Nors atrodo, kad migrena užklumpa staiga, kartais galima pastebėti įspėjamuosius artėjančio priepuolio ženklus. Viena vertus, stiprų galvos skausmą, lydimą kitų kasdienybę kaustančių simptomų, kiekvienam žmogui gali iššaukti skirtingi dirgikliai. Kita vertus, inovatyvius ir aukštos kokybės vaistus teikiančios bendrovės „Teva Baltics“ duomenimis, fiksuojama net 10 dažniausiai kasdienėje veikloje pasitaikančių migrenos provokatorių.

Nusistatę, kokie kasdienės veiklos veiksniai iššaukia kasdienybę paralyžiuojančius migrenos priepuolius, būsite vienu žingsniu arčiau priepuolio išvengimo ateityje.

Siejama ir su paveldimumu, ir su fiziologiniais pokyčiais

Nepaisant to, kad migrena yra itin dažna (serga kas dešimtas pasaulio gyventojas), nepagydoma ir stipriai gyvenimo kokybę apsunkinanti lėtinė liga, tikslios skausmo priepuolius sukeliančios priežastys nėra nustatytos iki šiol. Tačiau pagrįstai manoma, kad polinkį sirgti migrena gali įtakoti paveldimumas, hormonų pusiausvyros sutrikimai ir fiziologiniai kraujagyslių pokyčiai kaukolėje. Skausmo priepuolius įtakoja kaukolėje esančių kraujagyslių, turinčių 5-HT1 (5-hidroksitriptamino-1) receptorius, išsiplėtimas, ir uždegimą skatinančių neuropeptidų išsiskyrimas per trišakio nervo nervų galūnes.

Skausmą provokuoja ir alkis, ir orai

Nors migrena serga tris kartus daugiau darbingo amžiaus moterų, nei vyrų, staigus pulsuojantis, dažniausiai vienoje galvos pusėje esantis skausmas, lydimas pykinimo, vėmimo, jautrumo garsams ir šviesai bei intensyvėjantis bet kokio judesio metu, gali užklupti bet kokio amžiaus ir lyties žmogų, bet kuriuo paros metu.

Deja, migrena kol kas nėra išgydoma liga, tačiau žinant pagrindinius skausmo provokatorius ir mokant suteikti sau pirmąją pagalbą analgetikais ar specifiniais vaistais nuo migrenos skausmo (triptanais), priepuolių eigą, trukmę ir intensyvumą galima sėkmingai kontroliuoti.

Migreną gali provokuoti daug veiksnių ir kiekvienam sergančiajam jie yra individualūs, tačiau pastebėta, kad šie 10 skausmo provokatorių pasitaiko dažniausiai.

1. Sutrikęs miego režimas

Fiksuojama, kad beveik pusė visų migrenos priepuolių prasideda paryčiais. Dėl tiesioginio ryšio tarp miego ir migrenos beveik neabejojama: miego metu visos organizmo ląstelės regeneruoja sparčiausiai, todėl kenčiantiems nuo pasikartojančių migrenos priepuolių, itin svarbu laikytis reguliaraus miego režimo ir pakankamai ilsėtis.

2. Hormonų pusiausvyros sutrikimas

Pastebėta, kad moterims migrena paaštrėja menstruacijų metu. Dažnesnį stipraus galvos skausmo su lydimaisiais migrenos simptomais priepuolių skaičių joms gali lemti lytinių hormonų – estrogeno ir progesterono – pokyčiai organizme.

3. Alkoholis

Svaigieji gėrimai kenkia visoms gyvenimo sritims ir taip pat gali išprovokuoti migrenos priepuolius. Alkoholis taip pat skatina organizmo skysčių netekimą, kitaip vadinamą dehidratacija, o ši yra dar viena, itin dažna migrenos provokatorė.

4. Stresas

Neabejojama, kad stresas turi tiesioginę įtaką migrenos priepuolių atsiradimui: daugiau nei pusė sergančių migrena, priepuolio priežastį nurodo būtent stresą. Šiuolaikinėje visuomenėje į įvairiais situacijas reaguoti ramiai itin sunku, o į užburtą streso ratą dar labiau įsuka nuolatinis nerimas dėl kito migrenos priepuolio.

5. Šviesa

Tiek natūrali šviesa, tiek dirbtinis apšvietimas ir tūkstančiai šventinių lempučių daugeliui sergančiųjų migrena yra didelis priešas. Jautrumas šviesai siejamas su akies tinklainėje esančiomis ganglinėmis ląstelėmis (ipRGCs), perduodančiomis skausmą smegenims, todėl poilsis tamsoje kai kuriems žmonėms gali palengvinti būklę. Šviesos baimė ir netoleravimas, kitaip vadinamas fotofobija, laikomas vienu iš kriterijų, padedančių nustatyti migreną.

6. Garsas

Tiek kasdieniai ir įprasti garsai, tiek neįprastas triukšmas gali padidinti pulsą ir paskatinti galvos srityje esančių kraujagyslių išsiplėtimą, ir taip gali išprovokuoti migreną. Būtent dėl to, prasidėjus migrenos priepuoliui, pirmiausia rekomenduojama gerti migrenos priepuoliui skirtus triptanų grupės vaistus, ir ilsėtis tamsioje, tylioje aplinkoje.

7. Oro sąlygų pokyčiai

Taip, pagaliau dėl kažko galima apkaltinti ir orą. Iš tiesų, barometro slėgio pokyčiai, audros, drėgmė ir karštis gali išprovokuoti migrenos priepuolį. Be to, nepakeliamai karšti orai taip pat skatina organizmą dehidratuoti, todėl tokiomis dienomis svarbu gerti dar daugiau vandens.

8. Vaistai

Paprastai migrenos priepuolį provokuoja ne konkretūs vaistai, o netaisyklingas jų vartojimas, perdozavimas, vaistininko ar gydytojo rekomendacijų nesilaikymas.

9. Kvapai

Kai kurie kvapai gali suaktyvinti specialius nervinius receptorius, esančius nosyje, galinčius išprovokuoti arba suintensyvinti jau prasidėjusį migrenos priepuolį. Sergančiuosius migrena kartais lydi baimė kvapams, arba kitaip – osmofobija.

10. Alkis

Tiriama, kad migreną gali sukelti staigus cukraus lygio sumažėjimas kraujyje, kurį gali lemti per dideli tarpai tarp valgių arba alkis. Taip pat manoma, kad galvos skausmą gali iššaukti kai kurie daug histamino sudėtyje turintys maisto produktai: sūris, perdirbta mėsa.

Galvos skausmas

Svarbu nedelsiant reaguoti

Išsiaiškinus pagrindinius migrenos provokatorius, tampa lengviau nuspėti artėjantį migrenos priepuolį ir jam tinkamai pasiruošti. Vos pajutus pirmuosius skausmo simptomus, svarbu suteikti sau neatidėliotiną pagalbą vaistais, ir, jeigu įmanoma, prigulti, pailsėti.

Lengvą migrenos priepuolio skausmą gali padėti numalšinti įprasti analgetikai ir nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, tačiau su sąlyga, kad jie bus išgerti nedelsiant. Tuo tarpu triptanų grupei priklausantys specifiniai vaistai (sumatriptanas) yra skirti konkrečiai migrenos priepuolio gydymui ir jų veiksmingumas išlieka toks pats nepriklausomai nuo to, ar tabletė išgeriama vos prasidėjus priepuoliui, ar vėliau.

Sumatriptanas yra selektyvaus poveikio kraujagyslių 5-HT1 receptorių agonistas, pasižymintis antimigreniniu poveikiu žmogaus organizmui. Nustatyta, kad sumatriptanas sutraukia kaukolės arterijas, slopina trišakio nervo aktyvumą, ir yra veiksmingas neatidėliotinam migrenos priepuoliui, pasireiškiančiam su aura ar be jos, gydymui.

Apie migreną ir kitas lėtines ligas plačiau skaitykite https://www.teva.lt/rupinames-sveikata