Vasara, skirta šeimoms ir žvaigždinėtojams

Molėtų turizmo ir verslo informacijos centras neleidžia pamiršti tolimų ir savaip artimų vandens bei dangaus temų. Tai, kas geriausiai atspindi Molėtų kraštą, šią vasarą spalvingai pristatoma specialiuose kelionių pasiūlymuose. Šeimos kviečiamos keliauti sekant naująjį krašto personažą – žuvytę Molę. Žaisminga istorija sujungia po visą rajoną pasklidusias, tarp šeimų populiariausias lankytinas vietas – nuo Etnokosmologijos muziejaus aukštybių iki pažintinių takų ežerų pakrantėse ar lietuviško disneilendo. Be margų suvenyrų ir Molės skanumynų, spalvingas leidinys leis žymėti savo kelią, o ieškantys Molės mieste, suradę bei nuskenavę audiogidų nuorodas, galės ją ir išgirsti.

 Molėtai kitaip – animuota istorija

Tuo metu Molėtuose besiburiantys žvaigždžių atradėjai, pavadinti žvaigždinėtojais, atras specialiai jiems atrinktas gražiausias ne tik rugpjūčio dangaus istorijas, bet ir daugybę erdvių po atviru dangumi. Šių keliautojų laukia ne viena pažintis su žvaigždžių pasauliu. Ar dieną, ar naktį dangų stebėti kvies Astronomijos observatorija, unikalusis Etnokosmologijos muziejus, teks palypėti ir aukščiau link medžių viršūnių ar irtis per ežerą, kai naktį jame atsispindi dangus.

 Molėtų čiuožykla

Kartu su naujais vasaros pasiūlymais šią vasarą ir toliau Molėtuose galima keisti eurus į molitus – įsigyti unikalią Molėtų monetą. Jos užsukus į Molėtų turizmo ir verslo informacijos centrą visuomet verta pirmą kartą išbandyti virtualią erdvę „Molėtai kitaip“ ar sugrįžti ir ją aplankyti dar kartą – gegužės mėnesį atradimais pasipildė centro virtuali erdvė, animatorių pagalba čia atgijo senoji Molėtų turgaus aikštė.

 Molėtai

Dar daugiau vandens ir istorijos

Vasaros naujienos kyla tarsi iš vandens. Molėtų miesto paplūdimio lankytojai jau gali džiaugtis šalia įkurtu batutų parku, o gretimame – Pastovėlio ežere vasarą ištrykš plaukiojantis fontanas. Tuo metu savivaldybės aikštę gaivina ne tik fontanas, bet ir nauji kūriniai – čia pat, ant vieno iš pastatų „įsikūrė“ „Kaimynas“. Neofreska sukurta autentiškos nuotraukos, kur užfiksuotas vyras – Molėtų žydaitės tėvas, motyvais.

 Neofreska „Kaimynas“

Krašto muziejai taip pat lankytojus pasitinka atsinaujinę. Videniškių vienuolyne šį sezoną lankytojai priimami restauruotose muziejaus antro aukšto patalpose, o Alantos dvare veikiančioje Vaidoto Žuko meno galerijoje Joninių dieną atveriama V. Žuko ankstyvojo periodo kūrybos paroda: 40 tapybos drobių, koliažų, piešinių ir 40 mažųjų fotoeskizų.

 Žuvytė Molė Molėtuose

Molėtų technikos muziejus vasarą ir jau ketvirtą sezoną pasitiko su atvertu nauju ekspozicijos angaru, kurį įrengti pagelbėjo architektas („Rūšių atsiradimas. 90-ųjų DNR” bendraautorius) Joris Šykovas. Ekspozicijos tema: „Automobiliai po 1990 metų nepriklausomybės atkūrimo Lietuvoje”.

Lietuvos etnokosmologijos muziejus gali pasigirti išskirtiniu eksponatu – Lietuvos vėliava rekordininke, kuri „Inspiration4“ misijoje į kosminę erdvę buvo iškelta 585 km aukštyje, o dabar eskponuojama muziejuje. Čia pat – iš Chersono kilusio ukrainiečių dailininko Valerijaus Morugino paveikslų reprodukcijų ir Vitalio Vasyliaus naktinio dangaus peizažų fotografijos parodos. Nuo šiol Etnokosmologijos muziejaus lankytojai, mėgaudamiesi unikalaus objekto erdvėmis, galės aplankyti ir naują kavinę „Kosminė stotis“. Jos pavadinimą atspindi interaktyvių edukacinių žaidimų erdvė, kur kiekvienas gali pasijusti esąs astronautas, įvairių interaktyvių žaidimų būdu valdantis kosminę stotį.

 Molėtų paplūdimys

Šventiniai Molėtai

2022-ieji Molėtų rajone pažymėti reikšminga sukaktimi – 635 metai nuo vardo paminėjimo. Ta proga po dvejų metų pertraukos į Molėtų miestą sugrįžta didžioji miesto šventė. Jau birželio 25 d. Molėtų mieste vėl šurmuliuos šventinė mugė, šventės dalyvius džiugins muzika, edukacijos ir kiekvienas bus kviečiamas kurti brangiausią krašto vėrinį – dekoruoti, puošti Molėtų keramikų išdegtus molio karolius. Į bendrą vėrinį sudėtos gražiausios mintys, linkėjimai bei lūkesčiai tą pačią dieną papuoš simbolinius miesto žvaigdžių vartus.

 Moletu-miesto-papludimys

Tuo vasaros linksmybės nesibaigs. Kiekvieną vasaros ketvirtadienį Molėtų skulptūrų parke muzikos mylėtojus suburs įvairūs koncertai, atlikėjai iš Molėtų bei kaimyninių rajonų. Liepos 30 d. į Mindūnus sugrįžta Ežerų šventė, kur rinksis amatininkai, žvejai, o vietos šeimininkės visus vaišins skaniausiomis žuvienėmis. Minint Lietuvos ir Europos jaunimo metus, rugpjūčio 27 d. Molėtų vasaros estradoje vyks Lietuvos ir Europos jaunimo metams paminėti skirtas renginys, kuriame vyks aktyvios rungtys jaunimui, jaunimo grupių koncertas, diskoteka po atviru dangumi.

 Molėtų-skulptūrų-parko-aikštelė

2022-ųjų vasarą Molėtuose tęsis jau XXI-asis Sakralinės muzikos festivalis ,,Šlovinkime Viešpatį stygomis ir dūdomis“, kur dovanojama galimybė nemokamai klausytis profesionaliosios muzikos koncertų. Šiemet koncertai tampa ir Dubingių muzikos festivalio dalimi, kur liepos 9 d. ir rugpjūčio 6 d. bus galima išgirsti du muzikinius pasirodymus.

 Alantos dvaras

Pati netikėčiausia, tačiau viena labiausiai laukiamų vasaros staigmenų – rugpjūčio 26 d. Molėtų vasaros estradoje vyksiantis Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro gala koncertas.