Daugiau komforto – mažesnės sąskaitos

Tuos, kurie iki šiol dar tik svarstė įsirengti šilumos siurblį namuose, kuo greičiau tai padaryti skatina ne tik patogumas (galėsite visiems laikams pamiršti rūpinimąsi kuru, jo sandėliavimu, pačias šildymo sistemas paprastai valdysite per išmaniuosius įrenginius – net ir būdami toli nuo namų), bet ir nuolatos augančios sąskaitos. Juo labiau, keičiant seną katilą šiuolaikiniu šilumos siurbliu, galima pasinaudoti ir valstybės teikiama parama.

Aplinkos ministerijos duomenimis, vien tik per praėjusių metų rudenį beveik 2 tūkst. gyventojų kreipėsi dėl kompensacijų senų ir taršių šildymo įrenginių keitimui gauti, o paraiškų suma per metus viršijo 8,5 mln. eurų. Sulauktų paraiškų kiekis rodo, kad Lietuvos gyventojai puikiai supranta efektyvesnių individualių šilumos gamybos technologijų naudą. Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) duomenimis, net 71 % iš paramą gavusiųjų, o jei tiksliau 1911 namų ūkių atnaujino savo neefektyvius šilumos gamybos įrenginius būtent į šilumos siurblius (teršalų emisijų neišmetančius įrenginius). Ir nenuostabu kodėl:

Lyginamoji schema

A. Skystojo kuro / dujinis katilas
B. Elektrinis šildymas
AQUAREA šilumos siurblys oras-vanduo
C. Eksploatacinės išlaidos per 15 metų
D. Investicijos

Seniems, gamtines dujas, dyzelinį krosnių kurą, akmens anglį, durpių briketus ir kitą iškastinį kurą naudojantiems šilumos gamybos įrenginiams siūlomos skirtingos žaliosios alternatyvos – vanduo-vanduo, oras-oras, oras-vanduo ir gruntas-vanduo principu veikiantys šilumos siurbliai. Dažniausiu gyventojų pasirinkimu tampa oras-vanduo šilumos sistema. Jos įrengimas paprastas, o veikimas draugiškas aplinkai ir piniginei.

Oras-vanduo šilumos siurbliai lauke esančią šilumos energiją paverčia šiluma viduje. Net ir lauko temperatūrai nukritus, siurblys geba iš lauko įsisavinti šiluminę energiją ir pernešti ją į namus – tokiu būdu šiluma nėra gaminama, o tiesiog pernešama iš vienos vietos į kitą, todėl kainuoja kur kas pigiau. Pavyzdžiui, „Panasonic Aquarea“ šilumos siurbliai oras-vanduo iki 80 % reikalingos šilumos energijos gauna iš aplinkos oro ir panaudoja ją karšto vandens ruošimui ir jūsų namų sušildymui, arba netgi namų atvėsinimui, kai to pageidaujama. Tai reiškia, kad net iki 80 % energijos gaunate visiškai nemokamai.

Skeptikai pastebės – bet nauja įranga juk kainuoja. Žinoma, tačiau kokybiškas šilumos siurblys jums tarnaus dešimtmečiais, todėl vertinti jo atsiperkamumą reikėtų ilgalaikėje perspektyvoje. Nors pradinės investicijos gali būti didesnės palyginti su kitomis technologijomis, eksploataciniai kaštai yra mažesni ir trumpesnis pradinių išlaidų atsipirkimo laikotarpis. Priklausomai nuo pasirinktos sistemos efektyvumo, konkretaus šilumos suvartojimo kiekio ir kitų su šildymu susijusių faktorių, ekonomiški šildymo įrenginiai atsiperka per 5-8 metus. Palyginus su įprastu elektriniu šildymu, per metus galite sutaupyti tikrai ženklią pinigų sumą.

Energijos sąnaudų palyginimas

A. Skystojo kuro / dujinis katilas
B. Elektrinis šildymas
AQUAREA šilumos siurblys sunaudoja tik 0,2 kW elektros energijos (0,8 kW įvesties galia – nemokama energija, įsisavinta iš aplinkos oro)
D. Šildymas
E. Įvesties galia / energijos sąnaudos
F. Galia išėjime / šildymo galia

„Aquarea“ užtikrina šildymą, karšto vandens ruošimą, o atėjus šiltajam sezonui – ir vėsinimą. Trys funkcijos viename įrenginyje – tai vertingas sprendimas, tarnausiantis jums ištisus metus, visais metų sezonais! Ir patikima, ir patogu! Be to, draugiška aplinkai!

Svarbūs akcentai renkantis šilumos siurblį

Be abejonės, svarbiausias klausimas kiekvienam, ieškančiam patikimo ir kokybiško šilumos siurblio – kaip nesuklysti renkantis. Atsakymas – pasikliauti savo srities specialistais ir investuoti į patikimus gamintojus.

„Panasonic“ – tai pasaulinė lyderė, daugiau nei 60 metų plėtojanti ir nuolat tobulinanti savo šildymo ir oro kondicionavimo įrangą, tad siūlomame plačiame šildymo ir vėsinimo sprendimų asortimente sau tinkamą variantą ras kiekvienas. Jame netrūksta sprendimų tiek namams su senais aukštatemperatūriais radiatoriais, tiek naujai statomiems ir mažai energijos vartojantiems namams. Visi sprendimai yra pritaikyti ne tik šiandienos, bet ir ateities iššūkiams.

„Aquarea All in One Compact“ įrenginys su integruotu 185 L vandens šildytuvu  – ypatingai vietą taupantis sprendimas

Tinkamo šilumos siurblio pasirinkimas susideda iš dviejų etapų: visų pirma turite įvertinti, kokio galingumo siurblio jums reikės, o jau tuomet pasirinkti konkretų ekonomiškai naudingiausią ir geriausiai jūsų poreikius atitinkantį variantą.

Nors daliai vartotojų tai gal (vis dar) ir nebus svarbiausias dėmuo pasirinkime, visgi verta pabrėžti, kad pasirinkdami šilumos siurblį – teršalų emisijų neišmetantis įrenginį – jūs automatiškai prisidėsite prie ekologiškesnės ateities kūrimo ir nepriklausomybės nuo iškastinio kuro didinimo. Ne tik kaimynai ir visi aplinkiniai, bet ir Žemė jums padėkos. Tai ta reta situacija, kurioje laimi visi (net ir tie nepažįstamieji). Papildoma žinutė besiorientuojantiems į gamtosaugą: „Panasonic“ rekomenduoja šilumos siurblius su R32 šaltnešiu, nes jis lyginant su R22 ir R410A, pasižymi labai mažu potencialiu poveikiu ozono sluoksnio mažėjimui ir visuotiniam atšilimui.

Renkantis šilumos siurblio galingumą, be abejonės reikia atsižvelgti į būsto plotą, tačiau tai – anaiptol ne vienintelis svarbus kriterijus, juk to paties ploto būstai gali būti labai skirtingi: vieni gali turėti itin gerą izoliaciją, kiti – didesnį pralaidumą, todėl jų apšiltinimui reikės daugiau galios. Neįvertinus visų svarbių aspektų, šilumos siurblys veiks ne pačiu optimaliausiu režimu, o neefektyviai veikiantis siurblys sunaudos daugiau elektros energijos.

Pasirinkę pernelyg galingą šilumos siurblį neišnaudosite visų jo privalumų. Toks šilumos siurblys greitai sugeneruos didelį šilumos kiekį, tačiau negalės jos atiduoti į šildymo sistemą, tad paprastai tariant – dirbs ir eikvos energiją netikslingai. Be to, galingesni šilumos siurbliai brangiau kainuoja, tad sumokėsite už privalumus, kuriais nepasinaudosite. Pasirinkę pernelyg mažos galios šilumos siurblį, padidinsite išlaidas, nes negalėdamas optimaliu režimu aprūpinti patalpos reikiama šiluma, įrenginio kompresorius dirbs maksimaliais sūkiais ir dažniau į pagalbą pasitelks pagalbinį elektrinį teną. Abiem atvejais, tai – ne tik ne praktiška, bet ir trumpina paties įrenginio tarnavimo laiką. Todėl prieš perkant šilumos siurblį, svarbu turėti šilumos nuostolių ataskaitą, kurią turi paskaičiuoti kompetentingi specialistai.

Žinodami, kokio galingumo šilumos siurblio reikia jūsų būstui, įsivertinkite ir paties šilumos siurblio efektyvumą bei energetinį naudingumą. Šiuo atveju jums svarbūs du parametrai – COP ir SCOP.

• COP – tai naudingumo koeficientas šildyme, kuris nurodo kiek šilumos kWh prie tam tikrų sąlygų bus pagaminta sunaudojant 1 kWh elektros. Pavyzdžiui, jeigu šilumos siurblio COP yra 5,33 tai reiškia, kad sunaudojus 1 kWh elektros energijos, idealiomis sąlygomis gausime 5,33 kWh šiluminės energijos. Kuo aukštesnis COP prie žemesnės lauko temperatūros, tuo mažesnės išlaidos bus šaltomis žiemos dienomis.

• SCOP – tai sezoninis naudingumo koeficientas per visus metus, įskaitant šilčiausią ir šalčiausią laikotarpį. Kuo didesnis SCOP parametras, tuo įrenginys veiks efektyviau ir ekonomiškiau, tuo šilumos siurblys naudos mažiau elektros, pigiau kainuos eksploatacija.

Atkreipkite dėmesį, kad skirtingi gamintojai COP reikšmes pateikia matuodami naudingumo koeficientą prie skirtingų lauko temperatūrų, todėl būkite atidūs lygindami ir neapsigaukite.

Platus pasirinkimas visiems atvejams

Šilumos siurblys – ypatingai svarbi bendro šildymo sistemos „organizmo“ dalis, veikianti suderinamoje pastato šildymo sistemoje. „Aquarea“ šilumos siurbliai puikiai tinka dujiniams ar skystojo kuro katilams pakeisti ir jungti prie naujo grindinio šildymo, radiatorių ar ventiliatorinių konvektorių (šildymo sistemų specialistai neretai juos įvardija anglišku terminu Fan coil). Galimybė visus „Panasonic“ oras-vanduo šilumos siurblius „Aquarea“ prijungti prie fotovoltinių saulės modulių sistemos – tai žingsnis į dar didesnę energetinę nepriklausomybę ir žalesnį rytojų.

„Aquarea“ T-CAP – tai unikali šilumos siurblių serija, norintiems jaustis komfortiškai ir saugiai net per didžiausius šalčius. Šios serijos šilumos siurbliai visą galią išlaiko net ir esant ypač žemai lauko temperatūrai, tad yra patikimas ir taupus sprendimas ir ekstremaliomis lauko sąlygomis.

Įprastiniai šilumos siurbliai esant žemesnei oro temperatūrai pradeda naudoti integruotą elektrinį šildytuvą, taip gerokai padidindami energijos sąnaudas. Dėl unikalios patentuotos dviejų vamzdžių šilumokaičio technologijos, „Panasonic“ oras-vanduo šilumos siurbliai „Aquarea“ T-CAP 100 proc. savo šildymo galios – be integruoto elektrinio šildytuvo pagalbos! – pajėgūs išlaikyti net tuomet, kai temperatūra lauke siekia iki -20 °C. Šie siurbliai patikimai patalpas šildo net ir temperatūrai lauke nukritus iki -28 °C laipsnių šalčio, todėl yra itin vertinami atšiauriu klimatu pasižyminčiame Skandinavijos šalių regione. Jei su šalčiais „Aquarea“ susitvarko tuose kraštuose, nenuspėjamas lietuviškas žiemas atlaikys be jokių abejonių.

Parinkę tiksliai jūsų poreikius atitinkantį šilumos siurblį, nepamirškite paskutinio, tačiau itin svarbaus žingsnio – teisingo jo sumontavimo. Šilumos siurblio įrengimo darbus visais atvejais turėtų atlikti sertifikuoti specialistai, kurie išmano tokios sistemos montavimo darbus. Investicija į kokybišką šilumos siurblį – tai investicija į savo gyvenimo kokybę ir tuo pačiu tvaresnę mus supančią aplinką.

Kokios galios šilumos siurblį rinktis?

Jei sudomino, bet vis nerandate laiko apsilankyti prekybos salone, o norėtumėte gauti nemokamą specialistų konsultaciją dėl šilumos siurblio parinkimo ir jo sumontavimo bent telefonu ar el. paštu, tuomet tiesiog užpildykite trumpą užklausos formą internete: https://bit.ly/uzklausos-forma