Ši istorija parodo, jog aukščiausio lygio kulinarija istoriškai visų pirma priklausė namų aplinkai. Šiandien Lietuvoje, kaip ir visame Vakarų pasaulyje, aristokratiško gyvenimo idėja vėl tampa patraukli. Namų kulinarijos renesansą paskatino įvairūs veiksniai. Karantino taisyklės ilgam uždarė viešojo maitinimo įstaigų duris. Žmonės ėmė vis daugiau leisti laiko namuose, daugelis investavo į erdvesnį būstą bei modernesnes virtuves. O paskutiniu metu maisto gaminimą namuose skatina ir įsisiautėjusi infliacija.

Kintantys lietuvių prioritetai virtuvėje

„Per paskutinius trejus metus tipinis pirkinių krepšelis mūsų parduotuvėse smarkiai pasikeitė“,- teigia virtuvės reikmenimis prekiaujančio „Metalo amžius“ salono Kauno „Megoje“ atstovė Rosita: „Žmonės ėmė investuoti į aukštesnės klasės keptuves, puodus, peilius, todėl ir kalbame apie tai, kad Lietuvoje formuojasi naujas virtuvės aristokratų sluoksnis“.

Kaip pabrėžia specialistė, šiuolaikinį virtuvės aristokratą apibrėžia tikrai ne kilmė ar piniginės storis, o veikiau ypatingas požiūris į savo namus. Tokiems žmonėms namai nėra tiesiog vieta pernakvoti, o veikiau erdvė, kurioje švenčiamas gyvenimas, puoselėjami santykiai ir patiriamos pakiliausios akimirkos. Tuo jie panašūs į senųjų laikų aristokratus, kurie visą gyvenimo pilnatvę atrasdavo būtent savo namų aplinkoje.

Iš sakralaus santykio su namais kyla ir aristokratiškas požiūris į patiekalų ruošą, kuri suprantama ne kaip buities, bet kaip estetikos ir aukštosios kulinarijos išraiška: „Ypatingu socialiniu ritualu virtuvės aristokratams tampa ne tik susėdimas prie valgomojo stalo, bet ir pats gaminimo procesas, kuriame vis daugiau kuriama bei eksperimentuojama, į kurį įsitraukia visa šeima ar į svečius pakviesti draugai“.

Virtuvės aristokrato gidas: kaip išsirinkti peilį, keptuvę ir puodą

Kulinarijai „migruojant“ iš restoranų į namų virtuves, vis daugiau lietuvių siekia pasirūpinti, kad jų virtuvės reikmenys būtų „kilmingi”, tai yra atkeliavę iš patikimų Vakarų Europos gamintojų. Kaip teigia „Metalo amžiaus“ atstovė, bendrovė jau senokai priėmė kategorinį sprendimą neprekiauti abejotinos kokybės vienadieniais kiniškais pakaitalais, ir šis sprendimas visiškai pasiteisino.


„Siekiame įrodyti, jog net ir rinktinius itališkus, vokiškus, prancūziškus, portugališkus, angliškus ir kt. Europos šalių produktus galima įsigyti draugiškomis kainomis”,- pažymi ekspertė. Žmonėms, kurie dar tik ruošiasi atnaujinti savo virtuvės arsenalą, bet nežino, nuo ko pradėti, ji rekomenduoja tris visad pasiteisinančius pasirinkimus:

1. Angliškas Grunwerg peilis


Aristokratiška kulinarija neįmanoma be tinkamų peilių. Mažų mažiausiai privalu turėti pagrindinį šefo peilį bei pagalbinį mažesnį peilį. „Žmonėms, kurie vertina kokybę, siūlome legendinio anglų prekės ženklo Grunwerg peilius“,- teigia Rosita: „Idealiai subalansuoti, aukštos klasės ilgaamžiai peiliai, kuriuos naudoja net ir profesionalūs šefai“.

Pastaraisiais metais populiariausiu lietuvių atradimu tapo Grunwerg Santoku peilis „Equilibrium“.

2. Vokiška Kruger keptuvė


Patyrusio virtuvės aristokrato arsenale rasite bent kelias skirtingas keptuves, skirtas skirtingiems patiekalams ar padažams ruošti. Tačiau, jei reikėtų išsirinkti vieną keptuvę, tai neabejotinai būtų vokiečių gamintojo Kruger keptuvė Barcelona.

„Tai itin universalus modelis su nesvylančia danga Greblon New Tec. Keptuvė greitai įkaista ir optimaliai paskirsto šilumą visame paviršiuje“,- teigia „Metalo amžiaus“ atstovė: „Nuo pat pirmojo karantino pradžios iki dabar pat šios keptuvės yra šluojamos, ir tuo neverta stebėti – Barcelona yra savotiškas aristokrato visraktis į virtuvės paslaptis“.

3. Portugališkas Sizzle puodas


Tai – vienas universaliausių sprendimų rinkoje: patiekalus galite virti įprastai vandenyje arba garuose su specialia „Sizzle“ garpuodžio funkcija. „Sizzle kainuoja pigiau už greitpuodį, tačiau ne ką mažiau efektyviai taupo laiką ir energiją“,- teigia specialistė: „Savo galią Sizzle atskleidžia verdant uždarytu dangčiu. Šiuo būdu minimizuojamas garų praradimas bei išsaugoma daugiau vertingųjų maistinių medžiagų”.

Kaip jau spėjo įsitikinti gausybė lietuvių, „Metalo amžiuje“ įsigijusių šią prekę, Sizzle puodai idealiai tinka kulinariniams atradimams su bulvėmis, daržovėmis, mėsa bei žuvimi. Su Sizzle gaminsite ne tik skaniai, bet ir estetiškai – ingredientai niekada nepraras nei skonio, nei formos, nei spalvos.

„Šios trys prekės paskutiniu metu yra tapusios tikrais lietuvių atradimais. Pirkėjų atsiliepimai išskirtinai pozityvūs“,- teigia „Metalo amžiaus“ atstovė: „Iškart pajusite, jog Jūsų jau mokami gaminti patiekalai pasiruošia maloniau ir skaniau, o naujai atsivėrusios galimybės skatins mokytis naujų virtuvės paslapčių“.