Tiekėjas automatiškai priskirtas nebus

„Visų pirma, svarbiausia suprasti, kad automatiškai tiekėjas priskirtas nebus. Nepasirinkusiems tiekėjo iki birželio 18 d., nuo liepos 1 d. elektra bus pradėta tiekti garantinio tiekimo, kuriuo rūpinasi Energijos skirstymo operatorius (ESO). Tokiems namų ūkiams elektra bus tiekiama už biržoje tuo metu egzistuojančią kilovatvalandės kainą su 25 proc. antkainiu“, – aiškina V. Juraitis.

ESO internetinėje svetainėje rašoma, kad garantinis tiekimas gyventojams gali būti teikiamas iki 6 mėnesių, jiems praėjus, informavus prieš 3 savaites elektra gali būti atjungiama.

Garantinis tiekimas neleis aiškiai žinoti, kiek mokėsite už elektrą

„Vis dėlto šiame kontekste svarbu žinoti, kad dėl stipriai visoje Europoje išaugusių kainų valstybė yra parengusi ir visiems, net ir garantinio tiekimo elektrą gaunantiems, gyventojams taikys kompensavimo sistemą. Ja bus kompensuojama daugiausiai 9 centai už kilovatvalandę, bet ne žemiau 24 ct/kWh ribos. Tai reiškia, kad mažiausia kaina už elektrą, kurią mokės klientai, bus 24 ct/kWh.

Vilius Juraitis

Įmanomas scenarijus, kad tiekėjo nepasirinkusieji mokės daugiau už tuos, kurie jį pasirinkę. Garantinis tiekimas parduos elektrą pagal tuo metu biržoje egzistuojančią kainą plius 25 proc. Jei biržos kaina kils, garantiniame tiekime esantys klientai mokės daugiau ir 9 ct kompensacija kainos nesumažins iki tos, kurią turės tiekėjus pasirinkę. Tad stabiliausias ir užtikrinčiausias variantas yra spėti iki birželio 18 d. pasirinkti nepriklausomą tiekėją, nes tuomet labai aiškiai žinosite, kiek elektra jums kainuos, ir galėsite užtikrintai planuotis asmeninius finansus“, – pasakoja V. Juraitis.

Svarbu rinktis neterminuotą fiksuotos kainos sutartį

Pasak „Perlas Energija“ vadovo, šiandien renkantis tiekėją svarbiausia dėmesį atkreipti ne tik į kainą, bet ir į sutarties sąlygas: „Pirma, svarbu nefiksuoti kainos ilgesniam nei pusės metų laikotarpiui. Elektros kaina biržoje dabar yra rekordinė, ją užfiksavę ilgam laikui, net kainai pradėjus kristi, ir toliau mokėsite šiandien esančią išaugusią kainą. Fiksuojant pusmečiui, tiekėjas kainą peržiūri kas 6 mėn. ir jei biržoje ji krenta, ją mažina ir klientams.

Antra, būtina atkreipti dėmesį į sutarties terminus. Kai kurie tiekėjai mainais į nuolaidas siūlo fiksuoti kainą ir pasirašyti terminuotą sutartį itin ilgam laikotarpiui: dvejiems, trejiems ar net šešeriems metams, o už sutarties nutraukimą reikalauja grąžinti suteiktas nuolaidas ar sumokėti rezervacijos mokestį. Tokiu atveju apribojama klientų galimybė bet kada keisti tiekėją, nes sutarties nutraukimas gali kainuoti ir 100 eurų. Pavyzdžiui, „Perlas Energija“ su visais klientais pasirašo neterminuotas sutartis, kuriomis suteikia galimybę kainą fiksuoti pusmečiui. Norintys sutartį nutraukti, tai gali padaryti bet kada be jokių mokesčių“, – sako V. Juraitis.

Pasak jo, žmonės, fiksuojantys kainą ilgo termino sutartimi, gali atsidurti situacijoje be išeities: „Jei fiksuosite kainą, pavyzdžiui, trejiems ar šešeriems metams su terminuota sutartimi, per tą laikotarpį tiekėjai kainą pradės mažinti dėl jos mažėjimo biržoje, jūs liksite su šiandien išaugusia elektros kaina ir mokėsite daugiau nei kiti. Jei būsite pasirašę terminuotą sutartį, už kurios nutraukimą reikės mokėti, turėsite rinktis: ar mokėti numatytas baudas ir pereiti pas geresnę kainą siūlantį tiekėją, ar ir toliau permokėti už elektrą. Tad geriausias sprendimas šiandien yra rinktis neterminuotą sutartį su trumpu kainos fiksavimu: taip būsite laisvi priimti sprendimus pagal rinkos situaciją ir gauti geriausią įmanomą kainą“.