Pagal kvietimo sąlygas buvo numatyta, jog vertinimo metu bus taikomas paraiškų atrankos būdas, jeigu bendrai patvirtintų projektų investicijų lėšų suma viršys 150 mln. eurų. Visgi, atsižvelgiant į dabartinius Vyriausybės prioritetus ir siekį skatinti pastatų energinio efektyvumo didinimą, buvo nuspręsta finansuoti visus projektus, kurie atitinka kvietime numatytas sąlygas.

Pasižymėjo didieji miestai

Atlikto vertinimo rezultatai atskleidė, jog pagal šį kvietimą daugiau kaip 30 proc. daugiabučių modernizavimo projektų bus įgyvendinama didžiuosiuose šalies miestuose – Vilniuje (139), Kaune (69) ir Klaipėdoje (66).

Taip pat šio kvietimo metu aktyvios buvo ir Jonavos rajono savivaldybė (patvirtintos 38 paraiškos), Palangos miesto savivaldybė (32), Prienų (20), Švenčionių (20), Trakų (18) rajonų savivaldybės.

„Šio kvietimo rezultatai išryškina keletą svarbių dabartinio renovacijos proceso aspektų. Pirmiausia džiugina tai, jog daugiabučių renovacija išlaiko stabilų pagreitį trijuose didžiuosiuose šalies miestuose. Kita svarbi tendencija – mažesnių savivaldybių, tokių kaip Jonavos, Palangos, Švenčionių ir kt., planuojamų atnaujinti daugiabučių skaičius, rodantis, jog artimiausiais metais jau ne maža dalis šalies savivaldybių bus atnaujinusios didžiąją dalį savo senų daugiabučių namų,“ – tvirtina APVA direktorius Vytautas Vrubliauskas.

Susidomėjimas renovacija sparčiai auga

Pasak V. Vrubliausko, paskutinio kvietimo metu gautos paraiškas taip pat parodė, jog susidomėjimas gyvenamojo daugiabučio namo modernizavimu sparčiai auga – norinčių atnaujinti savo būstą buvo beveik dvigubai daugiau nei ankstesnio kvietimo metu, kai buvo gautos 458 paraiškos.

Pernai metais aplinkos ministro kvietimas teikti paraiškas daugiabučių renovacijai buvo paskelbtas karantino metu, todėl įvertinus jo keliamus sunkumus, tokius kaip gyventojams reikia daugiau laiko susirinkimams, aptarimams, sprendimų priėmimui, buvo nuspręsta kvietimą pratęsti.

Atnaujinti reikalavimai

Paskutiniame kvietime buvo nustatytas naujas reikalavimas – didesniuose kaip 1500 kv. m ploto daugiabučiuose įrengti saulės jėgaines, gaminančias elektrą namo bendrojo naudojimo reikmėms. Šis reikalavimas buvo taikomas, jeigu daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projektas pradėtas rengti po 2020 m. vasario 5 d. ir jei daugiabutyje yra techninės galimybės saulės elektrinei įrengti.

Šiandien Europoje net 75 proc. pastatų yra energetiškai neefektyvūs – jie sunaudoja 40 proc. visos energijos ir į atmosferą išleidžia 36 proc. visų šiluminį efektą sukeliančių dujų. Dėl to neretai įvardijama, jog pastatų sektoriuje slypi neišnaudotas potencialas kovoje su klimato kaita.

Senų daugiabučių modernizacija yra svarbus žingsnis siekiant kurti tvaresnę ir švaresnę aplinką – tam ypatingai reikšmingas atsinaujinančių energijos šaltinių kaip fotovoltinės saulės modulių jėgainės, terminių saulės kolektorių ar geoterminio šildymo įsirengimas. Šios priemonės padeda ženkliai sumažinti į orą išmetamų kenksmingų CO2 dujų kiekį.

Todėl gyventojų būstams buvo sudaryta daugiau galimybių būti nepriklausomiems nuo išorinių energijos tiekėjų ir energiją šilumai bei karštam vandeniui gamintis naudojant atsinaujinančius energijos šaltinius. Šiems projektams bus skiriama papildoma 30 proc. parama iš Aplinkos ministerijos administruojamos Klimato kaitos programos.

Įgyvendinant daugiabučių namų atnaujinimo programą, šiuo metu šalyje vykdoma virš 670 daugiabučių atnaujinimo rangos darbų už daugiau kaip 300 mln. eurų. 166 projektai yra gavę statybos leidimus ir šiuo metu vykdo rangos darbų pirkimus, o dar beveik 300 daugiabučių atnaujinimo projektų rangos darbų pirkimus pradės įgyvendinti artimiausiu metu. 2022 m. baigti atnaujinti 122 daugiabučiai namai.

Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti: www.betalt.lt arba telefonu 8 614 99699.