Telšių Šv. Antano Paduviečio katedra

 Katedra (Manto Karečkos nuotr.)

Telšiai savo miesto šventę tradiciškai švenčia birželį, minint Šv. Antano Paduviečio, miesto globėjo, dieną, tad vienas iš svarbių ir unikalių Telšių miesto objektų, kurį privalote aplankyti – Šv. Antano Paduviečio katedra. Tai Bernardinų vienuolyno ir kunigų seminarijos statinių kompleksas, analogų Lietuvoje neturintis katedros interjeras, kurio išskirtinis bruožas yra sienas supanti galerija, kuri suformuoja lyg ir antrą aukštą, o virš galerijos įrengtas balkonas vargonams. Septyni altoriai išdėstyti dviejuose aukštuose, požeminėje kriptoje palaidotas ir Nepriklausomybės akto signataras Justinas Staugaitis. Miesto šventės metu, birželio 12 dieną, kviečiame į abejingų nepaliekančią Katedrą, kurioje vyks Šv. Antano Atlaidai.

Žemaitijos informacijos turizmo centras

 Žemaitijos informacijos turizmo centras

Antroji vieta – viename gražiausių savo istoriją menančio Telšių senamiesčio pastatų – buvusioje miesto svarstyklinėje „Jutkoje“ – įsikūręs VšĮ Žemaitijos turizmo informacijos centras. Miesto svarstyklinėje, kol ji stovėjo iki XX a. vidurio, turgaus prekeiviai privalėdavo paženklinti svarsčius, kuriuos naudodavo prekybai turguje. Atsinaujinęs Žemaitijos turizmo informacijos centras nemokamai Jums suteiks informaciją apie turizmo paslaugas, pagal Jūsų poreikius pasiūlys turistinius maršrutus, suteiks informacinius leidinius, suorganizuos norimą ekskursiją, padės užsisakyti ar išsirinkti apgyvendinimo, maitinimo, pramogų vietas. Turbūt jau nieko nebenustebsime, kad Telšiai vadinami ir meškų miestu, tačiau ar visi žinote, kad turizmo centro pastate įkurdintas Meškų muziejus? Tai unikali vieta, kurioje per 3000 įvairių meškučių, atkeliavusių iš visos Lietuvos. Atvyk ir būtinai savo kelionę pradėk nuo Žemaitijos informacijos turizmo centro, kuris Telšių miesto šventės metu kvies į nemokamas ekskursijas: „Telšiai tarpukariu“, „Atrask Telšių meškutes“, „Telšių reikšmė Žemaitijos istorijoje“, „Telšiai – lyg muziejus po atviru dangumi“, „Insulos kalvos lobiai“, „Meninės Telšių stotelės“, „Čia vaikystė keimas nuklegiejė...“.

Masčio ežero pakrantė

 Masčio ežeras (Manto Karečkos nuotr.)

Esate jautę ežero kvėpavimą, vaikštinėdami miesto centre? Žinote legendą apie Mastį? Aplankykite ir susipažinkite su Masčio ežero pakrante. Čia rasite: skulptūrų parką, šokantį fontaną, jaukias poilsio ir sporto vietas, vaikų žaidimų aikšteles, o išbandyti galėsite ir aktyvias vandens pramogas. Birželio 4-5 dienomis Masčio ežere vyks Baltijos šalių atviras motorlaivių čempionatas, birželio 10 d. (penktadienį) tradiciškai Masčio ežero pakrantėje šurmuliuos Miesto bendruomenės piknikas, o adrenalino suteiks „Drakonų valčių“ festivalis.

Amfiteatras

 Amfiteatras (Manto Karečkos nuotr.)

Šlaite tarp senamiesčio ir Masčio ežero suformuotas 900 vietų amfiteatras, iš kurio atsiveria nuostabi Masčio ežero ir apylinkių panorama. Tai statinys, pritaikytas įvairiems kultūriniams renginiams, vasaros kinui po atviru dangumi, koncertams, spektakliams ir t.t. Miesto šventės metu, birželio 6-9 dienomis, kviečiame nuostabioje Amfiteatro aplinkoje rytus pasitikti mankštos ritmu. Birželio 10-ąją labai kviečiame atvykti jaunimą, kuris savo jaunatvišką energiją galės išlieti Telšius sudrebinančiame X-ajame jubiliejiniame „Dance station-2022“ festivalyje, kurio kulminacija „Sadboy“ ir „2kvėpavimas“ grupių pasirodymai.

Zakso kalnas

 Zakso kalnas

Penktoji vieta, kurią verta aplankyti, yra viena iš 7 kalvų – Zakso kalnas, nuo kurio atsiveria nuostabi Telšių miesto panorama. Sklando pasakojimas, kad šis kalnas priklausė žydų Zaksų šeimai. Taip ir prigijo šis įdomus Zakso kalno pavadinimas. Telšių miesto šventės metu birželio 10-11 dienomis ant Zakso kalno įskurs prekybininkų ir amatininkų mugė, kelionių ir lankomų objektų skrynią atvers „Turizmo alėja“, mažiesiems ant kalno veiks Vaikų pramogų kalnas, savaitgalį nuotaiką kurs Jaunimo grupių koncertas. Galėsite susipažinti su istorinėmis ir išskirtinėmis motorinėmis transporto priemonėmis, pasirodymą susirinkusiems dovanos Telšių oreivių klubas, o šeštadienio pagrindiniu akcentu taps „Koncertas miestui“, kuriame geros nuotaikos užtaisą skleis legendinis dainų autorius Kęstutis Jablonskis, grupės Hiperbolė legendos Viktoras Prapas ir Igoris Berinas su grupe HUGE SOUL, Iglė ir Saulius Prūsaitis, o vakarą užbaigsite diskotekoje su telšiškiu DJ Motuzu.

Žemaičių kaimo muziejus – Žemaičių muziejaus „Alka“ padalinys

 Žemaičių muziejus

Norite pabūti ir pajusti Žemaitijos kaimo gyvenimą, tada šeštoji vieta kaip tik Jums. Tai po atviru dangumi šalia Masčio ežero įsikūręs Žemaičių kaimo muziejus. Teritorijoje yra 16 pastatų, kurie sudaro tris sodybas ir visuomeninį sektorių. Jie atspindi XIX a. pab. – XX a. pr. Žemaitijos kaimo vaizdą. Muziejuje nestinga edukacinių veiklų, kurių metu įvairiomis formomis pristatomi eksponatai, primenami senieji darbo procesai, atspindima XIX a. žemaičių kultūra. Visuose pastatuose įrengtos ekspozicijos. Vadinamąjį visuomeninį muziejaus sektorių sudaro kalvė, kapinaitės ir malūnas. Žemaičių kaimo muziejuje žiedus skleidžia miesto gėlės bijūnai, kurių muziejuje išvysite daugiau kaip 25 skirtingas rūšis. Čia pamatysite ir žemaitukų veislės arklių, avių, ožkų, triušių. Šiemet Žemaičių muziejus „Alka“ švenčia 90 metų jubiliejų, tad miesto šventės metu birželio 10 d. (penktadienį), kviečiame apsilankyti minėjimo renginyje-konferencijoje „Žemaičių muziejus „Alka“: nuo archeologijos iki šiuolaikinio meno“.

Centrinis miesto stadionas

 Centrinis stadionas (Manto Karečkos nuotr.)

Nesumeluosime sakydami, kad sportas – ne tik sveikata, bet ir geros nuotaikos komponentas, tad kokia miesto šventė be galimybės susipažinti su dar neišmėgintomis sporto šakomis? Telšių miesto šventės „Telšē linGOun“ metu, kviečiame išbandyti ir susipažinti su regbiu ir „Teqball“ futbolu. Mėgstantiems ekstremalų sportą ir azartą – birželio 8 d. atvykite į centrinį miesto stadioną, kuriame vyks Žemaitijos krašto netradicinės daugiakovės „Universalas-2022“ II etapo rungtys: šaudyklinis 10x10 ir 2 km bėgimas, šaudymas į taikinį iš lazerinio pistoleto. Birželio 9 d. kviečiame į sporto šakos, kuri suvienija daugumą lietuvių, – krepšinio sportines varžybas 3x3, taip pat Jūsų lauks 6x6 tinklinis, šachmatai, šaškės, smiginis. Tikra sporto įvairovė, tiesa?

Jeigu dar dvejojote, tikime, kad dabar birželio 4-12 dienomis laikas jau suplanuotas ir laukiame Jūsų atvykstančių į Žemaitijos sostinės Telšių miesto šventę. Pažadame, kad Telšē tikrā – linGOus.