Trys avys – pradžia

Jūris Milišiūnas ir jo žmona Kristina Milišiūnienė turi avių ūkį, kuriame augina apie tūkstantį avių. Viskas prasidėjo šalies nepriklausomybės pradžioje, kai 1991 m. šeima jį ir įkūrė. Kaip dabar prisimena šeimininkai, viskas prasidėjo nuo trijų avių ir avino.

Per beveik 30 metų nedidelis ūkis išaugo iki turinčio tūkstantį avių. Jame auginamos įvairių veislių avys: kai kurios įprastos lietuvių akiai ir lietuviškam kraštovaizdžiui, kitos neįprastos, puošiančios laukus. Dominuoja lietuviškos juodgalvės ir šiurkščiavilnės, taip pat vokiškos ir prūsiškos.

„Vienos labai greitai numeta vilną, kuri nesupūna. Ją reikia sugrėbti, kad neužterštų dirvos“, – sako Jūris Milišiūnas.

 A.Juknevičius KREDA avininkystės ūkyje

Veda edukacijas

Nuo 2015-ųjų ūkyje vyksta edukaciniai užsiėmimai. Lankytojams pasakojama, kaip kuriami avies vilnos gaminiai, kiti produktai. Turbūt mažai kas žino, kad skirtingų rūšių avienos mėsa skiriasi skoniu. Ūkyje lankytojai gali rasti penkias jurtas iš avies vilnos. Ten įrengtos patalpos avienos gaminių degustacijai, virtuvėlė, yra pirtis, įkurta avinukų ekspozicija, kurioje – beveik 900 avių skulptūrėlių.

 Avininkystės ūkis KREDA

„Jurtos nėra svetimos lietuviams. Jas statė Krymo totoriai, yra žinių, kad ir Vytautas Didysis galėjo praustis tokiose jurtose esančiose pirtyse“, – pastebi ūkininkai.

Lojalumas ir pasitikėjimas

Augti ir tobulėti vieniems būtų sudėtinga. Kai krašte prieš 22 metus buvo įsteigta Biržų kredito unija, kuri priklauso kredito unijų grupei „Kreda“, ūkininkų Milišiūnų šeima nedvejodami tapo vienais pirmųjų jos narių. Vėliau šeima taip pat aktyviai prisidėjo prie unijos pajininkų būrio. Jūrio mama tapo nare 2000 m., žmona – 2002 m., brolis – 2003 m., o vaikai – 2012 ir 2017 m. Trys Milišiūnų kartos yra šios kredito unijos nariai.

 Milišiūnų avininkystės ūkis

„Kai mūsų krašte pradėjo kurtis kredito unijos, supratom, kad tai gali būti mums reikalinga. Nekilo abejonių, kad reikia pasirašyti sutartis, įstoti“, – sako Jūris Milišiūnas.

 Biržai avininkystės ūkis KREDA

Aktyviai naudojasi paslaugomis

Jūris Milišiūnas aktyviai naudojasi unijų grupės „Kreda“ kasdienėmis paslaugomis. Savo ūkį plėtojantis biržietis turi porą einamųjų sąskaitų, kuriose vykdo ūkio apyvartą, taip pat mokėjimo kortelę, keturias paskolas ir naudojasi elektronine bankininkyste. Nuo savo ūkio įkūrimo pradžios Jūris Milišiūnas jau grąžino 17 paskolų. Kiti jo šeimos nariai taip pat naudojasi unijos paslaugomis, tokiomis kaip einamoji sąskaita, indėliai, elektroninė bankininkystė, paskolos.

„Viliojo, kad patys ūkininkai kuria, patys bus pajininkai, galės disponuoti tomis lėšomis. Suveikė tikėjimas, kad bus paprasčiau paprašyti pagalbos iš kredito unijos nei iš banko“, – sako Kristina Milišiūnienė.

Atitinka lūkesčius

Kredito unijų grupė „Kreda“ nuo pat įkūrimo pradžios padeda plėtoti žemės ūkio verslus. Kasmet vis daugiau Lietuvos ūkininkų pasitiki šiuo finansiniu partneriu, naudojasi unijos paslaugomis.

 Jolita Česonienė KREDA administracijos vadovė

„Įsiklausome ir atidžiai susipažįstame su savo klientų lūkesčiais ir siekiais, todėl galime pasiūlyti narių poreikius atitinkančias paslaugas, taip sumažindami bent dalį jų rūpesčių. Mes buvome ir esame žemės ūkio verslų strateginiai partneriai – 19,5 proc. „Kreda“ grupės narių yra ūkininkai. Džiaugiamės, kad mūsų kredito unijų rodomas dėmesys nariams ūkininkams vertinamas: žemės ūkiui skirtų paskolų šių metų pirmą ketvirtį išduota už 65,32 mln. Eur, ir tai 17 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Taip pat nepertraukiamai bendradarbiaujame su UAB Žemės ūkio paskolų garantijų fondu (ŽŪPGF) dėl lengvatinių paskolų teikimo žemės ūkio subjektams technikai įsigyti ar sumokėtų palūkanų kompensavimo“, – sako Jolita Česonienė, „Kreda“ Jungtinės centrinės kredito unijos administracijos vadovė ir valdybos narė.