Jautri oda ne visuomet būna įgimta

Dalis žmonių karts nuo karto susiduria su jautriai odai būdingais simptomais, o kai kurie tokius simptomus jaučia nuolatos. Nuolatinis arba kitaip – įgimtas odos jautrumas 2017 metais Tarptautinio Niežėjimo Tyrimo Forumo buvo oficialiai pripažintas kaip dermatologinis jautrios odos sindromas.

Vadinamasis natūralus odos jautrumas įprastai atsiranda dėl nervinių skaidulų reakcijos į tam tikrus dirgiklius – įvairius aplinkos ir gyvenimo būdo veiksnius, tokius kaip oro tarša, staigi temperatūrų kaita, netinkamai pasirinkti maisto produktai ar žalingi įpročiai. Kitiems jautrios odos simptomai pasireiškia epizodiškai, susidūrus tik su tam tikrais specifiniais dirgikliais, į kuriuos oda jautriai reaguoja.

Tyrimai rodo, kad dėl jautrios odos kenčia didžioji dalis pasaulio populiacijos – maždaug 60–70% moterų ir 50–60% vyrų. Vis tik dauguma susiduriančių su odos problemomis neskuba kreiptis pagalbos į specialistus. Ilgainiui ir taip sudirginta oda dar labiau provokuojama, tad sukuria ne tik fizinį, bet ir psichologinį diskomfortą.

Netinkamai prižiūrint jautrią odą, joje prasideda uždegiminiai procesai, kyla oksidacinis stresas. Patenkate į užburtą ratą: susilpnėjus odos barjero funkcijai, ji tampa dar jautresnė ir lengviau pažeidžiama dirgiklių.

Odos priežiūros planas prasideda nuo problemos nustatymo

Pirmasis žingsnis siekiant padėti savo odai – ją provokuojančių dirgiklių sumažinimas. Jeigu oda jautriai reaguoja tik į specifinius dirgiklius, tikriausiai nebus sudėtinga išsiaiškinti, kas iššaukia nemalonius simptomus. Vis tik jei odos dilgčiojimas, perštėjimas ar tempimas lydi nuolatos, rekomenduojama atidžiai stebėti ir žymėtis kasdienę savo veiklą – ką valgėte ar gėrėte, kokioje aplinkoje buvote, kokias odos priežiūros priemones naudojote. Tai gali būti vieno ar kelių kartu provokuojančių faktorių visuma.

Jei savarankiškai nustatyti odos jautrumo priežasties nepavyksta, nenuleiskite rankų ir kreipkitės pagalbos į specialistą: gydytojas dermatovenerologas įvertins odos būklę ir sudarys pagalbos odai planą, kurio nuosekliai laikydamiesi ir palaipsniui keisdami įpročius, neabejotinai pasieksite norimus rezultatus.

Naudokite tik jautriai odai sukurtas kasdienės priežiūros priemones

Antras žingsnis, padėsiantis jūsų odai pasijusti geriau – tinkamai parinktos kosmetikos priemonės. Bene didžiausia klaida, kurią kartoja turintieji jautrią odą – nesibaigiantys eksperimentai, bandant parinkti odai geriausiai tinkančias priemones. Specialistai rekomenduoja nepersistengti – kasdienei odos priežiūrai pakanka vos poros produktų: švelnaus prausiklio ir odą raminančio kremo.

Turint jautrią veido odą, svarbu ja rūpintis nuolat, net ir tada, kai nėra pastebimi ar juntami nemalonūs pojūčiai. Veido oda turėtų būti švariai nuvaloma ryte ir vakare. Veidą prauskite tik šiltu, kūno temperatūros vandeniu, švelniai pašalindami visus nešvarumus. Prausimui naudokite švelnią priemonę be pridėtinių kvapiųjų medžiagų ir muilo. Nenaudokite šepetėlių, plaušinių, rupių šveitiklių. Nuvalytą veidą visuomet padenkite jautriai odai skirtu kremu, kuris suteiks komforto pojūtį ir apsaugos odą. Naudokite tik dermatologiškai patikrintus, jautriai odai skirtus produktus, pasižyminčius antioksidaciniu ir raminamuoju poveikiu.

.

Specialiai jautriai odai skirtos kosmetikos priemonės turi ne tik raminti odą, bet ir padėti jai atkurti natūralias gynybines funkcijas. Įprastos kosmetikos priemonės apgaubia odą apsauginiu burbulu ir sukuria iliuziją, kad sudrėkinta ir nuraminta oda yra apsaugota nuo išorės dirgiklių. Iš tiesų varginantys odos simptomai nuslopinami tik trumpam laikui, o pati odos jautrumo priežastis nėra pašalinama, todėl susidūrusi su tais pačiais dirgikliais, oda savarankiškai apsiginti negali ir nuolatos reikalauja mūsų pagalbos.

Norėdama padėti turintiems jautrią odą, BIODERMA Laboratorija sukūrė aktyvaus poveikio raminamuosius kremus Sensibio Defensive ir Sensibio Defensive rich.

Drėkinančios Sensibio Defensive priemonės didina odos antioksidacinį aktyvumą, stiprina odos apsauginę barjero funkciją ir sumažina odos dirglumą. Atlikti klinikiniai tyrimai įrodo jautriai odai skirtų kremų bei jų sudedamųjų dalių veiksmingumą. Net 97 proc. tyrimo dalyvių nurodė, kad panaudojus Sensibio Defensive kremą, iš karto jautė odos komfortą.

Daugiau informacijos apie jautrios odos priežiūrą skaitykite čia.