Aknė arba paprastieji spuogai – tai lėtinė uždegiminė pilosebacinio (riebalinės liaukos ir plauko folikulo) komplekso liga. Kiekvienam iš mūsų aknė pasireiškia individualiai – bėrimai gali išryškėti tik vienoje arba vienu metu keliose skirtingose kūno srityse, gali skirtis jos sunkumo laipsnis, bėrimų gausa. „Nepaisant to, kad ši odos liga lėtinė ir uždegiminė, pasitelkus tinkamas priežiūros ir gydymo priemones aknę galima ne tik sėkmingai kontroliuoti, bet ir visiškai išgydyti“, – sako gydytoja dermatologė Rita Buivydaitė-Dailidėnė.

Efektyvus aknės gydymas prasideda nuo konsultacijos ir tinkamai parinktų priemonių

Stebint nuolat pasikartojančius bėrimus veido, krūtinės ar nugaros srityje, gydymą vertėtų pradėti nuo profesionalios konsultacijos pas gydytoją dermatologą. Jos metu specialistas, įvertinęs paciento odos būklę, bėrimų specifiką ir sunkumą, paskirs reikalingą medikamentinį gydymą, parinks tinkamas kasdienines odos priežiūros priemones ir patars kaip teisingai rūpintis oda. Kuo anksčiau kreipsitės į gydytoją dermatologą, tuo geresnių rezultatų pavyks pasiekti ne tik gydant aknę, bet ir sprendžiant po aknės likusias problemas – žymes, randelius bei odos pigmentaciją.

Kiekvieno mūsų oda yra skirtinga, todėl ir gydymas, ir odos priežiūra turi būti parenkama individualiai. Baziniame odos priežiūros krepšelyje turėtų būti dermatologiškai patikrintos ir aknės pažeistai odai pritaikytos priemonės – prausiklis, drėkinantis kremas bei apsaugos nuo saulės priemonės. Specialios priemonės kiekvienam pacientui parenkamos individualiai.

Priemonės odos priežiūrai turi būti parenkamos atsižvelgti į odos tipą, jos būklę gydymo metu, gyvenimo būdą bei aknės ir bėrimo formas.

„Kuomet vargina komedoninė aknė (lengva forma, kai pastebimi tik inkštirai arba inkštirai ir pavieniai mazgeliai / pūlinėliai) labai naudingos priemonės kurios turi keratolitinių medžiagų, tokių kaip salicilo ar pieno rūgštis. Jei paciento sergančio akne oda linkusi rausti, yra jautri, prausiklius reikėtų rinktis be rūgščių, nes naudojamos kartu su gydymui skirtais medikamentais jos gali dirginti odą. Jei sergant akne dėl taikomo gydymo atsiranda odos sausumas, tempimas ar pleiskanojimas, būtina rinktis odos lipidus ir keramidus atstatančius kremus, pavyzdžiui „Eucerin DermoPure“ gydymą papildantį kremą, kurio sudėtyje yra likochalkono A, pasižyminčio uždegimą slopinančiomis savybėmis bei keramidų, kurie stiprina veido odos apsauginį barjerą ir neleidžia odai prarasti drėgmės“, – pataria gydytoja dermatologė R. Buivydaitė-Dailidėnė.

 Gydytoja dermatologe Rita Buivydaitė-Dailidėnė

Su aknės problema susidūręs šokėjas Justinas Mejeris pasakoja ligą bandęs įveikti ilgą laiką, tačiau didžiausiu iššūkiu tapo tinkamų odos priežiūros priemonių paieška: „Eucerin DermoPure“ produktai išties padėjo mano veido odai. Išbandęs šią „Eucerin“ liniją supratau, kad tai yra priemonės, kurių man ir reikėjo. Veido odos būklė pagerėjo jau po dviejų savaičių. Esu labai laimingas, kad aknė 90 proc. suvaldyta. Dabar galėsiu naudoti kitus „Eucerin“ produktus ir sumažinti po aknės likusias veido dėmeles.

 Justinas Mejeris

Net ir sergant akne, odą galima apsaugoti nuo pigmentacijos

Nemaža dalis akne sergančių pacientų po sėkmingo gydymo susiduria su dar viena problema – bėrimų paliktais randeliais ir pigmentacija.

„Dėl aknės bėrimų sukeliamo uždegimo epidermyje ir dermoje bei uždegiminių citokinų ir mediatorių poveikio, suaktyvėja pigmentinės ląstelės, kurios išskiria melanino perteklių į odos ląsteles, ko pasėkoje susiformuoja raudonos ir rusvos dėmės. Didesnė použdegiminė pigmentacija pastebima pas tuos pacientus, kurie nevengia saulės vonių ar soliariumų“, – pastebi gydytoja dermatologė Rita Buivydaitė-Dailidėnė ir priduria, kad sergant akne ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas taip pat ir tinkamai odos apsaugai nuo žalingų ultravioletinių spindulių.

Po aknės atsiradusios pigmentacijos gydymas būna paremtas dviem aspektais. Pirma – būtina naudoti saulės apsaugą, antra – svarbu pasirinkti specialias priemones, turinčias dėmeles šviesinančių savybių. Kiekvieno sergančio akne bazinėje odos priežiūros rutinoje apsaugos nuo saulės priemonės yra būtinos.

 Eucerin

Pasak gydytojos dermatologės, „Eucerin Dermopure tripple Effect“ serumas bei apsauginis fluidas nuo saulės atlieka abi šias funkcijas ir yra tinkami visų amžiaus grupių pacientams, kuriuos vargina použdegiminė pigmentacija. Serumo sudėtyje esanti salicilo rūgštis užtikrina antibakterinį, odą nusluoksniuojantį keratolitinį poveikį, patentuotas tiamidolis ne tik mažina hiperpigmentines dėmes bet ir apsaugo nuo naujų atsiradimo, o likochalkonas A yra stiprus antioksidantas, kuris mažina sudirgimą, paraudimą ir apsaugo odos ląsteles nuo žalingo saulės spindulių poveikio bei fotosenėjimo.

Dar viena puiki priemonė – „Eucerin Dermopure“ fluidas su SPF 30, kuris saugo nuo aknės paliktų dėmių patamsėjimo ir pakartotinio jų atsiradimo. Reguliariai naudojant, jis ne tik apsaugo odą nuo žalingo UV spindulių poveikio, bet ir pasižymi kitomis savybėmis. Jame esantis dekandiolis turi antibakterinių savybių, padeda sumažinti odos trūkumus, L-karnitinas reguliuoja sebiumo išsiskyrimą, o likochalcionas A veikia kaip antioksidantas.

 Agnė Jakimavičiūtė

Nuomonės formuotoja Agnė Jakimavičiūtė teigia, kad naudodama „Eucerin Dermopure“ linijos priemones gerus rezultatus pastebėjo jau po kelių savaičių. „Anksčiau spuogų turėjau daugiau, dėl to labai jaudinausi ir jausdavausi nemaloniai. Filmuojantis ir fotografuojantis jausdavau diskomfortą, bandydavau juos užmaskuoti. Naudojant šias priemones oda atsigavo, jos būklė akivaizdžiai pagerėjo, todėl esu labai patenkinta“, – sako A. Jakimavičiūtė.