Per mažai ar per daug

Gydytoja A.Bubilaitė įvardija, kad viena iš dažniausių odos priežiūros klaidų – per daug agresyvi odos priežiūra. Tiesa, tai – ne vienintelė klaida.

„Agresyvus odos plovimas, šveitimas, konkrečiam odos tipui netinkančių priemonių naudojimas – tai būtų galima priskirti pernelyg agresyviai odos priežiūrai. Taip pat praktikoje dažnai tenka pastebėti nepakankamą odos drėkinimą, o dažnas lietuvis ir apsauginio kremo nuo saulės vasarą vengia naudoti“, – teigia A.Bubilaitė.

Kitaip tariant, dažno lietuvio odos rutinoje stinga balanso: arba esame linkę perlenkti lazdą arba savo oda rūpinamės vangiai, todėl gana greitai pastebimi odos nuovargio ir ankstyvos senėjimo požymiai.

Dar gana dažnai pasitaikanti klaida, ypač vasarą, – vengiant išsausinti odą, vengiama prausimosi priemonių ir veidas prausiamas tik vandeniu.

„Odos prausimas yra kertinis momentas odos priežiūros rutinoje. Vasarą, kuomet oda yra linkusi labiau riebaluotis, prakaituoti, mes dar labiau norime nuo jos pašalinti nešvarumus, ko vien tiktai vandeniu padaryti negalime. Todėl rekomenduoju 1-2 kartus per dieną naudoti odos prausiklį, kadangi jis atlieka itin svarbią funkciją – pašalina odos nešvarumus, sebumą, prakaitą, makiažo likučius. Be to, paruošia odą tolimesnių priemonių – serumų, drėkinančių kremų naudojimui. Ieškant tinkamiausio prausiklio svarbu, kad jis būtų švelnus, bemuilis, nedirgintų odos ir nepažeistų natūralaus odos barjero“, – pataria gydytoja.

Kasdienė rutina vasarą vos pakinta

Kiekvienu metų laiku, įskaitant ir vasarą, odos priežiūros specialistai rekomenduoja laikytis bazinės odos priežiūros rutinos – naudoti odos prausiklį, serumą, drėkinantį kremą, paakių kremą ir apsauginį kremą nuo saulės.

„Prausiklis turėtų būti švelnus, bemuilis. Vienas tokių – „Rilastil“ drėkinamasis veido prausiklis „Aqua“. Nesvarbu, ar jūsų oda riebi, ar sausa – ši taisyklė taikoma visų tipų odos priežiūrai. Drėkinantis kremas vasarą turėtų būti lengvesnės konsistencijos, greitai įsigeriantis, o sudėtyje reikėtų ieškoti tokių ingredientų kaip hialurono rūgštis, keramidai“, – pataria gydytoja.

Tiesa, jeigu turite konkrečių odos problemų, tokių kaip odos sausumas, padidėjęs sebumo išsiskyrimas, bėrimai, pigmentacijos sutrikimai – odos rutiną galima papildyti kitomis priemonėmis.

„Tokiais atvejais rutiną galima papildyti serumu, skirtu konkrečiai odos problemai spręsti. Serumas turėtų būti naudojamas ant švariai nupraustos, dar kiek drėgnos odos. Serumą skirtą drėkinimui galima naudoti tiek ryte, tiek vakare. Vienas iš tokių produktų, pasižyminčiu gera sudėtimi, kurį galėčiau rekomenduoti, yra „Rilastil Aqua“ serumas“, – pasakoja A.Bubilaitė.

Gydytoja akcentuoja, kad labai svarbu po serumo odą patepti kremu tam, kad užrakintume drėgmę odoje.

Odos šveitimas – ne kiekvienam

Odos eksfoliacija yra puikus būdas pašviesinti, atgaivinti odą, suvienodinti atspalvį, pašalinti negyvas odos ląsteles, tačiau ji tinka ne kiekvienam.

„Odos eksfoliacija nerekomenduojama po nudegimo saulėje, po lazerinių procedūrų ar turint labai jautrią, raustančią, lengvai dirgstančią odą“, – perspėja gydytoja.

Eksfoliacijos dažnis priklauso nuo odos tipo ir naudojamų priemonių, tačiau dažniausiai eksfoliaciją rekomenduojame atlikti 1 kartą per savaitę.

Jeigu vargina bėrimai, inkštirai – ieškokite priemonių su salicilo rūgštimi. Švelniai eksfoliacijai tinka pieno rūgštis, kuri ne tik pašalina negyvas odos ląsteles, bet ir užtikrina drėgmės išlaikymą. Labai svarbu po eksfoliacijos naudoti plataus spektro apsauginį kremą nuo saulės su SPF 50.

Apsauga nuo saulės – būtinybė

Ar žinojote, kad jūsų oda prisimena kiekvieną nudegimą? Kitaip tariant, saulės poveikis odai yra tarsi kaupiamoji banko sąskaita, tik nudegimų atsiminimą kaupti – ne taip smagu kaip santaupas. Tam, kad netektų vėliau gailėtis, odą kremais nuo saulės su SPF filtrais būtina saugoti jau nuo vaikystės.

Taip pat negalima painioti priemonių ir tikėtis, kad aliejai kokybiškai apsaugos jūsų odą nuo žalingo saulės poveikio.

„Pastaruoju metu žmonės vis dažniau ieško natūralių, „sveikesnių“ alternatyvų odos priežiūrai. Viena iš jų aliejai. Ir nors yra tiesa, kad kai kurie daržovių aliejai turi natūralią labai žemą apsaugą nuo saulės (~SPF 5), jie neturėtų būti naudojami vietoje apsauginio kremo nuo saulės. Aliejus sugeria saulės šviesą ir kaitina odą, panašiai kaip naudojamas gaminant maistą. Kai patepę odą aliejumi išeiname į saulę – tik sustipriname saulės poveikį, o tai gali lemti nudegimus ir odos barjero pažeidimą“, – teigia A.Bubilaitė.

Todėl specialistai primena – vasarą odos priežiūros rutinoje ne mažiau svarbi plataus spektro (UVA ir UVB) apsauga nuo saulės.

„Kremą nuo saulės reikėtų naudoti tiek veido, tiek kūno odai. Nepamiršti tokių zonų kaip ausų kaušeliai, sprandas, skalpas, ypač jeigu plaukai trumpi.

Rekomenduočiau plataus spektro apsaugines priemones nuo saulės, apsaugančias nuo UVA ir UVB spindulių ir turinčias SPF 30-50. SPF arba apsaugos nuo saulės faktorius parodo, kaip efektyviai kremas apsaugo nuo saulės spindulių. SPF 30 blokuoja apie 97 proc., SPF 50 – apie 98 proc. UVB spinduliuotės.

Idealu, kad apsauginis kremas nuo saulės atliktų papildomas funkcijas – drėkintų odą, būtų papildytas antioksidantais, kurie kovotų su laisvaisiais radikalais. Be to, norint apsaugą nuo saulės naudoti kasdien – būtina atrasti savo mėgstamą – lengvai įsigeriantį, nekemšantį porų, nepaliekantį lipnios riebios plėvelės ant odos kremą.

Nepamirškite ir lūpų bei akių – lūpas tepkite vazelinu su SPF apsauga. Papildomai naudokite tokias apsaugines priemones kaip akiniai nuo saulės akių apsaugai, skrybėlė“, – primena gydytoja.

Atsargiai – pigmentinės dėmės!

O ypač saulės turėtų saugotis tie, kurie turi pigmentinių dėmių! Ir tai pažymėtina kalbant apie visus metus.

„Turint pigmentinių dėmių apsauga nuo saulės yra būtina 365 dienas per metus, net ir apsiniaukusią lietingą dieną. Būtent saulė yra vienas iš pagrindinių odos pigmentacijos sutrikimus provokuojančių veiksnių.

Jeigu jau turite pigmentinių dėmių – laikas su jomis kovoti. Šioje kovoje gali padėti reguliariai naudojamos specializuotos kosmetikos priemonės. Tam labai tiktų „Rilastil D-clar“ priemonės. Šių priemonių paskirtis: blokuoti melanino susidarymą, jo pernešimą į viršutinį odos sluoksnį bei kaupimąsi, šviesinti odą ir paspartinti negyvų odos ląstelių pašalinimą tam, kad pasiektume tolygią odos spalvą“, – patarė A.Bubilaitė.