Kita vertus, inovatyvios medicinos pagalba išsišovusio kojos kauliuko problema išsprendžiama šiuolaikiškais chirurginiais metodais – svarbiausia rasti laiko pasikonsultuoti su gydytoju.

Kalti ne tik aukštakulniai

Išsišovę pėdų kauliukai laikomi viena dažniausiai pasitaikančių pėdos deformacijų. Nors dažniausiai siejamas su nepatogios, pernelyg siauros avalynės ir aukštakulnių avėjimu, pasislinkti iš savo padėties nykštys gali ir dėl kitų priežasčių.

Vienas jų lemia genetika: jungiamojo audinio elastingumas, pėdos anatomija. Paveldimumo įtakota patologija paprastai pastebima gana anksti – dar paauglystėje. Moterims Hallux valgus dažniau pasireiškia dėl hormoninio fono, neretai progresuoja nėštumo metu.

Į pėdos išorę pakrypti nykštys gali ir dėl fizinių, gyvenimo būdo ar profesijos įtakotų veiksnių: mažiau aktyvūs, silpnesnį raumenyną ar viršsvorį turintys, taip pat stovimą darbą dirbantys ir kitokią nuolatinę apkrovą pėdoms patiriantys žmonės su šia patologija susiduria daug dažniau. Neretai į išorę iškrypęs nykštys yra kitos patologijos išraiška.

Atidėlioti korekcijos nereikėtų

Pėdos nykščiui krypstant link kitų pirštų, priešinga kryptimi pasislenka pirmasis padikaulis ir praplatėja pėda. Iššokęs kauliukas aplinkiniams tampa pastebimas avint atvirą avalynę vasarą. O šaltuoju sezonu, dėl nuolatinės trinties batuose, jis gali parausti, patinti, tapti jautrus.

Tačiau problema – ne tik kosmetinė. Vaikštant gali greičiau pavargti kojos, o deformuoto pėdos kauliuko korekcijos nereikėtų atidėlioti ir dėl to, kad problema pati neišsispręs, o tik taps sudėtingesnė su sunkesniu pooperaciniu laikotarpiu ir ilgesne reabilitacija.

Nekoreguojant didžiojo pėdos piršto padėties, nemalonus spaudimas, skausmas ar deginimas ilgainiui juntamas ir kitose pėdos vietose. Jis gali pasireikšti tiek fizinio krūvio, tiek ramybės metu. Be to, smarkiai iškrypęs nykštys iš savo vietos neretai pradeda stumti antrąjį pirštą ir padidina dar vieno sąnario išnirimo riziką.

Kartu, Hallux valgus gali lemti aplinkinių audinių pakitimus ir būti lydimas skausmingų sąnarių uždegimų: bursito ar artrito.

Pakankamai efektyviai išsprendžiama problema

Deja, konservatyvūs gydymo metodai, pavyzdžiui, įdėklai, pirštus atitraukiantys įtvarai ar plati avalynė tik malšina nemalonius simptomus, tačiau pačios problemos paprastai neišsprendžia.

Kol kas vienintelis efektyvus būdas išgydyti susiformavusią bet kurios stadijos nykščio deformaciją – chirurginis. Jo baimintis nereikėtų: operacija atliekama taikant modernius nuskausminimo metodus, taigi pacientui visiškai neskausminga.

Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikoje dėl deformuoto pėdos kauliuko konsultuoja ir korekcijos operacijas atlieka daugiau nei ketvirčio amžiaus profesinę patirtį pėdos chirurgijos srityje turintis ortopedas – traumatologas Julius Janavičius.

Procedūra atliekama aukščiausius standartus atitinkančiose klinikos operacinėse, o laikas po operacijos praleidžiamas aukščiausio lygio, viešbučių kambariams prilygstančiose palatose.

Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinika
Daugiau informacijos: www.bak.lt
Registracija telefonu:

+ 370 5 234 2020
+ 370 6 985 2655
+ 370 6 821 4000