Išmanieji telefonai tapo labai, labai galingi, o ir ekranai kasmet vis didesni, todėl nenuostabu, kad gamintojui „parduoti“ planšetę tampa vis sunkiau. Ji turi praturtinti mūsų buitį taip, kaip nesugeba nei telefonas, nei kompiuteris.

Taigi ką gali planšetė, ko negali kiti įrenginiai?

Visų pirma, tai puikus kompanionas besimokantiems ar studijuojantiems, norintiems patogiau skaityti tekstą ar brėžinius, užsirašinėti ar prezentuoti. Dėl savo kompaktiškų matmenų planšetė telpa į bet kokią rankinę, o visur su savimi tampytis brangų kompiuterį ne visada paranku.

Antra, daliai dirbančiųjų planšetė – pagrindinė darbo priemonė, mobili ir labai koncentruota darbo vieta, kurioje verslo sistemos ir konferencijų medžiaga – vienoje vietoje. Dažnu atveju tokiems žmonėms prireikia ir fizinės klaviatūros bei rašiklio, kuriuo galima ne tik piešti, bet ir pasirašinėti svarbius dokumentus. Apie tai kiek vėliau.

HUAWEI MatePad 10.4"

Planšetė nepamainoma nesudėtingam braižymui ar vaizdo įrašų montažui, na ir, žinoma, žiūrėti serialus, žaisti žaidimus ir patogiai bendrauti vaizdo skambučiais.

Išmaniųjų technologijų bendrovė „HUAWEI“ ką tik pristatė atnaujintą „MatePad 10.4“ planšetės modelį ir panašu, kad gamintojas labai gerai įvertino visas mano įvardytas planšetės paskirtis. Bet apie viską iš eilės.

Pirmas dalykas maloniai mane nustebinęs – įrenginio ergonomika. Planšetė labai plona (vos 7,35 mm) ir ją labai malonu laikyti rankose. Prie patogumo prisideda ir suapvalinti kraštai. Net ir viena plaštaka ją nesunkiai apimu. Dizainas konservatyvus, be jokių nereikalingų elementų. Be to, ekrano kraštinės pakankamai siauros, bet ne per siauros, todėl laikydamas planšetę viena ranka, pirštais neliečiu 10,4 colio įstrižainės ekrano, kuris, sakyčiau, yra optimalaus dydžio.

2K raiškos IPS „HUAWEI FullView“ ekranas ryškus, todėl lauke nereikėjo ieškoti pavėsio. 2000 x 1200 pikselių raiška yra aukso viduriukas tarp komfortiško žiūrėjimo ir įrenginio autonomijos, bet apie bateriją – vėliau. Tiesa, „MatePad 10.4“ turi du „TÜV Rheinland“ akių komforto sertifikatus, taigi akys mažiau vargs ilgai žiūrint į ekraną.

HUAWEI MatePad 10.4"

Testuodamas atkuriamo vaizdo kokybę, įsijungiau „Netflix“ ir čia manęs laukė staigmena – Harman/kardon® garso sistema kartu su keturiais plačios amplitudės garsiakalbiais. Tai reiškia, kad ir kaip laikyčiau planšetę, visų garsiakalbių niekada neuždengiu. Atkuriamo garso diapazonas platus, nepamiršti ir žemi dažniai, todėl namuose „MatePad 10.4“ atstos nedidelę kolonėlę, taigi skambesiui tikrai skirtas papildomas dėmesys.

Dar apie garsą. „HUAWEI“ į planšetę sumontavo net tris mikrofonus. Specialūs algoritmai sumažina aplinkos triukšmą pokalbių metu ir galiu patvirtinti, kad vaizdo pokalbiai naudojantis „MatePad 10.4“ yra tikras malonumas. Mane pašnekovas girdi puikiai, o aš jį ir girdžiu, ir matau labai gerai.

HUAWEI MatePad 10.4"

Kad jau prašnekau apie vaizdo pokalbius, jiems skirta 8 megapikselių priekinė kamera. Nors židinys ir fiksuotas (nėra autofokuso), bet vaizdo skambučiuose mano veido siluetas kontrastingas, spalvos natūralios ir jokių priekaištų aš šiai kamerai neturiu, tad tiek darbo pokalbiams, tiek ir bendrauti su draugais jos užteks per akis. Besirenkantiems planšetę patariu į tai atkreipti dėmesį, nes daugelio kitų gamintojų planšetės turi silpnesnes 5 megapikselių priekines kameras.

Galinė kamera – 13 megapikselių. Tai taip pat daugiau nei daugelio kitų gamintojų modelių, nors dažnam ji nėra tokia aktuali kaip telefono kamera. Visgi studentams ar dirbantiems nuolat prireikia nufotografuoti kokį nors dokumentą ar kitą vaizdą, kuriame būtina įžiūrėti smulkias detales – tekstą, numerį, iškabą ir panašiai. Su šia užduotimi „MatePad 10.4“ galinė kamera susitvarko be vargo.

HUAWEI MatePad 10.4"

Visą laiką bandant planšetę mane stebino jos „ištvermingumas“. Įrenginyje įmontuota 7250 mAh baterija, kurios aš per dieną neiškraunu net ir intensyviai naudodamas. Visiškai įkrautas „MatePad 10.4“ „išgyveno“ daugiau nei 10 valandų nepertraukiamo „Youtube“ grojimo. Planšetei įkrauti prireiks kiek daugiau nei 2 valandų.

HUAWEI MatePad 10.4"

Tačiau labiausiai mane nustebino autonomija, kuomet planšetė guli nenaudojama – įkrovimas praktiškai nesenka. Gamintojo teigimu, budėjimo režime „MatePad 10.4“ gali „išgyventi“ iki 28 dienų ir tai yra kosmosas. Kita vertus, planšetė yra būtent tas įrenginys, kuris turi užtikrinti visos dienos nepertraukiamą darbą su kavos pertraukėlėmis žiūrint „Youtube“ ar sklaidant naujienas ir socialinius tinklus. Visa tai galėsite daryti ne tik ten kur yra bevielis tinklas, nes „MatePad 10.4“ aprūpintas ir 4G LTE moduliu.

Visa tai, ką išdėsčiau galėtų tikti daugeliui planšečių, bet „HUAWEI“ padarė tai, apie ką kalbėjau straipsnio pradžioje – gamintojas susikoncentravo į tikslą, kuriam planšetės kuriamos – didinti mūsų produktyvumą. „HUAWEI“ nuėjo ilgą kelią, tobulindama „Harmony OS“ operacinę sistemą, adaptuodama ją planšetėms.

HUAWEI MatePad 10.4"

Visų pirma, „MatePad 10.4“ darbalaukis dabar primena kompiuterio darbalaukį. Apačioje išdėstomos dažniausiai naudojamos programėlės (jų gali būti iki 7) ir paskutinės naudotos programėlės (daugiausiai 3). Norint iškviesti darbalaukio aplanke esančią programėlę, nebūtina atsidaryti paties aplanko, užtenka nuspaudus palaikyti jame esančios programėles piktogramą.

Antra, naujas „Multi-window“ režimas leidžia vienu metu atsidaryti kelis dokumentus, kelti turinį iš vieno į kitą, taip pat ir atsakyti į pranešimus neuždarant aktyvaus lango. Iš viso vienu metu gali būti rodomos 4 programos ir net 10 programų režime „floating windows“, kuomet nedidelis programos langas laisvai stumdomas ekrane.

Trečia, pagaliau (pagaliau!!!) planšetė ir kompiuteris gali dirbti kartu! „MatePad 10.4“ gali būti jungiamas su „HUAWEI“ nešiojamuoju kompiuteriu trimis skirtingais režimais. Pirmasis, veidrodinis, dubliuoja kompiuteryje planšetės vaizdą. Antrasis, išplėtimo, įgalina planšetės ekraną dirbti kaip papildomą monitorių. Galite naudoti ir trečiąjį, bendradarbiavimo režimą, ir pilnai valdyti abu įrenginius naudojantis viena klaviatūra ir pele – rašyti skirtinguose languose, kilnoti duomenis, tekstą ir panašiai.

HUAWEI MatePad 10.4"

„MatePad 10.4“ produktyvumą vainikuoja du papildomai komplektuojami aksesuarai. Pirmasis – rašiklis „M-Pencil“. Juo galite pasižymėti ir išsisaugoti bet kurią norimą ekrano dalį ir užrašyti ant jos komentarą. Rašiklis atpažįsta 4096 skirtingo lygio paspaudimus, todėl galite juo tikroviškai rašyti, piešti ar braižyti. Su rašikliu nepalyginamai patogiau ir montuoti vaizdo medžiagą. Tam išbandžiau „Filmora Go“ aplikaciją ir galiu patvirtinti. Man patiko ir rašiklio dizainas, ir ergonomika. Kotelis šešiakampės formos, labai patogu laikyti, o krištolinis antgalis suteikia rašikliui prabangos.

Antrasis aksesuaras, kurį aš vienareikšmiškai rinkčiausi – magnetinė klaviatūra „HUAWEI Smart Magnetic“. Atstumai tarp mygtukų dideli, mygtukų 1,3 mm paspaudimo kelias primena nešiojamųjų kompiuterių klaviatūras. Ji taip pat naudojama kaip planšetės stovas, taip daug patogiau vykdyti vaizdo pokalbius ir žiūrėti mėgstamus serialus.

Aš seniai laukiau produkto, kuris sukurtas ne įtikti visiems, o padidinti produktyvumą jau turintiems telefoną ir kompiuterį. Galimybė realiai dirbti kelis darbus vienu metu, puiki autonomija, patogi klaviatūra, puikus vaizdas ir garsas.