2009 m. gruodžio 31 d. sustabdžius antrojo elektrinės bloko reaktoriaus veikimą, IAE visiškai nutraukė elektros energijos gamybą. Tačiau darbai ties tuo tikrai nesibaigė – prasidėjo ilgas ir sudėtingas elektrinės eksploatavimo nutraukimo procesas.

„Šiandien visų IAE darbuotojų kasdienybė yra susijusi su elektrinės eksploatavimo nutraukimo darbais. Iki 2038 m. bus vykdomas visų įrenginių išmontavimas, pastatų griovimas, radioaktyviųjų atliekų ir panaudoto branduolinio kuro talpinimas į saugyklas ir atliekynus, kuriuos reikės suprojektuoti ir pastatyti. Tad intensyviai dirbame tam, kad elektrinės eksploatacija būtų pilnai užbaigta ir vietoje jos liktų žalia pievelė“, – sako IAE generalinis direktorius Audrius Kamienas.

Tam, kad darbai vyktų sklandžiai, o svarbiausia – būtų atlikti laiku, IAE darbuojasi daugiau nei 1700 įvairių sričių specialistų, kurių poreikis auga. A. Kamienas pasakoja, kad didžiausia darbuotojų kaita vyksta išmontavimo darbų srityje, tačiau žmogiškųjų resursų poreikis juntamas ir kitose srityse.

IAE generalinis direktorius Audrius Kamienas

„IAE vyksta daugybė skirtingų procesų, kuriuos turime suvaldyti, tad ir siūlomų darbo pozicijų turime įvairių. Visuomet laukiame kvalifikuotų inžinierių, statybų ir projektų vadovų, kibernetinės saugos ir IT specialistų. Taip pat žmogiškųjų išteklių valdymo profesionalų, teisininkų ir viešųjų pirkimų specialistų“, – vardija IAE generalinis direktorius.

Rinktis darbą IAE darbuotojus skatina ne tik motyvuojantis atlygis, bet ir papildomos naudos bei įmonėje kuriama darbuotojui palanki atmosfera. Tai įrodo praėjusių metų Nacionaliniuose atsakingo verslo apdovanojimuose gautas įvertinimas – titulas „Metų darbovietė 2021“ nominacijoje. A. Kamieno teigimu, šis apdovanojimas – tai įrodymas, kad įmonė tęsi pažadus čia dirbantiems žmonėms.

„Tiesą pasakius, nesitikėjome gauti tokį įvertinimą, tačiau teikdami paraišką patyliukais svajojome būti įvertinti. Darome daug svarbių dalykų, leidžiančių mūsų darbuotojams įmonėje jaustis gerai ir saugiai. Tiek socialinės garantijos, tiek papildomos naudos, kurias esame pažadėję darbuotojams, yra skrupulingai vykdomos. IAE dirbantys žmonės gauna finansines išmokas ligos ar nelaimės šeimoje atveju, sudarome sąlygas kelti kvalifikaciją, nuosekliai laikomės kolektyvinės sutarties nuostatų“, – pasakoja pašnekovas.

Karjeros perspektyvos ir griūnantys mitai

Daugiausiai apie įmonę, joje esančias sąlygas ir darbo kultūrą, be abejonės, gali papasakoti patys darbuotojai. Visai neseniai prie IAE komandos prisijungusi vyresnioji komunikacijos specialistė Erika Gerybaitė patikina – kolektyvo dėka pirmosios darbo dienos naujoje vietoje praėjo sklandžiai ir laiko apsiprasti neprireikė daug.

Iki šiol apie branduolines atliekas vyrauja ne vienas mitas, keliantis gyventojams baimes ir abejones. Komunikacijos specialistės pareigas užimančios merginos darbas – informuoti visuomenę apie giluminio atliekyno projekto procesus, planuojamus darbus, jų etapus ir trukmę bei tokiu būdu griauti mitus apie elektrinės veiklą. „Baimės atsiranda iš nežinojimo, tad mano darbas – visų pirma suteikti žmonėms reikiamą informaciją“, – sako E. Gerybaitė.

Rinktis darbą IAE pašnekovę paskatino noras iš arčiau susipažinti su perspektyvia ir daug žadančia energetikos sritimi. Jauna mergina neslepia – stereotipinis įsitikinimas, esą valstybinėse įstaigose dirba tik saugumo ir garantijų norintys brandaus amžiaus žmonės, jos nė kiek nebaugino.

„Žvelgiant į šių dienų perspektyvas, susidomėjimas energetika yra ypatingai didelis, todėl ši sritis man pasirodė ir įdomi, ir perspektyvi. O ir baimintis to, kad valstybinėje įstaigoje nėra pakankamai erdvės tobulėjimui tikrai neverta. Čia jauni žmonės turi galimybę kelti savo kompetencijų lygį ir kilti karjeros laiptais. Mano aplinkoje jaunų žmonių, dirbančių valstybiniame sektoriuje, tikrai netrūksta“, – sako mergina.

Turizmas – neatsiejama IAE dalis

IAE apylinkėse sutiksite ne tik darbuotojus. Čia netrūksta ir turistų iš viso pasaulio. 2019 m. pasirodžius HBO serialui „Černobylis“, kurio atominės elektrinės scenos buvo filmuojamos IAE, susidomėjimas branduoline jėgaine šoktelėjo į neregėtas aukštumas, turistų skaičių išaugindamas dešimteriopai.

„Metai prieš pandemiją buvo rekordiniai – mūsų elektrinę aplankė daugiau nei 5000 tūkst. turistų iš įvairiausių pasaulio kraštų – nuo kaimynų latvių, estų ar lenkų, iki tokių tolimųjų šalių kaip Australija, JAV, Pietų Afrika ar Filipinai. Net darbuotojų vaikai, kuriems iki tol nelabai rūpėjo, ką dirba jų tėvai, pažiūrėję serialą masiškai registravosi ekskursijoms“, – pasakoja IAE Informacijos centro gidė, vyresnioji komunikacijos specialistė Ina Daukšienė.

Atvykstančius turistus, pasak jos, labiausiai domina atominio reaktoriaus salė – vieta, identiška salei, kurioje įvyko garsioji Černobylio atominės elektrinės avarija. Daug dėmesio susilaukia ir reaktoriaus bloko valdymo skydas – kambarys, iš kurio buvo valdomas reaktorius.

„Praktiškai visi mūsų elektrinę tapatina su Černobylio, o joje apsilankę, tikrai nenusivilia. Žinoma, turistai taip pat dažnai teiraujasi, kodėl elektrinė vis dar neuždaryta, kodėl tiek daug žmonių joje dirba, domisi, ką mes čia veikiame. Savo ruožtu papasakojame apie IAE istoriją, Visagino miestą, dabartinę elektrinės paskirtį“, – sako I. Daukšienė.

Nors tokio mąsto projekto kaip HBO serialo filmavimas IAE daugiau neturėjo, iki šiol įmonė sulaukia daugybės meno ir kitų sričių atstovų pasiūlymų bendradarbiauti kuriant įvairius projektus. Visgi, kaip sako A. Kamienas, įmonės statusas ne visada leidžia įgyvendinti kai kurias idėjas, tačiau žada, kad jau visai netrukus turistai vėl turės galimybę pasivaikščioti po atominės jėgainės patalpas.

„Branduolinio objekto apsauga turi savus apribojimus, todėl nors ir labai norėtume, ne visų norus galime paversti realybe. Gera žinia ta, kad pandemijai besitraukiant iš mūsų gyvenimų, nuo birželio 1 d. atnaujiname galimybę registruotis į ekskursijas, kurios neabejotinai padeda informuoti visuomenę apie elektrinės eksploatavimo nutraukimo procesų svarbą ir iššūkius“, – teigia IAE vadovas.