Daugeliu atvejų, pradinė būsto įrengimo ar remonto išlaidų suma svyruoja nuo dešimčių tūkstančių eurų ir daugiau. Dažnai proceso eigoje šios išlaidos išauga dar labiau. Todėl tapus būsto su daline apdaila savininku ar norint atnaujinti seniai remonto nemačius namus, svarbu planuoti ne tik būsimas išlaidas ir darbų atlikimo terminus, bet ir įvertinti savo finansines galimybes. Nenumatytais atvejais nenorint likti ir be baldų, ir be cento kišenėje, pravartu apsvarstyti papildomo finansavimo galimybes.

Patarimai, kaip greičiau įsirengti būstą

Džiaugsmas rankose laikant raktus nuo naujų namų yra didžiulis, tačiau laimę greitai aptemdo grindjuosčių, baldų ir buitinės technikos stoka, o ant laidų kabančios lemputės, turėjusios būti laikinu nepatogumu, be šviestuvų gali kabėti metų metus. Kad taip nenutiktų, pravartu planuoti būsto įrengimo žingsnius.

Pirmiausia pravers pradinė vizija, kurią galima nusipiešti tiek popieriuje, tiek pasinaudoti skaitmeniniais įrankiais, tokiais, kaip „Planner 5D“, „HomeByMe“ ar „SmartDraw“. Be to, panašias paslaugas nemokamai siūlo ir didieji baldų gamintojai.

Antra, reikia iš anksto numatyti biudžetą. Tikslinga atlikti namų darbus: pasidomėti būsto įrengimo niuansais šiai temai skirtuose forumuose, pasikalbėti su neseniai būstą įsirengusiais draugais ar kaimynais. Galiausiai, numačius papildomus kelis tūkstančius eurų, būsto įrengimo užduotį galima patikėti profesionaliam interjero dizaineriui.

Trečia, tikslinga pradėti nuo svarbiausių namų erdvių. Jeigu nutiktų taip, kad didžioji dalis pinigų bus išleista apdailos medžiagoms ir atsiskaitymui su meistrais, o baldams pinigų liks nedaug, laikini nepatogumai jausis mažiau, jeigu jau bus įrengtos pagrindinės erdvės: virtuvė, miegamasis, vaikų kambarys ir vonia. Tuo tarpu svetainės fotelis ar TV stalelis gali palaukti ir geresnių laikų.

Kur taupyti verta, o kur – ne

Iš anksto atlikti biudžeto planavimo namų darbai yra puiku, tačiau tuo pat metu, tai yra bene kebliausia ir mažiausiai prognozuojama dalis. Dažnu atveju pradinės išlaidos remonto eigoje gali išaugti. Be to, reikia nepamiršti, kad kuo ilgiau delsiama priimti sprendimą pirkti apdailos medžiagas ar baldus, tuo didesnė tikimybė, kad vėliau šios prekės pabrangs.

Dar daugiau, gali būti ne tik sunku susitarti su meistrais dėl palankesnių darbų įkainių, bet ir tekti palaukti jų paslaugų kelis mėnesius ar ilgiau.

Norint, kad iš anksto suplanuotas biudžetas nevirstų nemalonia staigmena remonto pabaigoje, reikėtų iš anksto apgalvoti, kur verta taupyti, o kur – visgi ne.

Pavyzdžiui, nebūtina išlaidauti nei marmuriniams paviršiams virtuvėje, nei varinei voniai, nei prabangiausiai keramikai tualete. Tačiau tuo pat metu, nereikia taupyti kokybiškam virtuvės komplektui, grindų ir sienų apdailos medžiagoms. Be to, kai kurie interjero sprendimai, tokie, kaip medžio apdaila, balti ar pasteliniai atspalviai, visuomet atrodo prabangiau ir yra nepavaldūs laikui bei mados tendencijoms, todėl vieną kartą atliktas remontas tarnaus ilgiau.

Kita vertus, apsisprendus, kurie pirkiniai yra svarbiausi, o kurie bus naudojami rečiau ar ne tokie reikšmingi kasdienybėje, galima ir sutaupyti. Pavyzdžiui, nereikia skubėti atsisakyti dar puikiai veikiančios naudotos buitinės technikos ar baldų, o senus fotelius bei sofas galima renovuoti ir pritaikyti naujam interjerui. Tokiu atveju, neverta gailėti pinigų kokybiškiems audiniams – naujam gyvenimui prikeltas baldas atrodys dar prabangiau, nei anksčiau.

Be to, į Lietuvą vis drąsiau žengia pasaulyje itin populiari tendencija pirkti daiktus iš antrų rankų. Tai ne tik skatina tvarų gyvenimo būdą, bet ir padeda išleisti mažiau pinigų.

Žinoma, idealiu atveju, tiek įrengiant naują būstą, tiek planuojant jau esamų namų remontą, pravartu turėti santaupų, tačiau realybė yra kiek kitokia – norėdami gyventi komfortiškai čia ir dabar, siekdami apsidrausti nuo netikėtų išlaidų ar investuodami į būsto vertę, lietuviai vis dažniau renkasi papildomą finansavimą.

Juolab, kad daugelį su vartojimo paskola būsto įrengimui susijusių žingsnių galima susitvarkyti nuotoliniu būdu. Be to, tai trunka kur kas greičiau, nei būsto įrengimo procesas.