Atliktame tyrime dalyvavo 1015 nuolatinių gyventojų iš visos Lietuvos, 409 jų – renovuotinų daugiabučių namų gyventojai. Apklausus pastaruosius, paaiškėjo, kad kiek daugiau nei pusė (56 proc.) renovuotinų daugiabučių gyventojų nurodė, kad šildymo kainų augimas skatina juos galvoti apie būsto atnaujinimą.

„Nerenovuotų daugiabučių gyventojai už šildymą moka 2-3 kartus didesnes sąskaitas, nei tie, kurie jau atsinaujino savo gyvenamuosius namus arba gyvena naujos statybos būstuose. Kainoms už šildymą augant, vienintelis būdas žymiai sutaupyti– atnaujinti savo daugiabutį, taip padidinant jo energinį efektyvumą. Pradėjus rūpintis savo namo modernizacija dabar, ateityje nebereikės jaudintis dėl sąskaitų už šildymą“, – teigia APVA direktorius Vytautas Vrubliauskas.

Didžiausia motyvacija – mokėti mažiau

Renovacijos specialistai pastebi, kad sutaupymai už šildymą gyventojams visuomet buvo pagrindinis motyvas atnaujinti savo būstą.

„Žinoma, renovuotis šiomis dienomis dažniausiai gyventojus įkvepia sėkmingi kaimynų pavyzdžiai. Žmonės tarpusavyje pasikalba apie modernizacijos naudas, jog galima gyventi šilčiau bei mokėti mažiau. Priimant sprendimą ne ką mažiau svarbesni tampa ir kiti renovacijos privalumai – komfortiškesnės ir geresnės gyvenimo sąlygos, sutvarkyta ir gražesnė aplinka, pakilusi būsto vertė“, – teigia Telšiuose daugiabučių modernizaciją atstovaujančios bendrovės specialistė Vaida Norvilienė.

Pašnekovė pratęsia, jog gyventojai neabejotinai skaičiuoja, kiek po modernizacijos atpigs šildymas ir kiek teks mokėti už paskolą. Nors pridėjus paskolą finansiniai sutaupymai nebūna tokie ženklūs, tačiau tokiu atveju gyventojai moka ne tik už šildymą, o už gyvenimą moderniame, patogiame ir gražiame name.

Į renovaciją žiūri, kaip į investiciją

Kaune daugiabučių modernizaciją atstovaujančios bendrovės specialistas Edvinas Bindokas sako, kad gyventojai pastaruoju metu suprato, kad jiems priklauso ne tik butas, bet ir visas namas.

„Metams bėgant namas sensta, problemų dėl nusidėvėjimo vis daugėja, o jų šalinimas savininkams tampa pakankamai sunkia finansine našta. Kiekvieni uždelsti metai ar net mėnesis tą problemą ne sprendžia, o tik gilina. Vis dažniau nugali pasirinkimas, kad pasinaudojant šia daugiabučių namų modernizavimo programa, galima išspręsti labai daug problemų vienu metu, o ne nuolatos „lopyti“ ir neturėti apčiuopiamo rezultato“, – teigia E. Bindokas.

Jis priduria, kad net ir augančių šildymo kainų fone, padidėjęs daugiabučio energinis efektyvumas po renovacijos gali būti traktuojamas kaip malonus ir geras, bet ne pats svarbiausias renovacijos veiksnys.

„Nusprendę renovuotis gyventojai siekia geresnės gyvenimo kokybės. Tai susideda iš šimtų mažesnių lūkesčių, kurių kiekvieno svarba gali varijuoti, priklausomai nuo namo. Šie lūkesčiai gali būti ir visų namo inžinerinių sistemų pakeitimas, nes senosios jau visai susidėvėjusios, ir konstruktyvo problemų sprendimas, ir vedimo klausimai, ir t.t. Visų „tarpinių“ lūkesčių visuma ir yra pagrindinis tikslas“, – sako E. Bindokas.

Atsinaujinantys energijos šaltiniai vis dar skinasi kelią į gyventojų širdis

Atliktas tyrimas parodė, kad net 80 proc. renovuotinų daugiabučių gyventojų, kurie būtų linkę modernizuoti savo būstą, nurodo, kad šildymo kainų augimas skatina juos atnaujinant būstą diegti alternatyvius energijos šaltinius: saulės jėgaines, geoterminį šildymą, šilumos siurblius ir pan.

Šiauliuose daugiabučių modernizaciją atstovaujančios bendrovės specialistės Juditos Kivyliūtės teigimu, Šiaulių miesto daugiabučių namų gyventojai dažniausiai nepatikliai žiūri į atsinaujinančių energijos šaltinių diegimą jų namuose. Žinoma, yra daugiabučių namų gyventojų, kurie labai nori ir skatina kaimynus domėtis atsinaujinančių šaltinių nauda, skatina šias priemones įtraukti į rengiamą projektą, tačiau tokių daugiabučių namų yra labai mažai.

Renovacijos specialistai sutaria, kad kol gerųjų pavyzdžių kaimynystėje nėra daug, tol ir gyventojų susidomėjimas smarkiai neauga. Jie tikisi, kad ateityje, kai atsiras vis daugiau pavyzdžių ir aiškumo dėl atsinaujinančių energijos šaltinių teikiamų naudų, žmonėms bus drąsiau įsidiegti juos savo daugiabutyje.

Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti: www.betalt.lt arba telefonu 8 614 99699.