Leistis į įkvėpimo ir naujų atradimų kelionę

„Kasmet ši paroda yra tarsi kelrodis, kaip kurti namus ir kokie baldai šiuolaikiniuose namuose vyraus šiuos ir, tikėtina, bent kelis ateinančius metus“, – pasakoja iš Milano sugrįžusi „Magrės baldų“ dizainerė - marketingo vadovė Milda Katkauskaitė Toricinė. Dėl pasaulį sukausčiusių pandemijos ribojimų „Salone del Mobile“ paroda 2022-aisiais įvyko net po kelių metų pertraukos. Nors, atrodytų, interjero pasaulyje tai nėra ilgas laiko tarpas, lietuviškus baldus kuriantys profesionalai tvirtina – čia netrūko naujovių.

Jeigu reikėtų išskirti pagrindinius šiųmetinio renginio akcentus, tarp jų tikrai būtų šie – gamtos įkvėpta paletė ir medžiagos, apvalėjančios formos ir išraiškingos tekstūros bei neeiliniai baldų apdailos būdai. Tiems, kurie ruošiasi atnaujinti savo namų interjerą ar įsirengti naują būstą, p. Milda išskyrė po kelias esmines parodoje vyravusias minkštų ir korpusinių baldų tendencijas.

Minkšti baldai – išraiškingos tekstūros, švelnios formos ir „masyvus“ dizainas

„Minkštų baldų apmušalų asortimente dominuoja bukle tipo audiniai. Vieni plonesni, kiti storesni, – pastebi p. Milda ir užsimena apie „Magrės baldų“ asortimento įvairovę. – Tokio tipo audinius turime ir savo kataloguose, juos pristatėme dar balandį Lietuvoje vykusioje interjero naujovių parodoje.“ Bukle medžiaga primena avies kailį, nusėtą į nedidelius kauburėlius susisukusių „garbanėlių“.

Tai viena ryškiausių audinių tendencijų, kuri puikiai dera įvairaus stiliaus interjeruose – bukle medžiaga puošiamos sofos, minkšti kampai,

, kėdės. Audinyje dera natūralumas ir subtili prabanga, galbūt tai ir lėmė stipriai išaugusį jo populiarumą. Vis dėlto, yra ir daugiau dalykų, kuriais norisi pasidalinti su ieškančiais kokybiškų, modernių baldų. Pavyzdžiui:

1) audiniai: verta dairytis ne tik bukle, bet ir kitų išraiškingos tekstūros, tvirto audimo medžiagų;
2) formos: parodoje aiškiai dominavo švelnių linkių, apvalių formų baldai;
3) įdomūs deriniai: šiuolaikiniame dizaine dera tiek funkcionalumas, tiek skirtingų detalių žaismas;
4) masyvūs gaminiai: tarptautinėje parodoje netrūko masyvių baldų, kurie reikalauja daugiau vietos, bet tampa esminiais erdvės akcentais.

Kalbant apie įdomesnius dizaino sprendimus, „Magrės baldų“ komanda pastebi, kad baldai vis dažniau gaminami ne iš vieno audinio – gali būti derinamos kelios skirtingos medžiagos, tekstūros, raštai, spalvos. Taip sukuriamas ne tik išskirtinis, bet ir kur kas paprasčiau erdvėse derinamas namų akcentas. Beje, šįmet buvo kur kas mažau veliūro. Ekspertė taip pat ragina nebijoti masyvių baldų – šie dažniausiai būna žemesni, todėl tikrai neatrodo „sunkūs“, bet puikiai užpildo erdvę, suteikia šiai savotiško žavesio.

Kuo sužavėjo nišinių korpusinių baldų naujienos?

Viena pagrindinių korpusinių balų dizaino tendencijų, kurią Milane pastebėjo kokybiškų lietuviškų baldų kūrėjai buvo unikalus apdailos būdas: „Tiek sienų dekoro, tiek korpusinių baldų fasado dizaino sprendimuose labai populiarus tašelių arba „bruselių“ apdailos metodas.“ Tai plonos, vertikaliai viena prie kitos tvirtinamos medžio lentelės. Be šio apdailos metodo, išskiriamos ir kitos akį patraukusios korpusinių gaminių tendencijos:

1) Medžiagos: nišinių baldų gamyboje dažniausiai naudojamas medžio lukštas, MDF plokštės, marmuras ir tamsintas stiklas.
2) Formos: čia taip pat vyrauja apvalėjantys kampai, aptakių formų dizainas, įvairios arkos.
3) Kontrastai: derinamos subtilia prabanga alsuojančios ir natūralios medžiagos.

„Marmuras naudojamas ne tik komodų ar TV staliukų gamyboje, bet ir kuriant mažesnius baldus, pavyzdžiui, kavos ir šoninius staliukus, statomus prie sofos porankių“, – specialistė pastebi vis dažnesnį marmuro detalių atsiradimą įvairaus stiliaus namuose. Besidairantiems įkvėpimo, kaip interjere integruoti marmurą, ir unikalių interjero sprendimų, dizaineriai pateikia idėją – ieškokite, pavyzdžiui, skirtingo aukščio marmurinio ir medžio lukšto staliukų. Šie puikiai derės. Beje, populiariausi marmuro tipai – Sachara ir Calacata.

Arčiau gamtos, arba žemės spalvų paletė ir neblankstantis jos populiarumas

Jau kurį laiką populiariausių interjero stilistikų sąraše esantis minimalizmas, o ypač šiam aktuali spalvų paletė – niekur nedingo. Sienų, audinių ir korpusinių baldų spalvinė gama yra įkvėpta gamtos. „Parodoje matytose skirtingų dizainerių interjero vizijose – natūralios spalvos. Vyrauja pasteliniai tonai: švelni rusva, žalsvai mėlyna, apskritai, daug skirtingų žalios atspalvių“, – parodoje dominavusias spalvas vardina „Magrės baldų“ marketingo vadovė.

Lietuviškų baldų kūrėjai pasidalina įžvalga su tais, kurie interjere nori integruoti žalius tonus: „Praėjusiais metais populiari tamsaus spyglio žalia šįmet užleido vietą kiek švelnesniam chaki atspalviui.“ Šią spalvą derinti nėra sudėtinga. Norite prabangos? Dairykitės žalvario tonų – jie puikiai derės prie aukščiau aptartų medžiagų ir įpūs erdvėms prabangos.

Modernių namų vizija turėtų apjungti visas dedamąsias – audinius ir jų tekstūras, baldų formas ir medžiagas, spalvas. Galiausiai, nors šiandien daugiausiai dėmesio skyrėme vizualiai pusei, nepamirškite funkcijų. Funkcionalumas ir stilius turi eiti išvien. O jei dairotės būtent tokių pirkinių, jų verta ieškoti pas tuos, kurie kasmet domisi dizaino naujovėmis – tiek stiliaus, tiek technologijų atžvilgiu. Ir, žinoma, jas pritaiko nišinių baldų bei namų detalių gamyboje.