treniruočių stovyklose ir varžybose visame pasaulyje. Niekuomet neiškilo problemų atsiskaitinėjant už darbus – su dėstytojais visuomet galima suderinti abiem pusėms tinkamą atsiskaitymų laiką“.

Plačios galimybės norintiems derinti studijas su karjera

LSU sporto ir partnerystės prorektorius V. Bružas pabrėžia, kad šiame universitete pirmiausia yra galvojama apie studentą, todėl kiekvienam studijuojančiam sportininkui siūloma siekti dvikryptės karjeros – ir studijuoti, ir profesionaliai sportuoti. Studentams sudaromi individualūs studijų planai, taigi jie gali susitarti su dėstytoju ir atsiskaityti tada, kada patogu – grįžus iš sporto stovyklų ar varžybų.

„Tai didelis privalumas sportininkui, nes jam nereikia rinktis tarp studijų ir karjeros – viską galima derinti tarpusavyje“, – sako V. Bružas.

LSU šiuo metu nuotoliniu būdu studijuoja ir vienas sėkmingiausių Lietuvos krepšininkų, Naujojo Orleano „Pelicans“ ir Lietuvos rinktinės žaidėjas Jonas Valančiūnas. „Ne paslaptis, kad ištisus metus nebūnu Lietuvoje, tad studijuoti nėra labai paprasta, tačiau gyvename XXI amžiuje, turime galimybę bendrauti nuotoliniu būdu ir būdamas Amerikoje gana lengvai galiu pasiekti Lietuvą. Dirbame, judame į priekį, kaupiame žinias ir tobulėjame“, – sako J. Valančiūnas.

Lietuvoje gyvenantis, tačiau nuolat po pasaulį treniruotis ir varžytis keliaujantis Europos ir pasaulio bokso čempionas Eimantas Stanionis irgi pasinaudojo unikalia LSU suteikiama galimybe susidaryti individualią studijų programą studijuoti pagal individualų planą. „Universitetas visuomet atsižvelgia į mano išvykas ir sudaro sąlygas atsiskaityti tuomet, kai sugrįžtu į Lietuvą. Čia yra ir baseinas, ir treniruoklių bei bokso salės – viskas vienoje erdvėje ir niekur nereikia blaškytis. Treniruokliai ir įrenginiai atnaujinami, diegiamos naujausios technologijos – turime viską, ko reikia sportininko pasiruošimui“, – džiaugiasi LSU studentas E. Stanionis.

Mokslas ir inovacijos padeda siekti karjeros aukštumų

Rengiant profesionalius sportininkus, šalia visuomet būna ne tik patyrę treneriai, bet ir kiti savo srities specialistai, tarp jų – sporto mokslininkai. Universiteto mokslininkai bendradarbiauja su žinomiausiomis pasaulyje sporto mokslo institucijomis. Be to, ieško sprendimų kartu su garsiausiomis sporto organizacijomis.

„Mūsų darbas – padėti treneriui valdyti sportininko parengimo procesą. Pirmiausia – surinkti kuo daugiau informacijos apie sportininką, tuomet – įvertinti jo būklę. Sporto mokslininkas gali padėti treneriui išspręsti problemas, kurių būna labai įvairių – nuo adaptacijos šalčiui ar šilumai iki kūno atsigavimo valdymo, mitybos, streso ar psichologinių iššūkių“, – sako LSU profesorius, Sporto mokslo ir inovacijų instituto vadovas Sigitas Kamandulis.

Kaip pasakoja Europos ir pasaulio bokso čempionas E. Stanionis, būtent nuo testavimo ir sporto mokslininkų teikiamų įvertinimų prasideda kiekvieno sportininko pasirengimas: „Testavimo rodikliai parodo, kokios būklės sportininkas yra. Įvertinę tuos rodiklius, universitete dirbantys treneriai ir profesoriai sprendžia, kuria linkme reikia judėti, norint didinti ištvermę ir jėgą. Tai labai svarbu kiekvieno sportininko karjerai“.