Deimante, terasos baldų yra visa gausybė. Kaip susigaudyti, kokie baldai būtų geriausias pasirinkimas?

Svarbiausia – atsakykite sau į klausimą, kaip ketinate leisti laiką terasoje. Jei planuojate dažniau leisti vakarus su vyno taure žvakių šviesoje, patarčiau rinktis labiau poilsio zonai skirtus baldus – tokius, į kuriuos patogiau ,,įkristi” įsisukus į minkštą pledą, susikelti kojas ir jaukiai pavakaroti. Tam puikiai tinka, pavyzdžiui, „MASTERJERO” serijos krėslai su minkštomis pagalvėlėmis.

 Lauko kėdė Masterjero, Senukai.lt

Jei terasos dydis leidžia, prie šios kolekcijos baldų nepabijočiau pridėti ir supamą krėslą. Ir atvirkščiai – jei šeimininkas daugiau laiko terasoje mėgaujasi maistu ar dirba, rinkčiausi būtent valgymui skirtą, aukštesnį stalą, suoliukus, valgomojo kėdes. Jų galite rasti „DOMOLETTI” kolekcijoje.

 Lauko baldų komplektas Domoletti Family Lounge. Senukai.lt

Ką svarbu įsivertinti renkantis baldus terasai?

Būtina įvertinti terasos dydį – juk norime ne tik turėti įspūdingus baldus, bet ir patogiai tarp jų judėti. Tarp pagrindinių judėjimo srautų – praėjimų – siūlyčiau palikti mažiausiai 60 cm, kad būtų patogu praeiti, o jeigu turite galimybę, palikite ir 80 cm. Jeigu terasa maža, rekomenduoju rinktis lengvesnius baldus ant kojelių. Visgi jei renkamės sunkesnius, uždaresnius baldus, jų skaičius turi būti ribotas.

 Lauko baldų komplektas Domoletti Ecco, Senukai.lt

Na, o didelėms terasoms galima pasirinkti ir sunkesnius uždaresnius baldus. Svarbu atsižvelgti ir į savo temperamentą. Jeigu žmogus sėslus, galima rinktis stacionarius terasų baldus. Jei žinote, kad permainų norėsis, siūlau rinktis modulinius baldus.

 Lauko baldų komplektas Masterjero Valence, Senukai.lt

Ar reikia derinti visus baldus, gal kažkuris iš jų gali būti akcentu?

Nebijokite kombinuoti baldų iš skirtingų kolekcijų. Jeigu norite akcento terasoje, nepabijokite ir supamojo krėslo. Jie puikiai tinka ir mažiems balkonams ar terasoms, o abejingų į juos įkristi tikrai nebus. Tokie krėslai tinka naudoti lauke tiek šiltuoju metų laiku, tiek šaltuoju. Kitas variantas – žiemą naudoti krėslą namuose. Pastebėjau, kad tokius krėslus yra labai pamėgusios nėštukės bei mažus vaikus auginančios mamytės.

 Pakabinamas lauko krėslas Domoletti Cone, Senukai.lt

Ar įsirenginėjant terasą verta vaikytis madų ir vadovautis naujausiomis tendencijomis?

Vadovautis naujausiomis tendencijomis ne visada rekomenduoju. Rinkitės baldus, spalviškai derančius su terasinėmis lentomis ar namuose dominuojančia medienos spalva, išlaikykite bazinį vientisumą, o ryškumo lai įneša detalės, tokios kaip vazonai, tekstilė, lauko kilimėliai.

Kokie elementai terasai prideda jaukumo, sukuria išbaigtumo įspūdį?

Tai augalai, apšvietimas ir tinkama tekstilė. Augalus rekomenduoju derinti aukštus su žemais, taip pat svarbus niuansas – tinkamai parinkti augalus pagal pasaulio kryptis, kad jie džiugintų ir žaliuotų. Tarp augalų sustatyti šviestuvai terasą pavers romantiška oaze. Nebūtina šviestuvus rinktis tik tokius, kuriems reikalingas elektros lizdas – didelis pasirinkimas yra ir įkraunamų šviestuvų, kurie nebijo drėgmės ir lietaus. Tekstilės detalėse turėtų atsispindėti vidaus interjero vientisumas, kad išlaikytume stiliaus vientisumą tarp vidaus ir lauko.

Pagal ką patartumėte rinktis terasos baldų medžiagas?

Jeigu terasa uždara ir apsaugota nuo lietaus ir sniego, galima rinktis ir medinius baldus. Tačiau visiškai atviro tipo terasai visgi siūlyčiau rinktis patvaresnius, medžio imitacijos, perdirbto plastiko, metalo baldus, kurie būtų atsparesni išorės poveikiui. Pasidomėkite, ar baldai atsparūs UV spinduliuotei, yra pagaminti iš sertifikuotų medžiagų. Beje, rinkdamiesi baldus su metaline konstrukcija turėkite omenyje, jog vasarą jie stipriai įkaista.

 Lauko baldų komplektas Masterjero SF1703, Senukai.lt

Kaip apsisaugoti baldus nuo saulės, vėjo ir lietaus, jei terasa be stogo?

Terasą visada galima įrengti taip, kad ji apsaugotų mus nuo saulės lietaus ar smalsių kaimynų žvilgsnių. Jeigu terasa be stogo, apsaugai nuo besikeičiančių oro sąlygų galime numatyti lengvas medžiagines stogines arba pastatomus skėčius, kurie papildomai apsaugos ir lauko terasų baldus nuo lietaus ir UV poveikio. Jei terasoje vėjuota, pagelbėti gali dirbtinai sukurta sienutė, kuri gali būti kaip vieta vazonėlių su lauko augalais sukabinimui ar netgi girliandoms. Dažnai mano klientai tokias suplanuotas sienutes naudoja namų sodo kūrimui: augina mažus pomidorus, petražoles, bazilikus, krapus.

Ar terasos baldus reikia įnešti namo žiemą?

Nors pardavėjai leidžia lauko baldus palikti lauke šaltuoju metų laiku, visgi esant galimybei rekomenduoju baldus pasaugoti ir įnešti juos į vidų, po stogeliu arba bent jau uždengti specialiu uždangalu, skirtu baldams uždengti žiemą.