Išskirtiniai metai jaunimui

2022-ieji Lietuvos ir Europos jaunimui išties ypatingi, nes dėmesio jiems rūpimiems klausimams netrūks nei nacionaliniu, nei tarptautiniu mastu. Dar 2021 m. viduryje LR Seimas 2022-uosius paskelbė Lietuvos jaunimo metais, o neilgai trukus Europos Parlamentas juos dedikavo Europos jaunimui.

Ir tai dar ne visos progos, kviečiančios jaunuolius pažymėti 2022-uosius. Šiais metais Lietuvos jaunimas minės dar dvi svarbias sukaktis – Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos 30-metį ir Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos įsteigimo 50-metį. Šios organizacijos įnešė išskirtinį istorinį indėlį atstovaudamos ir vienydamos jaunimą Lietuvoje ir visame pasaulyje.

Iki šiol jaunimo metai Lietuvoje buvo minimi tik vieną kartą, dar 2000-aisiais. Tačiau nuo to laiko stipriai pasikeitė ne tik mus supantis pasaulis, bet ir užaugo nauja, aktyvi ir smalsi jaunimo karta.

Be to, dėl kilusios COVID-19 pandemijos pastarieji metai jaunuoliams buvo neįprasti. Pasaulį ištikusi krizė nepašykštėjo naujų ekonominių ir socialinių iššūkių savarankišką gyvenimą pradedantiems ir įsitvirtinti siekiantiems jauniems žmonėms. Pandemijos pasekmės atsiliepė jų sveikatai, studijoms, užimtumui, laisvalaikiui bei paveikė jaunimo pilietinį aktyvumą.

„Europos Komisijos atliktas jaunimo nuomonės tyrimas, kuriame dalyvavo ir jaunuoliai iš Lietuvos, atskleidė, kokių jaunimo metų jie nori. Tendencijos rodo, kad jauni žmonės trokšta būti išgirsti ir suprasti, siekia bendrauti ir bendradarbiauti ne tik su sprendimų priėmėjais, bet ir tarpusavyje. Taip pat be pandemijos poveikio išryškėjo ir tvarumo bei klimato kaitos, jaunimo darbo, mobilumo, lyčių ir skaitmenizacijos temų svarba“, – sako Jaunimo metų koordinatorius Justinas Juškevičius.

Ką žada jaunimo metai?

Šiais metais ne tik jaunimas, bet ir su jaunuoliais dirbantys specialistai, politikai bei visa visuomenė bus kviečiami įsitraukti ir patys organizuoti renginius, iniciatyvas, festivalius, mokymus ir dirbtuves, kultūrines bei pramogines veiklas ir drauge įsigilinti bei spręsti problemas, su kuriomis susiduria jauni žmonės. 2022-ieji suteikia puikią galimybę atkreipti dėmesį į jaunimo situaciją Lietuvoje ir Europoje bei apmąstyti, kokį svarbų vaidmenį jaunimas atliks kurdamas ateities pasaulį.

Jaunimo metais daugiausiai dėmesio planuojama skirti jaunuolių įgalinimo temai. Tam, kad šis klausimas būtų tinkamai išnagrinėtas, Jaunimo reikalų agentūra numatė keletą pagrindinių žingsnių.

Tikimasi, kad 2022-aisiais nuošalyje nebus palikti net ir tie jauni žmonės, kuriuos pasiekti ir informuoti iki šiol sekėsi sunkiau. Šiais metais bus skatinamas ir dar didesnis jaunimo bei jų organizacijų aktyvumas. Jaunuoliai ir sprendimų priėmėjai taip pat bus raginami įsitraukti į artimesnį dialogą ir drauge spręsti jauniems žmonėms opias problemas. Laukiamų pokyčių siekti padės ir dalijimasis pozityviais ES jaunimo politikos pavyzdžiais.

„Šiais metais daug dėmesio bus skiriama ir regionams. Jauni žmonės galės kalbėti apie savo problemas regioninių renginių metu ir išreikšti savo nuomonę apklausose formuojant regionų dešimtmečio jaunimo politikos viziją. Taip pat jie turės progą įsitraukti į karjeros planavimo užsiėmimus bei organizuoti savo inciatyvas. Norime apie atsiveriančias galimybes informuoti ir jaunuolius, kurių anksčiau nebuvome pasiekę. Tad kai kuriems šie metai bus atradimų laikas“, – teigia J. Juškevičius.

Visus metus įvairios Lietuvoje ir už jos ribų veikiančios organizacijos, tarp kurių Jaunimo reikalų agentūra, Europos komisijos atstovybė Lietuvoje, Lietuvos jaunimo organizacijų taryba, Pasaulio lietuvių jaunimo sąjunga, Lietuvos jaunimo reikalų koordinatorių asociacija, skatins aktyvų jaunuolių įsitraukimą bei sieks priminti, kad jaunų žmonių nuomonė ir pasiūlymai yra svarbūs ir nebus užmiršti.

Bendruomenę buriantis atidarymo renginys

Balandžio 29 d. jaunimo metus pradės atidarymo ceremonija Vilniuje, „Compensa“ koncertų salėje. Renginio metu dalyviai galės ne tik iš arčiau susipažinti su jaunimo galimybėmis Lietuvoje ir Europoje, bet ir pasiklausyti jaunimo atstovų ir žinomų šalies asmenybių, tarp kurių Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė, atlikėja Eglė Jurgaitytė bei žurnalistas Šarūnas Černiauskas, diskusijų apie tai, ką reiškia būti jaunu žmogumi.

Susirinkusiuosius ypatinga proga pasveikins ir Lietuvos vadovai. Taip pat renginio metu praėjusių metu Lietuvos jaunimo sostinė Klaipėda šį titulą perduos Marijampolei. Netrūks ir turiningų pramogų, nes svečių lauks jaunimo atlikėjų ir vienos populiariausių šalies grupių koncertai. Jaunimo metų atidarymo ceremoniją ves televizijos laidų ir renginių vedėjas Mantas Stonkus.

Neturintys galimybių renginyje dalyvauti gyvai jo akimirkas tiesiogiai galės stebėti internete. Virtualiai ceremonija taip pat bus transliuojama ir su gestų vertimu. Daugiau informacijos apie jaunimo metų atidarymo renginį rasite ČIA. O visas naujienas apie Lietuvos ir Europos jaunimo metus, įvykius ir iniciatyvas bei jaunimui atsiveriančias galimybes sužinosite interneto svetainėje www.jauni2022.lt.