Greičiausiais ir bene patikimiausias būdas įvertinti darbdavį – išgirsti, ką apie jį mano esami jo darbuotojai. Didžiausia Baltijos šalyse statybinės technikos nuomos ir pardavimo įmonė „Ramirent Baltic AS“, priklausanti „Loxam“ įmonių grupei, Lietuvoje veikia jau 23 metus. Čia dirba per 100 žmonių, kurių vidutinis darbo stažas – 5 metai, o pasitikėjimo reitingas darbdaviu įmonėje siekia net 81 proc.

Aukštas darbuotojų įvertinimas pelnė prestižinį apdovanojimą

Darbuotojams palankios atmosferos kūrimas, solidus atlyginimas ir karjeros bei tobulėjimo galimybės – anaiptol ne tušti pažadai, o realiai įgyvendinami tikslai, kurių dėka šiais metais „Ramirent Baltic“ buvo įteiktas „Great Place To Work“ sertifikatas – tarptautinio masto apdovanojimas, skiriamas tik aukščiausius standartus žmogiškųjų išteklių srityje sau keliančioms įmonėms.

„Great Place To Work“ – tai tarptautinė organizacija, kuri specializuojasi žmogiškųjų išteklių ir darbo sąlygų kokybės tyrimų srityje. Kiekvienais metais organizacija, remdamasi darbuotojų pasitikėjimo tyrimu ir valdymo praktikos auditu, įvertina daugiau nei 6000 įmonių iš beveik 60 pasaulio šalių. Apklausą sudaro daugiau nei 70 klausimų, susijusių su pasitikėjimu, pagarba ir sąžiningumu tarp darbuotojų ir vadovų, pasididžiavimu būnant įmonės dalimi ir saugumu darbo vietoje.

„Ramirent Baltic“ darbuotojų aktyvumas tyrime siekė net 90 proc., o apklausos duomenys atskleidė stipriąsias įmonės pusės: darbuotojams buvo svarbios darbdavio teikiamos pridėtinės vertės (tokios kaip sveikatos draudimas ir kitos skatinimo priemonės), tačiau bene aukščiausiai įvertintas darbas komandoje. Kaip vieną iš svarbiausių privalumų darbuotojai įvardino sveiką klimatą kolektyve – galimybę laisvai reikšti idėjas ir atvirai kelti jiems rūpimus klausimus, nesibaiminant vadovų reakcijos. Darbuotojai apklausoje teigiamai atsiliepė ir apie įmonės požiūrį į reikiamos darbo patirties dar nespėjusių sukaupti darbuotojų integraciją, kuriems įmonėje rengiami įvairūs mokymai bei visokeriopai stengiamasi padėti įgyti reikiamų žinių bei praktikos.

„Labai džiaugiamės ir didžiuojamės, kad „Ramirent Baltic“ pirmieji Baltijos regione gavo šį įvertinimą. Tai rodo, kad įmonės pasirinkimas investuoti į darbuotojų gerovę, kuriant saugias ir palankias darbo sąlygas, organizuojant motyvacines programas, atsiperka su kaupu. Esami darbuotojai vertina mūsų pastangas, o „Great Place To Work“ sertifikatas neabejotinai kelia ir pačio darbdavio įvaizdį, kuris yra labai svarbus ieškant naujų talentų“, – sako „Ramirent Baltic“ nuomos vadovas Lietuvoje Eligijus Baikauskas.

Įmonės vadovas neslepia, kad labiausiai jį džiugina darbuotojų pasitikėjimo darbdaviu indeksas, kuris Lietuvoje siekia 81 proc, o bendrai Baltijos regione – net 85 proc.

„Pasitikėjimas yra pamatinė bet kokio verslo dalis. „Ramirent Baltic“ dirbantys žmonės žino, kad jais visada bus pasirūpinta, kad įmonei yra svarbi tiek darbų sauga, tiek darbuotojų sveikata, netaupoma asmeninėms apsaugos priemonėms, darbo drabužiams ir reikalingoms darbo priemonėms. Kai yra tęsiami pažadai iš vadovybės pusės, tuomet ir darbuotojai rodo įsitraukimą, nebijo atsakomybės“, – neabejoja E. Baikauskas.

Ypatingą dėmesį „Ramirent Baltic“ skiria ir socialinei įmonės veiklai, orientuotai ne tik į darbuotojus, bet į partnerius bei bendruomenę. Kartu su darbuotojais, įmonė organizuoja įvairius renginius, socialines akcijas. Pavyzdžiui, bendradarbiaudami su Kauno „Žalgiriu“, remia Eurolygos globojamą „One Team“ projektą, kurio tikslas – integruoti į visuomenę nusikalsti linkusius paauglius iš socialiai pažeidžiamų šeimų. Visai neseniai įmonės darbuotojai prisidėjo prie socialinio projekto „Orūs namai“ ir neatlygintinai renovavo senelių namus Alytaus rajone esančiame Krokialaukio miestelyje – čia jaukiuose ir patogiuose butuose įsikurs senjorai.

Daug dėmesio įmonė skiria ir darbuotojų sveikatingumui, o puikus to pavyzdys – pandeminis laikotarpis. „Sveikata yra didžiausias žmogaus turtas, todėl mūsų įmonėje darbuotojai yra skatinami ir motyvuojami rūpintis savo sveikata, sportuoti ir gyventi visavertį gyvenimą. Štai prasidėjus pandemijai, pradedant nuo patalpų dezinfekcijos, baigiant psichologo konsultacijomis darbuotojams, „Ramirent Baltic“ dėjo visas pastangas, kad darbo vietoje žmonės jaustųsi saugiai tiek fiziškai, tiek ir emociškai“, – pasakoja E. Baikauskas.

Komanda ir požiūris į darbuotojus – didžiausias stimulas dirbti

„Ramirent Baltic“ Utenos padalinio vadovas Valerijus Andrijevskis įmonėje dirba jau 14 metų. Kaip pats tikina, kai darbas nemonotoniškas, o santykiai su kolegomis puikūs – apie pokyčius galvoti nesinori: „Kiekviena diena – tai naujos pažintys ir patirtys. Mūsų komanda labai draugiška – visada padės, paaiškins ar patars, tačiau labai stiprus ryšys ir su vadovais. Visuomet galime pasiskambinti ir tiesiog pasikalbėti“.

Pašnekovas neslepia – kasmet už puikius rezultatus augantis atlyginimas ir piniginiai priedai visada motyvuoja, tačiau darbuotojams, ypatingai dirbantiems įmonėje ne vienerius metus, itin svarbus ir pats darbdavių požiūris, įmonėje kuriama atmosfera.

„Džiugu, kad įmonėje darbuotojai yra labai vertinami ir visapusiškai motyvuojami ne tik pinigais. Pavyzdžiui, darbuotojai turi galimybę semtis patirties ir įspūdžių įmonės organizuojamose išvykose į užsienio šalis. Turime net savo tarptautinį futbolo turnyrą, kuriame susitinka skirtingose šalyse veikiančių „Ramirent“ padalinių darbuotojai“, – pasakoja Utenos padalinio vadovas.

„Ramirent Baltic“ organizuojamų renginių gausa bei įvairove džiaugiasi ir 13 metų įmonėje dirbantis 63-erių metų mechanikas Stanislavas Žilinskis, kuris pripažįsta – jį, kaip vyresnės kartos atstovą, vos tik pradėjus dirbti įmonėje, įvairios veiklos su kolegomis išties stebino.

„Nepraėjus nė mėnesiui nuo įsidarbinimo, buvau pakviestas į boulingą. Man toks kvietimas pasirodė gana neįprastas, maniau, kad tam yra kokia nors proga. Su laiku supratau, kad įvairūs darbuotojams skirti renginiai įmonėje organizuojami nuolatos: pirtys, išvykos, komandiruotės, sporto rungtynės, o viską vainikuoja kasmetinė įmonės darbuotojų kelionė į vieną iš šalių, kurioje veikia „Ramirent“, – atskleidžia S. Žilinskis.

Pašnekovas neslepia, kad dirbi įmonėje, kuri yra socialiai atsakinga – ne tik didelė garbė, bet ir nemenka atsakomybė. „Mūsų įmonėje nepamatysite tepaluoto ar netvarkingo darbuotojo. Visi pasitempę, švariai apsirengę ir reprezentatyviai atrodantys. Klientai iškart mato, kad tokiu žmogumi galima pasitikėti, jis tikrai gali padėti, patarti ir kokybiškai suteikti paslaugą“, – sako S. Žilinskis.

Ilgamečiais darbuotojais bei jų pasiekimais didžiuojasi ir įmonės vadovas Eligijus Baikauskas, kuris įsitikinęs – laikai, kuomet darbuotojai buvo laikomi tik darbuotojais, turėtų likti užmarštyje.

„Labai smagu, kuomet nuolatos augančią mūsų komandą papildo nauji veidai, tačiau dar smagiau matyti, kad įmonėje turime daugybę ilgamečių darbuotojų. Vadinasi, kažką darome tikrai gerai. Matome, kaip jie auga ir tobulėja, o kartu su jais auga ir stiprėja visa įmonė“, – sako „Ramirent Baltic“ vadovas Lietuvoje.