IAE generalinis direktorius Audrius Kamienas pasakoja, kad užduotis iš tiesų neeilinė: darbas unikalus, reikalaujantis ypatingos saugos, o analogiškų patirčių neturi nė viena kita pasaulio valstybė. Tad RBMK reaktorių šerdžių išmontavimo darbams atlikti šiuo metu ieškomi geriausi rangovai.

„Tai pats sudėtingiausias mūsų planuojamas elektrinės eksploatavimo nutraukimo projektas, todėl jam turime pasiruošti labai atsakingai. Šiai dienai organizuojame konkursą, kurio metu turėsime išsirinkti du tiekėjus, rengsiančius reaktoriaus aktyviosios dalies išmontavimo koncepciją“, – aiškina A. Kamienas.

IAE generalinis direktorius Audrius Kamienas

Reaktorių šerdžių išmontavimo technologijų projektavimo paslaugų pirkimą ir jų teikimą planuojama vykdyti etapais: 1-jo etapo metu bus sukurta reaktoriaus išmontavimo koncepcija, o 2-jo etapo metu – techninis projektas, saugos analizės ataskaita ir kiti licencijavimo bei inžineriniai dokumentai.

„Parengta koncepcija yra būtina tinkamai ir saugiai atlikti tokio mąsto darbus. Turime surasti būdų, kaip saugiai prieiti prie reaktorių, kokiu būdu apdoroti radioaktyvias medžiagas, esančias jame, taip pat parinkti technologinius sprendimus, patalpas, kurios veiktų kaip tarpinės radioaktyvių atliekų išėmimo stotelės. Visai tai yra būsimos koncepcijos dalis. Na, o vėliau, rengiant techninį planą, turėtų paaiškėti įrenginių poreikis bei kiek mums reikės žmonių jiems aptarnauti“, – apie ateities planus pasakoja IAE generalinis direktorius.

Ignalinos atominė elektrinė

Lietuva pasirinko nedelstino išmontavimo strategiją

IAE veikę du RBMK tipo reaktoriai buvo vieni galingiausių pasaulyje: kiekvieno jų projektinė galia siekė 1500 MW. Dar iki 2009 m., kai buvo sustabdytas 2-ojo bloko reaktoriaus veikimas, IAE pagamindavo apie 70 proc. Lietuvai reikalingos elektros energijos.

Statant elektrinę, buvo planuoti net keturi RBMK reaktoriai – tai Visagine pastatytą atominę jėgainę būtų pavertę galingiausia pasaulyje atomine elektrine. Tačiau po Černobylio elektrinės avarijos, kurioje veikė tokio paties tipo reaktoriai, buvo nuspręsta stabdyti trečiojo IAE bloko statybas bei modernizuoti esamų dviejų reaktorių saugos sistemas.

Ignalinos atominė elektrinė

„Iki šiol keli tokio tipo reaktoriai vis dar veikia Rusijoje. Černobylio atveju buvo pasirinkta atidėto išmontavimo strategija ir šiai dienai elektrinė yra panaudoto branduolinio kuro šalinimo fazėje. Mes, vykdydami nedelstino išmontavimo strategiją, šį etapą jau esame sėkmingai užbaigę“, – sako A. Kamienas.

Pagrindinė šio tipo reaktorių ypatybė – galimybė nenutrūkstamai gaminti elektros energiją, net ir keičiant branduolinį kurą. Įprastai norint pakeisti išdegusį kurą, reaktoriaus veikimą reikia sustabdyti, tačiau dėka prie kiekvieno RBMK reaktoriaus veikusių kuro pakeitimo mašinų, stabdyti procesų neprireikdavo.

Vis tik RBMK tipo reaktoriai dėl savo nestabilumo žemame galios režime, teigiamo garo koeficiento, grafito galiukų slopinančiuose boro strypuose bei lėtos stabdymo eigos buvo ir yra laikomi pačiais nesaugiausiais reaktoriais pasaulyje. Svarbiausios šių reaktorių konstrukcijos dalies – grafitinio klojinio išmontavimas, pasak A. Kamieno, kelia daugiausiai iššūkių.

Ignalinos atominė elektrinė

Sudėtingiausia, neabejotinai, bus tvarkyti radioaktyvųjį grafitą, kuris yra pagrindinė reaktoriaus konstrukcijos dalis. Paimti mėginiai ir radiologiniai tyrimai rodo, kad grafito sudėtyje yra platus spektras radioaktyvių medžiagų, tad pagal užterštumo lygį jį traktuojame kaip pavojingiausią radioaktyviąją atlieką. Daug praktikos tokio tipo darbuose pasaulinėje praktikoje nėra, tačiau tikimės, kad specialistai pasiūlys racionalius sprendimus, kurie mus įgalins saugiai atlikti išmontavimo darbus“, – teigia IAE vadovas.

IAE 1-ojo ir 2-ojo bloko eksploatavimo nutraukimo programa yra finansuojama iš Europos Sąjungos (ES) paramos lėšų, Tarptautinio elektrinės eksploatavimo nutraukimo rėmimo fondo, valstybės įmonės IAE eksploatavimo nutraukimo fondo bei Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto. Nedelstino išmontavimo strategija, pašnekovo teigimu, buvo pasirinkta dėl labai akivaizdžių priežasčių.

„Pirmiausia – tai rimta ES finansinė parama eksploatavimo nutraukimui. Pasirinktas šis kelias dar ir dėl to, kad turime tinkamai parengtą, reikiamas kompetencijas ir kvalifikaciją turintį personalą. Bet visų svarbiausia priežastis – noras ateities kartoms nepalikti radioaktyvių atliekų tvarkymo naštos“, – sako A. Kamienas.