Nekubėkite pirkti naujo – sutvarkykite seną

Aktyvų gyvenimo būdą gyvenantiems, nemalonios situacijos, kada drabužis sugadinamas pasitaiko gana dažnai. Tačiau nėra padėties be išeities. Į siuvyklą kreipėsi mergina apdeginusi ir taip sugadinusi savo pūkinę žieminę striukę. Didelė skylė ir plunksnomis bei pūkais apsipylusi rankovė atrodė lyg paskutinis šios striukės atodūsis. Tačiau net ir ši situacija nebuvo beviltiška. Meistriškos „Linos artelė“ siuvėjų rankos prikėlė šį rūbą, kurį daugelis jau būtume išmetę, naujam gyvenimui, o po taisymo klientė galėjo džiaugtis dar kelis žiemos sezonus dėvima žiemine striuke. Visgi naujesnis – nebūtinai yra geresnis, jau nekalbant apie sutaupytas lėšas.

Dar vienas pavyzdys – įplyšusi striukės kišenė. Tokia striukė yra tikrai geros būklės ir galėtų tarnauti dar ilgą laiką, tačiau suprantama, kad tokios jos dėvėti negalėtume. Visgi viskas ko reikia tik kruopštus siuvėjos prisilietimas ir ji vėl atgimsta.

Vaikiškų darbužių “gelbėjimas” - įprasta praktika

Auginantys vaikus puikiai žino, kad dažnai drabužius reikia keisti ne dėl to, kad juos vaikai išaugo, o dėl to, kad buvo nudėvėti. Štai vieno vaiko apsitrynusios kelnės, mačiusios daug sniego kalnelių, šėlionių ir nuotykių. Po rūpestingų „Linos artelės“ siuvėjų rankų beveik neįmanoma pastebėti, kad jos buvo taisytos ir panašu, kad galės tarnauti dar mažiausiai vieną sezoną.

Odiniai drabužiai taip pat gali atgyti

Žinomų vardų drabužiai brangūs, tačiau numylėti, prisiminimų ar sentimentų kupini rūbai yra neįkainojami. O kur dar varginančios naujos alternatyvos paieškos prekybos centruose ir papildomos išlaidos? Bet visgi galbūt atsisveikinti visai nereikia? Klientės odinė striukė jau buvo paruošta išmetimui dėl didelio įplyšimo ties siūle, tačiau „Linos artelė“ meistrė pasirūpino, kad to daryti nereiktų ir klientė galėtų toliau džiaugtis savo drabužiu. Po taisymo odinė striukė atrodė taip, lyg visai nebuvo taisyta. Tad neskubėkite išmesti savo numylėto, bet nusidėvėjusio drabužio – suteikite jam antrą šansą ir leiskite istorijai tęstis.

Svarbiausia jaustis patogiai

„Linos artelė” meistrės pasakoja, kad gana dažnai į siuvyklą klientai atsineša drabužius, kuriuos reikia padidinti arba sumažinti. „Netinkamo dydžio darbužius mes nesunkiai galime sutvarkyti taip, kad niekas net nepastebės, o svarbiausia klientas jausis patogiai ir laisvai”, –teigia siuvimo meistrės. Šiuos džinsus klientė įsigijo už labai gerą kainą, tačiau dydis nebuvo tinkamas. Nusprendusi apsilankyti „Linos artelė” siuvykloje ji rado išeitį – džinsai praplatinti, nereikalaujant didelių papildomų išlaidų.

Kita dažna problema – trūkstamas kelnių ilgis. Tai pataisoma labai nesunkiai. Tereikia išsirinkti sau patinkančią, įdomią medžiagą ir vienu metu tiek prailginti kelnių apačią, tiek jas papuošti. Viena klientė apsilankė „Linos artelės” siuvykloje su per trumpais džinsais bei originalia idėja. Siuvėjos prailgino kelnes su pasirinkta klientės medžiaga bei sukūrė išties savitą ir unikalų įvaizdį.

Originalumas ir savitumas nereikalauja didelių investicijų – reikia fantazijos ir noro

Kone kiekvienas žinome, kad vestuvės – brangi šventė, o vestuviniai drabužiai kainuoja šimtus ar net tūkstančius. Tačiau ir čia galima pasitelkti fantaziją ir kreiptis į meistrus, kurių paslaugos įkandamos kiekvienam. Štai viena klientė į siuvyklą atsinešė nėrinių juostelių. Šias nėrinių detales „Linos artelė“ komanda sujungė į medžiagą ir iš jos klientei pasiuvo unikalią vestuvinę suknelę, o būsima jaunoji buvo labai patenkinta siuvėjų darbu. Tad net ir iš pažiūros paprasti medžiagos lopinėliai gali virsti nuostabiu, savitu kūriniu ir mylimu drabužiu.

Dar vienas originalus sprendimas, kurį pasiūlė „Linos artelė“ meistrės klientei, norėjusiai praplatinti vestuvinę suknelę – paprastą užtrauktuką pakeisti korseto tipo užsegimu. Viskas paprasta – tereikia fantazijos ir neskubėti dairytis kito drabužio, jeigu pirmasis kažkuo netiko.

Seni rūbai atgimsta teminiuose vakarėliuose

Turbūt kiekvienas spintoje turime tokių drabužių, kurių būklė dar gera, tačiau rūbas jau pabodęs ar nebemadingas. Tokie drabužiai tik užima vietą spintoje ar visai pamiršti gyvena kažkur palėpėje. Tačiau visus drabužius galime atnaujinti, pakeisti ir „įdarbinti“ naujai paskirčiai. Viena klientė ruošėsi eiti į teminį vakarėlį ir užuot pirkusi naują ir, ko gero, nemažai kainuojančią suknelę, atnešė į siuvyklą senąją. „Linos artelė” meistrių dėka ši klientės suknelė sugrįžo keliais laikmečiais atgal į praeitį ir tuo pat metu puikiai tiko šių dienų šventei – senas ir nenaudojamas pavirto nauju.

Dauguma drabužių atsiduria šiukšlynuose dar tais pačiais pagaminimo metais

Siuvimo verslu jau aštuoniolika metų užsiimanti „Linos artelė“ įkūrėja Lina pasakoja, kad drabužių taisymas ir siuvimas po truputį grįžta į madą, nes žmonės ne tik skaičiuoja savo pinigus ir stengiasi mažinti vartojimą dėl ekonomijos, bet ir susimąsto apie tvarumą.

„Visi puikiai žinome, kad mados industrija išnaudoja daug planetos resursų. Pavyzdžiui, vieniems medvilniniams marškinėliams pagaminti sunaudojama net 3000 litrų vandens. Džiūsta vandens telkiniai, teršiami ežerai ir upės, o didžioji dalis tekstilės gaminių atsiduria šiukšlynuose dar tais pačiais pagaminimo metais“, – pažymi Lina Liutkevičienė.

Ji primena, kad prie žalesnio pasaulio galime prisidėti pradėdami nuo savo spintos. Taisant drabužius ne tik galime prikelti juos antram gyvenimui, bet ir atnaujinti juos taip, kad jie taptų visiškai naujais, kitokiais ir savitais. Modifikuodami senus savo ar net sentimentų kupinus senelių drabužius galime išgauti tokį rūbą, kurio neturės niekas kitas, priešingai nei nusipirkus vienoje iš populiariųjų drabužių parduotuvių. Taip prisidėsime ir prie aplinkos taršos mažinimo, ir atskleisime kūrybiškumą savo stiliuje.

Taisyti patiems ne visada geriausia išeitis

Dalį drabužių defektų galima pasitaisyti patiems, tačiau tikrai ne viską. Taip pat gana dažnai patys taisydami rūbus galime padaryti klaidų ir galiausiai – daugiau žalos nei naudos. Gera žinia ta, kad tuo pasirūpinti gali profesionalų rankos. Štai siuvyklose „Linos artelė” nuolat dūzgia siuvimo mašinos, o ten dirbančios moterys „daro stebuklus“. Siuvyklos meistrės gali ne tik pataisyti nusidėvėjusį drabužį, bet ir visiškai jį transformuoti.

Siuvykla susilaukia didelio klientų srauto, tarp jų ir nemaža dalis ir garsūs žmonės, kurie taip pat stengiasi sutaupyti bei prisidėti prie tvarios mados. Klientų patogumui „Linos artelė” turi platų salonų tinklą Vilniuje bei kituose Lietuvos miestuose, kad kiekvienas klientas rastų sau patogiausią siuvyklos vietą.