Gyventojai, nusprendę investuoti į tvarios energetikos sprendimus savo namuose, gali pasinaudoti valstybės subsidijomis ir lengvatinėmis bankų paskolomis įsigyjant saulės elektrines ar šilumos siurblius.

„Luminor“ banko Vartojimo paskolų plėtros padalinio vadovė Olga Kazanavičienė sako, kad gyventojų susidomėjimas šilumos siurblių ir saulės elektrinių įrengimu labai didelis – besidominčių skaičius, palyginti su praėjusiais metais, šiemet padvigubėjo.

„Paskelbus kvietimą naudotis valstybės subsidijomis saulės elektrinėms ar šilumos siurbliams, paraiškos valstybės skiriamai subsidijų sumai buvo surinktos per pirmąsias kelias dienas“, - pažymi O.Kazanavičienė.

Nors oficialiai informacijos apie artėjančius kvietimus valstybės subsidijoms nėra, tačiau specialistai prognozuoja, kad kitų kvietimų saulės elektrinių ir šilumos siurblių paramai galima tikėtis dar šių metų birželio-rugpjūčio mėnesiais.

Olga Kazanavičienė, „Luminor“ banko Vartojimo paskolų plėtros padalinio vadovė

Atsinaujinančios energetikos sprendimams finansuoti bankas parengė specializuotą produktą – paskolą energiniam būsto efektyvumui gerinti. Šios paskolos išsiskirs palankiomis kreditavimo sąlygomis.

Gyventojų aktyvumas džiugina, tačiau tvarios energetikos sprendimų diegimą kiek pristabdo situacija rinkoje – įrangos gamintojai, tiekėjai ir montuotojai ne visuomet suspėja su šių dienų poreikiais.

Ignitis“ produktų vadovas Justas Kersnauskas pažymi, kad saulės elektrinių finansavimo procedūrose jau numatyti pusmečiu ilgesni terminai, kad gyventojai suspėtų atlikti visus reikalingus darbus per numatytus terminus.

„Investuoti į tvarios energetikos sprendimus savo namuose kur kas geriau, nei laikyti pinigus banke ar pirkti naują automobilį. Saulės elektrinės kaina priklauso nuo pasirinktos įrangos, tačiau vidutiniškai saulės elektrinė nuosavam būstui kainuoja apie 5 tūkstančius eurų. Skaičiuojant apytiksliai, tokios vertės elektrinei įsirengti valstybės subsidija siekia apie 1,5 tūkst. eurų, vadinasi, gyventojui pačiam tenka susimokėti 3,5 tūkstančio. Tokia saulės elektrinė dabartinėmis rinkos sąlygomis atsiperka apytikriai per ketverius metus“, - vardijo J.Kersnauskas.

Justas Kersnauskas, „Ignitis“ produktų vadovas

Anot jo, gyventojams, norintiems gauti valstybės paramą, nėra keliama ypatingų reikalavimų – pildant paraiškas reikia žinoti savo pastato unikalų numerį, pastatas turi būti registruotas paraiškos teikėjo arba jo sutuoktinio vardu, jame neturėtų būti vykdoma komercinė veikla. Maksimali kompensacijos suma saulės jėgainėms siekia 3230 Eur.

Paramą šilumos siurbliams ir saulės elektrinėms Lietuvoje Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) skirsto dviem etapais – pirmiausia reikia pateikti prašymą paramai užsitikrinti, ir vėliau, jau įsirengus pasirinktą technologiją, pateikti kompensacijos išmokėjimo prašymą. Norinti gauti paramą, asmuo kvietimo galiojimo metu turi užpildyti registracijos formą, kurią galima rasti prisijungus prie APVA interneto portalo.

Užsitikrinus paramą, reikia susimontuoti elektrinę ar šilumos siurblį ir vėl APVA užpildyti prašymo formą, kurioje reikia pateikti reikiamus dokumentus, įrodančius, kad darbai buvo atlikti ir įranga perduota pirkėjui.