„Šiandienos mokslininkai ir technologijų gamintojai prisideda prie daug pažangių sprendimų pritaikymo mūsų gyvenime, tačiau retas jų yra toks svarbus, kaip superkompiuterių kūrimas. Manyčiau, kad jau artimiausioje ateityje būsime prisimenami kaip tie, kurie yra atsakingi už pažangiausiųjų kompiuterių sukeltą revoliuciją. Superkompiuteriai, įskaitant, bet neapsiribojant kvantiniais, leidžia pereiti prie praeityje sunkiai įsivaizduotų skaičiavimo pajėgumų pritaikymo, sprendžiant svarbias technines problemas. Didelio našumo kompiuteriai leidžia apdoroti didžiulius duomenų kiekius ir juos saugoti bei atlikti aukšto meistriškumo reikalaujančius skaičiavimo uždavinius“, – teigia „Accenture Baltics“ inovacijų verslo vystymo vadovas Kristaps Banga.

Kas yra superkompiuteris?

 Accenture

Įprasti kompiuteriai ar išmanieji telefonai veikia naudojant dvejetainę sistemą, kurios informacija koduojama dvi reikšmes turinčiais bitais: „0“ arba „1“. Tačiau kvantiniame kompiuteryje naudojami ne bitai, o kvantiniai bitai arba kubitai, kurie išlieka abiejų šių būsenų superpozicijoje.

„Kvantinių kompiuterių nauda bus pritaikoma įvairiose verslo srityse, pavyzdžiui, logistikoje. Tiek praeityje, tiek šiandien mums reikia pervežti daiktus ir žmonės, todėl šis verslas išlieka perspektyvus. Nepaisant to, pats vežimo procesas sukelia ne vieną rūpestį: vidutinė krovinių pervežimo kelionė Europoje su 16 sustojimų turi apie 20 trilijonų galimų maršrutų. Tad kaip maršrutą paskirstyti maksimaliai efektyviai bei sutaupyti naudojamas sąnaudas? Įprastas kompiuteris tokius duomenų kiekius skaičiuoti galėtų net kelis metus, o pakankamai galingas kvantinis kompiuteris tai atliks akimirksniu“, – pabrėžia Kristaps Banga.

 Accenture

Efektyvus sprendimas, kovojant su duomenų „nutekėjimu“

Šiandien sukuriama daugiau duomenų nei kada nors anksčiau, todėl verslas siekia patogaus ir našaus priėjimo prie kaupiamos informacijos. Rinkos tyrimų kompanija „IDC“ nustatė, kad 2020 m. buvo sukurta ir užfiksuota 64,2 zetabaitų (ZB) duomenų, o iki 2025 m. jų kiekis išaugs beveik tris kartus – net iki 180 ZB. Tačiau nepaisant sunkiai suvokiamų duomenų kiekių, tik dalis jų yra tikrai naudingi. „IDC“ skaičiuoja, kad tik apie 10 proc. sukuriamų duomenų yra rimtai analizuojami.

Kaip teigia specialistas, tik dalinis duomenų išnaudojimas reiškia, kad šiuo metu įmonės nepakankamai realizuoja turimus duomenis ir praranda jų kuriamą vertę. Įvairūs statistiniai duomenys, stebėsenos paslaugos ar vaizdo bei garso informacija vis dar lieka neapdorota, todėl verslai negali pasinaudoti jų teikiama nauda. Šią problemą išspręsti padės į rinką ateinantys didelio našumo superkompiuteriai, kurie nuolat spartėja bei efektingai kaupia ir įvertina turimą informaciją.

 Kristaps Banga

Ateityje – dar viena kompiuterijos rūšis

Į technologijų pasaulio akiratį vis dažniau patenka ir dar viena naujovė – tai biologiniai kompiuteriai.

Biologijos mokslo įkvėpti kompiuterijos sprendimai išnaudoja tobuliausios pasaulio sistemos, mūsų gamtos, privalumus. Vienas iš įdomiausių biokompiuterių teikiamų sprendimų yra biomimikrijos sistemos, kurios technologiniu būdu atkartoja gamtoje vykstančius biologinius procesus.

„Biomimikrija šiandien pradedama naudoti vis įvairesnėse srityse, pradedant nuo mikroschemų architektūros ir baigiant mokymosi algoritmais. Sėkmingi bandomieji projektai parodė, kad ši besiformuojanti sritis padės išspręsti svarbias problemas. Geras to pavyzdys yra neuromorfinės kompiuterijos pagrindu kuriami lustai. Šie lustai yra ypatingi tuo, jog yra sukuriami pagal žmogaus neuronų modelį – smegenis. Šiuose lustuose naudojami dirbtiniai neuronai perduoda informaciją daug

efektyviau ir našiau nei šiandien masiškai naudojami procesoriai“, – nurodo Kristaps Banga.

 Kristaps Banga

„Accenture“ yra viena iš pirmaujančių IT bendrovių Baltijos šalyse ir pasaulyje, kuri teikia platų paslaugų ir sprendimų spektrą strategijos, konsultacijų, skaitmenizacijos, technologijų ir operacijų srityse. Bendrovė veikia visose verslo srityse ir remiasi savo ilgamete patirtimi bei didžiausiu pasaulyje paslaugų teikimo tinklu. „Accenture“ pritaiko specializuotus sprendimus daugiau nei 40-yje pramonės šakų. Įmonė dirba ten, kur susikerta verslas ir technologijos, kad padėtų klientams gerinti veiklos rezultatus ir kurti tvarią vertę.