Šiuolaikinės technologijos leidžia nepaisyti net nepastoviausių ir nepalankiausių meteorologinių prognozių – galime apsisaugoti nuo vidurdienio kaitros saulės, sulaikyti vėją ir mėgautis romantišku lietaus barbenimu į terasos stogą be jokios baimės sušlapti. Atrodo neįtikima? Neabejokite – tai įmanoma! Susikurkite tokią terasą, kuriai nėra blogo oro. Tai padaryti jums padės paprasti ir patogūs sprendimai apie kuriuos pasakoja UAB DEXTERA komercijos direktorius Andrius Čerauskas.

Mėgaukitės gyvenimu lauke

Lietuvoje orai ne visuomet leidžia mėgautis poilsiu terasoje, tačiau tinkami sprendimai gali prailginti terasos naudojimo sezoną ir užtikrinti, kad laikas joje būtų kokybiškas.

DEXTERA gali pasiūlyti keletą sprendimų. Pirmasis - markizės. Praėjusių metų pabaigoje įmonė, pirmoji Lietuvoje, pradėjo gaminti terasines markizes. Klientams gali pasiūlyti markizes su kasete, be kasetės arba tarpinį variantą. Kasetė apsaugo audinį nuo lietaus, sniego ir purvo. Markizės yra gaminamos pagal individualius kliento poreikius ir išmatavimus. Markizėse galima reguliuoti nuolydžio kampą, jos yra dažomos milteliniu būdu, gali būti valdomos rankiniu būdu arba automatiniu - pultelio arba telefono pagalba. Klientai gali rinktis tiek konstrukcijos, tiek audinių spalvas.

Antrasis sprendimas - pavėsinės pergola. Šio tipo pavėsinės gali būti su PVC stogo danga arba aliuminėmis lamelėmis, pritvirtinama konstrukcija prie fasado arba laisvai pastatoma.

Terasa

„Pergola suteikia galimybę terasa mėgautis ištisus metus. Sumontavus pilnos komplektacijos pergolą su sienų uždengimais ar stiklų sistemomis, pastačius šildytuvus – šį norą įgyvendinti bus ypač paprasta. Be to, toks sprendimas ypač naudingas vasaros metu, kuomet norima vakarais apsisaugoti nuo uodų. Vakariniams pasisėdėjimas ir ieškant daugiau privatumo, pilnos komplektacijos pergola tinkamiausias variantas“, - sako A. Čerauskas. Pavėsinė pergola yra valdoma automatiniu būdu – pulteliu arba telefonu. Stogo konstrukcija pagaminta taip, kad apsaugotų ne tik nuo vėjo, lietaus ir saulės, bet ir ultravioletinių spindulių.

Priklausomai nuo kliento poreikių pergola sienoms galima rinktis automatines slankiojančias aliuminio/stiklo konstrukcijas arba fasado roletus. Pergolos konstrukcija turi lietaus surinkimo sistemą ir yra gaminama iš tvirto aliuminio, dažyto milteliniu būdu. Kolonų spalvą galima rinktis iš visos RAL paletės, todėl ją lengva priderinti prie skirtingo stiliaus namų fasadų.

Pergola turi įmontuotą LED apšvietimą, todėl poilsiu pavėsinėje galima mėgautis nepriklausomai nuo oro ar paros laiko.

Ką pasirinkti – markizę ar pavėsinę pergola?

Markizės ir pavėsinės pergola – abiejų populiarumas pastaraisiais metais sparčiai auga. Vis daugiau žmonių renkasi modernius, komfortiškus ir estetiškus sprendimus.

Žinoma, markizės ir pavėsinės pergola skiriasi savo funkcijomis ir savybėmis, ir tik nuo individualių poreikių priklauso, kuris variantas bus priimtinesnis.

Pasak UAB DEXTERA komercijos direktoriaus Andriaus Čerausko, pavėsinė pergola turi markizėms būdingas funkcijas, tik jos yra kur kas universalesnės ir lengviau pritaikomos pastato išorėje. „Pergola pritaikyta praktiškai visoms lietuviško oro sąlygoms. Ši sistema itin atspari vėjui, apsaugo terasos zoną ne tik nuo saulės, bet ir nuo lietaus. Ypač patvarus, impregnuotas audinys yra visiškai nepralaidus vandeniui, - pasakoja A. Čerauskas. - Uždarius pergolos stogą lietaus metu, visas lietus surenkamas ir paduodamas į lietaus surinkimo sistemą. Vienintelis veiksnys, kuris gali pakenkti šiai technologijai – pernelyg didelė sniego apkrova“.

Tuo tarpu markizė yra paprastas, lengvas gaminys, neapkraunantis terasos, kuris yra montuojamas ant sienos. Žiemos metu uždarius markizę, visa konstrukcija atsiduria prie sienos, netamsina kambarių ir pasak specialisto, pasirinkus kasetinį modelį, markizės gali atrodyti, kaip fasado elementas. Markizės taip pat gali būti montuojamos su LED apšvietimu. Klientai gali rinktis netgi ekologiškus GREEN audinius, kurie grynina ir valo orą. Tai yra svarbus veiksnys tiems, kurie ieško ne tik kokybiškų ir estetiškų, bet ir tvarių sprendimų namams.Tad jeigu ieškote ekonomiškesnės saulės kontrolės sistemos, verta rinktis markizes.

Ypač paprasta montuoti ir valdyti

A. Čerausko teigimu, tiek pavėsinių pergola, tiek markizių konstrukcija montuojama labai paprastai. Jas statyti galima ir užbaigus namo ar lauko zonos statybos darbus, nes nėra keliami jokie specifiniai polių, pagrindo įrengimo reikalavimai. Pergolių stogeliai gali būti montuojami ant joms specialiai pritaikytų konstrukcijų, tai leidžia paprastai sukurti jaukią, nuo saulės ir lietaus apsaugančią pastogę. Kitas būdas – įrengti pergola stogą ant namo terasinės konstrukcijos elementų ar medinių karkasų vietoj įprasto stogo. Patogu, kad pergola pavėsinės valdomos automatiniu būdu. Markizes taip pat galima montuoti statybų eigoje arba jau gyvenamuose namuose. Tam nereikia jokio papildomo pasiruošimo. Jas taip pat galima valdyti rankiniu ar automatiniu būdu, priklausomai nuo kliento poreikių.

Sistemomis džiaugsitės ne vienerius metus

„Jei markizės sistemos yra naudojamos pagal paskirtį, gali tarnauti 10 metų ir daugiau, tuo esame jau įsitikinę, kadangi turime daug gaminių sumontuotų, kuriais mūsų klientai sėkmingai naudojasi ir ilgesnį laiką. Po 10 ar daugiau metų, markizei galima pakeisti audinį, atnaujinti konstrukciją ir toliau džiaugtis gražiai atrodančiu gaminiu“, - akcentuoja UAB DEXTERA komercijos direktorius.

Visa markizės konstrukcija yra pagaminta iš aliuminio, dažyta milteliniu būdu, tai užtikrina gaminio ilgaamžiškumą, atsparumą korozijai, gaminio subalansuotą svorį, kuris neapkrauna pastato konstrukcijų. Markizių audiniai yra akriliniai, ilgaamžiai, tvirti, atsparūs aplinkos poveikiui, neprarandantys savo spalvos.

Pergola pavėsinių konstrukcija taip pat gaminama iš aliuminio, dažyto milteliniu būdu, o stogas gaminamas iš aukštos kokybės PVC kelių sluoksnių audinio arba aliuminių lamelių. Konstrukcija taip pat lengva ir ilgaamžė.