Dar 2016-aisiais Varšuvos medicinos universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad aukštą glikeminį indeksą turinčių produktų vartojimas gali sukelti hiperinsulinemiją, t.y. padidinti insulino kiekį organizme. Ši būklė savo ruožtu skatina androgenų sekreciją ir padidina sebumo, tiesiogiai susijusio su spuogais, gamybą.

Apie dietos reikšmę gydant aknę paaugliams bei suaugusiems kalba ir sveikatos priežiūros specialistai.

„Sveika mityba ir harmoninga gyvensena glaudžiai susijusios su gražia, išpuoselėta veido oda. Įvairūs bėrimai ir per naktį iškilę spuogeliai dažniausiai būna pasekmė to, ką į burną įsidedame iš vakaro. Žmogaus veidas išduoda daug: ir kad vakar mėgavomės saldumynais ar net alkoholiu, ir kad esame greito maisto mėgėjai“, – sako dietistė Gabija Paulina Juodagalvė.

Anot specialistės, dažnu atveju pakanka atidžiau žvilgtelėti į savo meniu ir pamatysime sąsają tarp to, ką dedame į lėkštę ir to, kaip nuo to priklauso ne tik mūsų savijauta, bet ir išvaizda.

Ne visada kalti konkretūs produktai

Dietistė pastebinti, kad į ją besikreipiantiems spuogai dažniausiai atsiranda vartojant perdirbtus, itin riebius, daug cukraus ir druskos turinčius, vytintus, rūkytus bei greitai paruošiamus gaminius. Tokio maisto reikėtų vengti.

„Esant aknei, taip pat reikėtų vengti pieno, ryžių, batono ir kvietinių miltų kepinių, kukurūzų dribsnių, cukraus, nes tai yra arba itin aukštą, arba aukštesnį glikeminį indeksą turintys produktai. Ir, žinoma, kaip minėjau anksčiau, saikingiau vartoti reikėtų perdirbtus mėsos gaminius, rečiau rinktis greitą maistą: picas, mėsainius, daug majonezo ir kitų padažų turinčius produktus“, – vardija G. P. Juodagalvė.

Pasak specialistės, bėrimų ar skausmingų spuogelių susidarymui kartais pakanka vos vieno sumuštinio su majonezu. Kita vertus, tam, kad suprastume, ar kaltininkais galime laikyti konkrečius produktus, jų vengti reikėtų keletą savaičių.

„Juos eliminavus iš savo valgiaraščio, per tiek laiko jau galime kur kas aiškiau pamatyti, ar mūsų odos būklė gerėja, ar visgi tie produktai buvo niekuo dėti. Jeigu konkrečių produktų patiems nustatyti nepavyksta, vertėtų kreiptis į sveikatos priežiūros specialistą ir pasitarti dėl netoleruojamų maisto produktų ištyrimo galimybės. Kartu, derėtų vengti žalingų įpročių, pavyzdžiui, svaigiųjų gėrimų vartojimo bei rūkymo“, – kalba dietistė.

Padės du veiksniai

Jei gydantis aknę sunkiau atsekti paūmėjimą sukeliančius produktus, G. P. Juodagalvė pataria pildyti mitybos dienoraštį: sau patogiu būdu (sąsiuvinyje, kompiuteryje ar telefone) fiksuoti kasdien vartojamus produktus ir tuo pat metu stebėti organizmo reakciją į juos.

Anot dietistės, svajojantys apie sveiką ir išpuoselėtą odą, į mitybos racioną taip pat turėtų įtraukti tam tikrus produktus.

„Pilno grūdo produktai, daržovės, vaisiai, riebi žuvis, riešutai ir kiti gerųjų riebalų bei omega-3 rūgščių gausūs produktai yra geriausi odos draugai. Sveikai odai svarbūs ir vitaminai bei mineralai, ypatingai – karotenoidai, vitaminai A, C, B6 ir E, mineralai cinkas, chromas ir selenas. Taip pat svarbu palaikyti tinkamą žarnyno mikroflorą ir vartoti probiotikų turinčius produktus: raugintas daržoves, natūralų jogurtą ar kefyrą. Tai ypač svarbu jau vartojantiems antibiotikus aknei gydyti“, – vardija dietistė.

Ji atvira: nors ir sulaukia prašymų suteikti rekomendacijas ir parengti valgiaraštį asmenims, besiskundžiantiems veido odos problemomis, pastaruoju metu tokių kreipimųsi sumažėjo. Specialistė svarsto, kad žmonės patys vis labiau rūpinasi savo mityba, stengiasi puoselėti savo odą, domisi, kokie produktai yra jų lėkštėje ir kokia jų nauda mūsų organizmui.

Gydymas gali būti kompleksinis

Akne sergantys paaugliai ir suaugusieji žino, kad nors papildomas spuogelis nuo kąsnio netinkamo maisto gali atsirasti vos per vieną naktį, pati aknė per naktį toli gražu neišnyksta. G. P. Juodagalvė atkreipia dėmesį, kad kamuojant aknei, svarbu gydymą patikėti specialistams, tačiau ir šiuo atveju procesas trunka tris – šešis mėnesius, o kartais užsitęsia ir ilgiau.

Pasak dietistės, bandant patiems išsirinkti produktus, galima nesulaukti norimų rezultatų ar net sau pakenkti, tad kovoje su akne mitybos specialisto pagalba gali būti tikrai vertinga. Dermatologas savo ruožtu įvardins konkrečiai odos būklei tinkamus dermatologinės kosmetikos produktus ir sudarys aknės gydymo planą. Kita vertus, ar dermatologo taikomas gydymas efektyvus, galima pasakyti tik po maždaug 6-ių savaičių. Tada, atsižvelgiant į rezultatus, dermatologas patars, ar reikia koreguoti gydymą, o po kelių mėnesių kantraus darbo jau galima džiaugtis akivaizdžiu pagerėjimu ir sveikesne oda.

„Dažnai pradėję gydymą pacientai laukia labai greitų rezultatų. Jų nepamatę, savo nuožiūra nutraukia gydymą. Tačiau stebuklų šioje vietoje tikėtis nereikėtų. Aknės gydymas – reiklus laikui, todėl reikia apsišarvuoti kantrybe“, – sako G. P. Juodagalvė.

Dietistė teigia pastebinti ir tai, kad didžioji dalis aknės gydymui skirtų vaistų dirgina odą: ji gali parausti, pleiskanoti, išsausėti ar niežėti. Papildomas odos diskomfortas neretai išgąsdina aknės išvargintus pacientus. Pasak G. P. Juodagalvės, šios odos reakcijos yra normalios, o jų keliamam diskomfortui mažinti pataria naudoti raminančius, drėkinančius, paraudimus mažinančius kremus.

„Dermatologai pritars: sergantieji akne turėtų sekti ne tik maisto produktų, bet ir kosmetikos priemonių sudėtis. Rekomenduoju prancūzų dermatologinės kosmetikos „Bioderma“ drėkiklį „Sébium Sensitive“, kuris specialiai sukurtas sudirgusiai, į aknę linkusiai odai“, – sako sveikatos priežiūros specialistė.

Ji apibendrina, kad viena yra paskirti gydymą, o visai kas kita – laikytis jo kasdienybėje. Nors gydymo efektyvumas dažniausiai priklauso nuo mitybos subalansavimo ir netinkamos kosmetikos eliminavimo, ne mažiau svarbu ir tinkamas poilsio bei daržo režimas, ir fizinis aktyvumas, ir emocinė būklė, ir paciento nuoseklumas bei užsispyrimas. O pakankamą kiekį vandens – nuo 1.5 iki 2 litrų per parą – G. P. Juodagalvė rekomenduoja kasdien išgerti net ir turintiems sveiką odą.