Šienligė ir nuolatinis alerginis rinitas yra dažniausiai pasaulyje diagnozuojami alerginiai susirgimai, kurie gali pasireikšti bet kam ir bet kada. Bloga žinia? Alerginio rinito atvejų gali būti dar daugiau, nes žmonės dažnai linkę gydytis savarankiškai, taip komplikuodami ligos eigą. Gera žinia? Visus alerginio rinito simptomus veikiantys specifiniai vaistai nosies užgulimą ir užburkimą gali padėti sumažinti jau per keletą dienų.

Žiedadulkės sukelia tik ketvirtadalį visų alerginio rinito atvejų

Alerginis rinitas skirstomas į sezoninį, kitaip vadinamą šienlige, ir nesezoninį. Šienligę provokuoja pavasarį, vasarą ir rudenį gamtoje žydinčios pievos, medžiai, krūmai, piktžolės. Lietuvoje sezoninį alerginį rinitą žmonėms dažniausiai sukelia pušų, beržų, lazdynų, alksnių, ramunių, kiečių ir medetkų žiedadulkės.

Tačiau šienligė sudaro tik kiek daugiau nei ketvirtadalį visų Lietuvoje fiksuojamų alerginio rinito atvejų. Kitų tipų alerginį rinitą, galintį pasireikšti visais metų laikais, sukelia užterštumas kietosiomis dalelėmis, gyvūnai (katės, šunys, triušiai, žiurkėnai ir t.t.), pelėsis (mikroskopiniai grybai, sezoniniai ir nuolatiniai), nariuotakojai (namų dulkių erkutės), cheminės medžiagos.

Liga paveikia apie penktadalį visos populiacijos ir yra linkusi prasidėti vaikystėje ar paauglystėje, o stipriausiai išreikšti simptomai fiksuojami asmenims iki apytikriai 40 metų amžiaus.

Vargina ne tik nosies diskomfortas

Alerginį rinitą sukelia tiesioginio kontakto metu įkvėpti alergenai, organizme suaktyvinantys uždegimines ląsteles. Šios ląstelės gamina chemines medžiagas, pavyzdžiui, histaminą, sukeliantį nosies užgulimą, niežulį, čiaudulį ir slogą.

Nors dažniausiai alerginio rinito simptomai siejami su diskomfortu nosies srityje ir uoslės praradimu, kai kuriems žmonėms gali pasireikšti nemalonus pojūtis akyse, ausyse ir gerklėje. Gali perštėti ir jaustis lyg pripiltos smėlio akys, patinti paakiai. Kai kuriems gali užkimti balsas, būti juntamas gerklės skausmas, užgulimas ar spengimas ausyse. Stipriai išreikštus alerginio rinito simptomus dažnai lydi sutrikęs miego ritmas, nes dėl nuolat užgulusios nosies, sunku kokybiškai išsimiegoti.

Alerginio rinito gydymo būdai

Nesvarbu, kokio ūmumo alerginis rinitas pasireiškia, visais atvejais rekomenduojama ne gydytis savarankiškai, o kreiptis į sveikatos priežiūros specialistus, galinčius tiksliai nustatyti ligos sukėlėją ir paskirti efektyvų gydymą.

Alerginio rinito gydymo efektyvumą ženkliai pagerina alergenų ir provokuojančių veiksnių (cigarečių dūmų, vėjo, kvepalų, plaukų lakų, drėgmės) vengimas kartu su vaistų terapija. Uždegimui, sukeliančiam alerginio rinito simptomus, skirti keletas vaistų grupių, tačiau tik dalis jų veikia visus ligos simptomus.

Dekongestantai. Šiai vaistų grupei priskiriami tiek sistemiškai, tiek vietiškai vartojami vaistai: tabletės ar nosies purškalai. Pagrindinės šių preparatų veikliosios medžiagos yra ksilometazolinas, oksimetazolinas, pseudoefedrinas.

Pliusai.Dekongestantai sutraukia nosies kraujagysles, todėl greitai sumažina nosies užgulimą ir užburkimą.

Minusai. Dekongestantai neveikia kitų alerginio rinito simptomų ir dėl galimo pripratimo, jų nerekomenduojama vartoti ilgiau nei 3 paras. Didžiausia problema kyla tuomet, kai sergantieji alerginiu rinitu dekongestantus dažnai vartoja savarankiškai ir ilgesnį laiką, taip skatindami nosies sausumą, deginimą, gleivinės išopėjimą ir didindami tikimybę išsivystyti lėtiniam nosies gleivinės uždegimui, kitaip vadinamam medikamentiniu rinitu.

Antros kartos antihistaminai (Anti H1). Šie vaistai gali būti vartojami tablečių, nosies purškalų ir akių lašų pavidalu. Antros kartos antihistaminams priskiriami terfenadinas, astemizolis, bilastinas.

Pliusai. Antihistamininiai vaistai slopina organizme esančio laisvo histamino išsiskyrimą arba blokuoja histaminui jautrius H1 receptorius ir silpnina jo poveikį. Antros kartos antihistaminai veikia visus alerginio rinito požymius, nesukeldami pripratimo, mieguistumo, nedarydami įtakos vairavimui ir kitaip neslopindami centrinės nervų sistemos.

Minusai. Visus alerginio rinito simptomus šalina tik sistemiškai vartojami, geriami vaistai.

Kortikosteroidai. Kitaip vadinami nosies steroidais, kortikosteroidai vartojami sistemiškai ir vietiškai. Vieniems kortikosteroidams įsigyti reikalingas gydytojo receptas, kitiems jis nebūtinas. Pagrindinė kortikosteroidams priskiriamų nosies purškalų veiklioji medžiaga, kuriai nereikalingas receptas, yra mometazono furoatas.

Pliusai. Nosies steroidai yra stipriausi ir veiksmingiausi vaistai šienligės ir nesezoninio alerginio rinito gydymui. Kortikosteroidai šalina visus ligos simptomus, per keletą dienų sumažindami nosies užburkimą, stipriai slopindami uždegimą nosies gleivinėje ir atstatydami uoslę. Mometazono furoato nosies purškalų nereikia painioti su anaboliniais steroidais, kuriais piktnaudžiauja kai kurie sportininkai. Įpurškus mometazono furoato į nosį, jis padeda nuslopinti uždegimą (nosies gleivinės paburkimą ir dirginimą), praeina čiaudulys, nosies niežėjimas, išnyksta nosies užsikimšimas arba nustoja tekėti sekretas. Mometazono furoatas paprastai gerai toleruojamas visų žmonių ir skirtas suaugusiųjų ir vaikų nuo 3 metų alerginio rinito gydymui.

Minusai.Kortikosteroidai, kaip ir visi kiti vaistai, gali sukelti šalutinį poveikį, nors jis pasireiškia ne visiems ir yra aktualesnis vaistą didelėmis dozėmis vartojant itin ilgai.