„Suteikę galimybę mūsų parduotuvių lankytojams nesudėtingu būdu paremti Baltijos jūros gyvūnų reabilitaciją, pamatėme, kad lietuviams vis labiau rūpi ne tik socialinės, bet ir su aplinkosauga susijusios problemos. Džiaugiamės, kad šalies gyventojai aktyviai prie to prisideda ir neabejojame, kad šis projektas padeda ne tik rinkti lėšas, bet ir didinti supratimą apie biologinės įvairovės svarbą bei atsakingus pasirinkimus“, – teigia „Lidl Lietuva“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta.

Daugiausiai paramos reikės šį rudenį

Kiekvienais metais šalies pajūryje yra randama apie 20 paliktų ar sužalotų ruonių jauniklių. Pagrindinės to priežastys yra susijusios su žmogaus ūkine veikla ir jos padariniais – ypač klimato atšilimu, taip pat laivyba, žvejyba, jūros tarša.

Šiuo metu į Baltijos jūros krantą išmesti nusilpę ruoniukai yra gydomi Lietuvos jūrų muziejuje, tačiau jame nėra tinkamos infrastruktūros. Todėl jau visai netrukus Lietuvos jūrų muziejaus kompleksą Smiltynėje papildys Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centras, kuriame bus sparčiau bei efektyviau gydomi nukentėję ruoniai ir vandens paukščiai. Vėliau jie bus paleidžiami į laisvę.

„Matome, kaip „Lidl“ ir pirkėjų paramos akcija tampa efektyvia ir realiai veikiančia sutelktinio finansavimo platforma, leidžiančia siekti bendro tikslo – teikti pagalbą sergantiems, sužeistiems ar nusilpusiems Baltijos jūros gyvūnams. Didžiausias iššūkis, kuriam prireiks ir ženkliausios surinktų paramos lėšų sumos, laukia rudenį, kuomet ims veikti Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centras. Už skirtas lėšas bus perkami būtiniausi reagentai, medikamentai, finansuojama laboratorijos įranga, įsigyjami medicininiai įrankiai“, – teigia Lietuvos jūrų muziejaus Kultūros komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vedėja Nina Puteikienė.

20 rastų ruoniukų – ne pabaiga

Pasak N. Puteikienės, šiemet muziejaus darbuotojai jau rūpinasi 20-čia pajūryje rastų ruoniukų. Anot jos, 4 itin žvalūs ruoniukai jau yra paleisti į muziejaus baseiną, kur tobulina savo plaukiojimo ir nardymo įgūdžius, augina svorį. Juos gali pamatyti ir muziejaus lankytojai, nes žengęs į šiltojo sezono ritmą, muziejus nuo balandžio 15 d. lankytojus priima kasdien nuo trečiadienio iki sekmadienio.

Lietuvos jūrų muziejaus Kultūros komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vedėja primena, kad jeigu pakrantėje pastebėjote ruonį, pirmiausia praneškite Bendrosios pagalbos centrui telefono numeriu 112.

„Jeigu paplūdimyje pamatėte ant kranto esantį ruonį, jokiu būdu jo nevarykite atgal į vandenį, nešerkite žinduolio ir nelieskite. Itin svarbu apsaugoti ruoniuką nuo šunų ir per daug smalsių žmonių. Leiskite jam ilsėtis ir sulaukite, kol atvyks pagalba. Nors šiemet jau esame radę 20 ruoniukų, tai gali būti toli gražu ne pabaiga“, – sako N. Puteikienė.

Suteiks unikalius vardus

Anot pašnekovės, 2022 m. Lietuvos Respublikos Seimo yra paskelbti Gyvūnų gerovės metais, todėl Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliams bus skiriamas ypatingas dėmesys, taip pat bus rengiamas specialus su augalų bioįvairove Lietuvoje susijęs konkursas, kurio metu ruoniukams bus išrinkti unikalūs vardai.

„Iki šiol pajūryje rasti ir gydymui į muziejų atvežti ruoniukai buvo vadinami pagal vietovę, kur jie buvo rasti. Pradėjus vietovardžiams kartotis, imta taikyti kitus metodus, o ilgainiui – rengti vardų konkursus etnografiniuose Lietuvos regionuose. Startas buvo duotas prieš dvejus metus Žemaitijoje, o pernai jis vyko Aukštaitijoje. Šiemet Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos siūlymu moksleiviai rinks ruoniukams vardus iš saugomų Lietuvos augalų pavadinimų. Tokiu būdu vaikai daugiau sužinos ne tik apie ruoniukus ir jiems gresiančius pavojus, bet ir susipažins su retais ir nykstančiais augalais“, – teigia specialistė.

Siūlyti vardus, tinkamus ruoniukams, galima iki balandžio 30 d. Vienas žmogus gali siūlyti du vardus – patelei ir patinėliui. Vardus galima siųsti elektroniniu paštu lankytojucentras@vstt.lt, nurodant savo vardą, pavardę, telefono numerį. Vardai ruoniukams bus suteikti gegužės mėnesį.

Maišeliai su ruoniuku – aplinkai draugiškas pasirinkimas

Prekybos tinklas primena, kad projektas „Duok ruoniukui penkis“ – „Lidl“ vykdomos plastiko strategijos dalis. Dar 2019 m. „Lidl Lietuva“ pristatė projektą „Banginio dydžio dėkui“ – jo metu prekybos tinklas atsisakė vienkartinių plastikinių pirkinių maišelių, taip siekiant pirkėjus paskatinti rinktis aplinkai draugiškesnes alternatyvas.

Daugkartinio naudojimo maišeliai su ant jų pavaizduotu ruoniuku yra pagaminti naudojant 50 proc. perdirbtų medžiagų, jų kaina siekia 0,35 euro, iš kurių 0,05 euro yra skiriama Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centrui. Specialius projekto maišelius galima įsigyti visose „Lidl“ parduotuvėse Lietuvoje.