Konfliktai Artimųjų Rytų valstybėse vyksta nuolat – tai vienas konfliktiškiausių pasaulio regionų. Nors šiuo metu didesnis dėmesys krypsta Ukrainai, Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija ir LCC tarptautinis universitetas, siekdami remti ir padėti visų nuo karo nukentėjusių šalių studentams įgyti išsilavinimą, nuolat plečia Artimųjų Rytų mokslo programą.

Studentai iš Sirijos, Irako bei Afganistano yra kviečiami pradėti arba tęsti bakalauro bei magistro studijas Lietuvoje nuo 2014 metų. LCC tarptautinio universiteto duomenimis, šiuo metu čia mokosi 53 studentai: 16 iš Afganistano, 35 iš Irako ir 2 iš Sirijos. Vieni čia atvyksta iš gimtinės, kiti – iš Turkijoje, Jordanijoje ar Europoje esančių pabėgėlių centrų.

„Mūsų ir užsienio reikalų ministerijos tikslas – atrinkti jaunuolius, kurie neturi galimybių gimtojoje šalyje pradėti ar tęsti studijų dėl karinės situacijos. Dirbame su partneriais Irake, taip pat su Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra – jie yra įtraukę mūsų programą kaip pavyzdinę į savo duomenų bazę, kurioje dalijamasi švietimo galimybėmis bėgantiems nuo karo. Mūsų programa aprėpia ne tik akademinę pusę – turime galimybę teikti psichologinę pagalbą, padėti sėkmingiau integruotis Lietuvoje“, – teigė Aistė Motekaitienė, LCC tarptautinio universiteto verslo plėtros vadovė.

LCC tarptautinio universiteto verslo plėtros vadovė Aistė Motekaitienė ir studentė iš Irako Awas Simo (dešinėje). Autorinės teisės priklauso LCC tarptautiniam universitetui

Artimųjų Rytų mokslo programa susidomėję arba į ją nukreipti studentai kartu su įprastu stojimo prašymu turi pateikti ir anglų kalbos testo balą bei turimo išsilavinimo dokumentus. Taip pat, kiekvienam stojančiajam paskiriamas pokalbio laikas susipažinimui ir motyvacijos įvertinimui, o privalumu gali tapti rekomendacinis laiškas iš nevyriausybinės organizacijos, kuri yra gerai susipažinusi su studentu.

2020–2022 m. LR Užsienio reikalų ministerijos finansuojamo projekto metu nemokamas studijas ir stipendiją gavo 15 magistrantų iš Irako. Anot programos dalyvės irakietės Awas Simo, kuri 2020 m. pradėjo tarptautinės vadybos magistro studijas, ji yra pagrindinė savo šeimos maitintoja, todėl nuolaida studijų kainai yra itin svarbi – tai leido siekti išsilavinimo ir toliau dirbant, remti šeimos narius.

„Labai vertinu Artimųjų Rytų mokslo programą ir esu dėkinga tiek LCC universitetui, tiek LR užsienio reikalų ministerijai – programa ir parama labai padeda kilusiems iš tokių šalių, kur žmonės nuolat kenčia nuo karų, ginkluotų konfliktų ar finansinių krizių. Pasisėmiau daug žinių iš profesionalių dėstytojų, turėjau galimybę susipažinti su Lietuvos kultūra, aplinka ir žmonėmis. Šis etapas yra vienas svarbiausių mano profesiniame gyvenime“, – sakė Awas Simo.

LCC tarptautinis universitetas

Kitais akademiniais metais LCC tarptautinis universitetas ir toliau plės Artimųjų Rytų mokslo programą ir priims naujų studentų, nukentėjusių nuo karo. Programa plėsis ir už geografinę nuorodą nustatančio programos pavadinimo ribų. Prasidėjus karui Ukrainoje, LCC tarptautinis universitetas įsteigė 100 stipendijų naujiems studentams ukrainiečiams, tuo pačiu suteikdamas akademinę bei finansinę pagalbą jau esamiems studentams iš Ukrainos. Papildomai universitetas vykdo lietuvių kalbos kursus, o ukrainiečių vaikai bei jaunuoliai šią vasarą bus kviečiami dalyvauti įvairiose programose.

Projektas finansuojamas Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programos lėšomis.