Viena problema dažnai veda prie antros ir net trečios. „URETEK Baltic“ specialistas aiškina, kad pastato sėdimo priežastys gali būti kelios, tačiau dažnai taip yra dėl nekokybiškai atliktų statybos, įrengimo ar tvarkybos darbų. „Pavyzdžiui, prieš statant namą nebuvo atlikti geologiniai tyrimai, grunto įvertinimas. Jei namas pastatytas ant silpno grunto, pamatai ir grindys po kurio laiko pradeda sėsti. Blogai sutankintas gruntas dėl rangovų nekompetencijos taip pat gali būti viena iš priežasčių, kodėl name ar tam tikrose jo dalyse atsiranda nusėdimo požymių. Pasitaiko ir taip, kad namas statomas neįrengiant drenažo, todėl gausiai lyjant grunte susikaupia perteklinė drėgmė, dėl kurios jis susilpnėja. Pamatų sėdimui įtakos gali turėti ir sausros laikotarpis, nes jei gruntas labai išsausėja, sumažėja ir jo tūris“, – aiškina „URETEK Baltic“ specialistas Kęstutis Jurėnas. Pirmieji požymiai, kad jūsų namas pradėjo sėsti, yra sienose atsiradę įtrūkimai arba tarpai tarp grindjuosčių ir grindų.

„Labiausiai pastebimi ženklai, kad pastatas galbūt pradėjo sėsti, yra įtrūkimai sienose, tarpai po grindjuostėmis ar įtrūkusios keraminės plytelės.“ Grindyse taip pat gali atsirasti tarpų, įtrūkimų ir nelygumų“. Jei problema nebus išspręsta laiku, gali kilti didesnių problemų, kurių sprendimai kainuoja labai brangiai. „Dėl silpno grunto atsiradusios problemos savaime neišnyks, atvirkščiai – jų gali atsirasti vis daugiau. Laikui bėgant nedideli sienų įtrūkimai tampa dideliais plyšiais, pro kuriuos vėjas ir drėgmė prasiskverbia į namą, todėl patalpose gali pradėti plisti pelėsis. Tačiau tai dar ne viskas. Sėdančios namo konstrukcijos gali pažeisti vamzdžius ir elektros instaliaciją. Tai reiškia, kad gali sutrūkti šildymo ir kanalizacijos vamzdžiai, vamzdynų konstrukcijos, o pažeisti elektros laidai gali sugadinti brangią buitinę techniką. Net jei žalai atitaisyti išleidžiama daug pinigų, bet nepašalinama problemos priežastis ir nesustiprinimas silpnas gruntas, problemos, labai tikėtina, kartosis.“, – sako “URETEK Baltic” specialistas.

Laimei, yra greitas ir paprastas sprendimas – geopolimerinių dervų injekcijos. „Silpno grunto laikomajai galiai padidinti geopolimerų technologijoje naudojamos unikalios patentuoto polimerinių dervų mišinio plėtimosi savybės, padedančios greitai ir efektyviai atkurti pastatą ar pastato dalį į pradinę būklę. Geopolimerinės dervos – tvirta, patvari, netirpi ir laikui atspari medžiaga, nepažeidžianti pastato konstrukcijų. Tai – itin vertinama alternatyva įprastoms pastatų pamatų ar grindų atstatymo procedūroms“, – aiškina „URETEK Baltic“ atstovas. Geopolimerinių dervų injekcijos nuo įprastų pastato kėlimo procedūrų skiriasi tuo, kad nereikalauja kasimo ar griovimo darbų, jas galima atlikti labai greitai, netrukdant žmonių kasdienio gyvenimo ar verslo veiklos.

„Naudojant įprastus metodus, ardomos senos pastato grindys ir klojamos naujos, tačiau naudojant geopolimerinę technologiją, sėdimas sustabdomas greitai ir nepastebimai – nereikia nieko griauti, laužyti, nes pasiekti gruntą tereikia 12-15 milimetrų diametro gręžinių. Taip pat nebūtina kraustytis iš namų ar ieškoti laikinos gyvenamosios vietos – dažniausiai darbai užtrunka vieną dieną ar tik pusdienį“. Medžiagos yra saugios tiek žmonėms, tiek gamtai. Yra nuomonių, kad kadangi polimeras yra cheminė medžiaga, jis gali blogai paveikti dirvožemį, užteršti gruntinį vandenį ir pan., tačiau „URETEK Baltic“ atstovas patvirtina, kad tokia baimė nėra pagrįsta.

„Nors injekcijoms naudojami polimerai nėra natūrali medžiaga, tai nereiškia, kad tai nesaugu ar kenksminga. URETEK technologija naudojama daugiau nei 40 metų. Per visą šį laiką buvo atlikta daug mokslinių tyrimų ir eksperimentų, kurių rezultatai rodo, kad medžiagos poveikis dirvožemiui ar gruntiniam vandeniui neviršija leistinų normų – nesukelia ilgalaikių pasekmių, o pati medžiaga yra visiškai saugi. Visa tai yra reglamentuota ir sertifikuota pagal Europinius standartus”. Jei kada nors iškyla poreikis šią medžiagą utilizuoti, pasak specialisto, šis procesas niekuo nesiskiria nuo kitų statybinių medžiagų utilizavimo. „Kaip ir plytos, betonas ar kitos statybinės medžiagos, polimerai yra reglamentuojamos statybinės atliekos, kurios turi būti išvežtos į statybinių atliekų surinkimo punktus“, – sako specialistas.

„URETEK Baltic“ atstovo teigimu, taip pat nereikėtų pamiršti, kad jei namo grunto sustiprinimo ir konstrukcijų pakėlimo darbai vykdomi naudojant geopolimerinių dervų injektavimo metodą, bus sutaupyti ir kiti brangūs ištekliai. „Taikant URETEK metodą, darbų metu nereikia nieko ardyti, kasti, vežti sunkiasvorių didelių gabaritų medžiagų, naudoti sunkiosios technikos ir pan. Tokiu būdu mažinamas anglies dvideginio (CO2) išmetimas, taupomi įvairūs ištekliai, taip pat tausojama gamta. Taigi galima vienareikšmiškai teigti, kad “URETEK Baltic” atliekama procedūra ne tik taupo Jūsų laiką ir pinigus, bet taip pat ji yra aplinkai draugiškas Jūsų turimos problemos sprendimas.

Visiems atliekamiems darbams bei medžiagoms “URETEK Baltic” suteikia garantijas. Patirtis rodo, kad prieš 40 metų stabilizuoti objektai išliko tvirtai stovėti iki šių dienų. Laboratoriniais bandymais atlikus vadinamąjį dirbtinio pagreitinto senėjimo eksperimentą, buvo įrodyta, kad URETEK naudojamos medžiagos grunte tarnaus mažiausiai 150 metų.

Savo ruožtu “URETEK Baltic” specialistai siūlo nemokamą profesionalią konsultaciją, kad įvertintų Jūsų pastato laikančiųjų konstrukcijų ar grindų būklę.

Daugiau informacijos rasite www.uretek.lt

URETEK grunto sustiprinimo darbų etapai:

1. URETEK specialisto atliekama vizualinė apžiūra ir matavimai, kurių metu atliekami pirminiai matavimai, siekiant suprasti probleminės srities dydį ir pobūdį. URETEK specialistui apžiūrėjus objektą bei atlikus matavimus, klientui galima pateikti pirminį kainos pasiūlymą. Vizuali apžiūra ir matavimai klientui yra atliekami nemokamai.

2. Esant poreikiui, atliekamas grunto patikrinimas. Jei problema rimtesnė, esant poreikiui, užsakovui sutikus, grindyse išgręžiama skylė ir kameros pagalba po grindimis fiksuojamos ertmės, kurios susidaro dėl grindų ir pastato smukimo. Pirminis po grindimis atliekamas patikrinimas klientui yra atliekamas nemokamai.

3. Jeigu reikia, geologinių tyrimų atlikimas. Tam tikrais atvejais tam, kad nustatyti grunto stovį, būtina atlikti geologinius tyrimus. Geologinis tyrimas parodo, koks gruntas yra po pastatu, kaip giliai yra problema ir kokia ji yra.

4. Darbų planas ir kainos pasiūlymas. Kai visa informacija yra surenkama, yra paruošiamas darbų planas ir kainos pasiūlymas.

5. Jei sąlygos ir galutinis kainos pasiūlymas klientui tinka, yra suderinamas veiksmų planas ir atliekami darbai.