,,Viena iš priežasčių, kodėl žmonės praveria gydytojo duris, yra kompleksai, kurių, tikima, atsikratyti padės nosies plastikos operacija. Kita pacientų dalis kreipiasi norėdami pagerinti savo išvaizdą ar dėl sveikatos problemų: pasunkėjusio kvėpavimo, patirtų nosies traumų, deformacijų, pavyzdžiui, aiškiai matomos kuprelės ar kreivos nosies ašies. Pastarieji pacientai pageidauja vieno, kad nosis derėtų prie veido bruožų“, pažymi ,,Nordclinic“ gydytojas otorinolaringologas Gytis Baranauskas.

 Gytis Baranauskas

Dažniausiai dėl nosies korekcijos kreipiasi 19–34 metų amžiaus žmonės. Gydytojo kabinete, išdėsčius problemą, pasidalijus norais bei lūkesčiais, įprastai pirmiausiai įvertinama bendra paciento sveikatos būklė, gretutinės ligos, buvusios operacijos ar traumos tai yra, visi veiksniai, galintys turėti įtakos operacijai. Aptarus sveikatos problemas, apžiūrima išorinė nosis, vidinės nosies landos, atliekami funkciniai tyrimai, pacientas fotografuojamas, o tuomet kompiuteriu modeliuojamas, prognozuojamas operacijos rezultatas.

Po simuliacijos dar kartą išsiaiškinami paciento lūkesčiai, ar gydytojo parengtas planas jam priimtinas. Tik tuomet priimamas galutinis sprendimas. Kartais, anot gydytojo G. Baranausko, tenka kantriai įrodinėti, jog rezultato, kurio tikisi pacientas, pasiekti nepavyks, todėl operacija nerekomenduojama. Neretas atvejis, kuomet pacientai į kabinetą atsineša garsenybių nuotraukų ir prašo lygiai tokios pat nosies. „Įsitikinimas, jog galima suformuoti bet kokią nuotraukoje matomą nosį, ir ji tiks prie paciento veido bruožų, nerealus. Būtina įvertinti veido proporcijas, simetriją, odos kokybę“, – kalbėjo gydytojas G. Baranauskas.

Atvejai skirtingi, komplikacijų tikimybė taip pat

Nosies plastikos operacijos skirstomos į septoplastiką, kai koreguojama nosies pertvara, rinoplastiką – procedūra atliekama estetiniais tikslais bei rinoseptoplastiką, kuomet pagerinama ir nosies išvaizda, ir funkcija. Kiekvienos iš šių operacijų trukmė skirtinga. Jei nosies plastikos operacija su narkoze gali trukti iki valandos, tai rinoseptoplastika kartais užsitęsia ir šešias valandas, ypač jei operacija pakartotinė.

Nors daugelį gąsdina pooperacinis laikotarpis, jis, gydytojo teigimu, sudėtingiausia pirmąsias savaites, kuomet nešiojamas specialus įtvaras ant nosies, dėl plokštelių nosies viduje yra sunkiau kvėpuoti, o veidą taip pat ,,papuošia“ ir pleistrai. Chirurginių netirpių siūlų ir įtvaro dažniausiai nelieka jau po septynių dienų. Į įprastą gyvenimo rutiną galima grįžti po poros savaičių. Nosies užgulimas ar sloga gali tęstis dar kurį laiką, tačiau laikantis gydytojo rekomendacijų šis nemalonus šalutinis poveikis greitai išnyksta.

Fizinį krūvį patariama riboti bent mėnesį: kaip juokauja gydytojas, pagyventi tarsi sulėtintame filme. Nosis nėra itin jautri, kartais po operacijos skausmo apskritai nejaučiama, o ir kasdienei rutinai atlikta operacija praktiškai netrukdo.

Gydytojas įspėja: kiekviena operacija – rizikinga, rinoplastika – jokia išimtis. Vertinant pasauliniu mastu, komplikacijų dažnis – nuo 5 iki 15 proc. „Visko gali būti, visko ir nutinka. Itin rimtos komplikacijos, kurios keltų pavojų gyvybei, ypač retos. Kiek dažnesnės – užsitęsęs kraujavimas iš nosies po operacijos, ilgiau išliekantis patinimas, hematomos, nosies galiuko nejautrumas. Pasitaiko žaizdos infekcijų, nosies sąaugų – mes negalime sakyti, kad komplikacijų apskritai nebūna. Jei chirurgas savo praktikoje nesusiduria su komplikacijomis, vadinasi, jis neoperuoja“, – tvirtino G. Baranauskas.

Tarp iliuzijos ir realybėsinternete matomi pavyzdžiai stipriai klaidina

Žinoma, kai kurie pacientai komplikacijomis laiko ir rezultatą po operacijos, neatitinkantį jų lūkesčių. „Tai – pakankamai opi problema. Atrodo, prieš operaciją susitarta, tikėtinas operacijos rezultatų modelis pateiktas, tačiau pacientas po operacijos rezultatu vis tiek nepatenkintas. Taip nutinka, mat nosies plastika – pakankamai didelis stresas žmogui: juk pasikeičia jo veidas, žmogus kartais savęs tiesiog neatpažįsta veidrodyje: susitaikyti su pokyčiais gali prireikti nemažai laiko“, – apibendrino ,,Nordclinic“ gydytojas otorinolaringologas Gytis Baranauskas.

Kone svarbiausias gydytojo patarimas – svarstant, verta operuotis ar ne, atsakymo reikėtų ieškoti gydytojo kabinete, o ne socialiniuose tinkluose. Vien per 2021 metus socialiniuose tinkluose buvo paskelbti daugiau nei du milijonai su rinoplastika susijusių įrašų. Tarp šių įrašų pasitaiko ir tokių, kuriuose – mažai etikos ir pakankamai daug spąstų pacientui: daug netikslumų, galbūt kažkiek simuliacijos, skelbiamos nuotraukos redaguojamos, nosis nufotografuojama taikant specialų apšvietimą ar operacijos pabaigoje, tiesiog ant operacinio stalo, tačiau tai nėra galutinis rezultatas. Jau pirmąją savaitę, tik nuėmus įtvarą, nosis visiškai nebus panaši į tą, kuri buvo operacijos pabaigoje. Nosis gyja maždaug metus laiko – tik tuomet matomas galutinis vaizdas.

Labai svarbu, kad nosies plastikos operacija pavyktų iš pirmo karto, mat pakartotinių operacijų metu auga komplikacijų rizika – tikėtis nepriekaištingo estetinio rezultato tokiu atveju jau sunkiau. Nosis gali būti pažeidžiama taip smarkiai, kad gali prireikti netgi jos rekonstrukcijos. O atvejų, kada tenka taisyti nepavykusias operacijas ar komplikacijų padarinius, anot pašnekovo, būna. Visgi dažniausiai į juos besikreipiantiems pacientams netinka ankstesnės, kito gydytojo atliktos operacijos rezultatas, nors sutinka visi – rezultatas išties vykęs, tiesiog pacientui nepavyksta ,,susigyventi“ su naująja nosimi. Tad kai kuriais atvejais chirurgams tenka atlikti ir revizines operacijas, ir pabūti psichologais.

„Nordclinic“ – atvira ir į pacientus orientuota klinika, teikianti plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos, bariatrijos, ortopedijos, ginekologijos, urologijos, dermatologijos, kosmetologijos paslaugas Vilniuje ir Kaune.

Klinikoje dirba aukščiausio profesionalumo ir kompetencijos gydytojų komanda, tarp kurių – profesionalai, per metus atliekantys apie 4000 operacijų ir 10 000 procedūrų, klinikos pacientams gali pasiūlyti visapusišką sprendimą, puoselėjantį sveikatą ir grožį.