Geležies stoka yra viena dažniausių pavasarinio nuovargio priežasčių. Dažniausiai ji konstatuojama merginoms bei vaisingo amžiaus moterims, kurias vargina gausios mėnesinės, vaikams, pagyvenusiems bei aktyviai sportuojantiems žmonėms. Be to, šio mineralo trūkumas dažniau nustatoma vegetarišką arba veganišką mitybą pamėgusiems žmonėms.

Pasak vaistininko, geležis - nepaprastai svarbus elementas mūsų organizmui, ji yra pagrindinis deguonies pernešėjas raumenims, audiniams, organams. Todėl svarbu neignoruoti savo organizmo siunčiamų signalų. Jeigu jaučiatės prastai, atrodo, kad organizmas nebepajėgia vytis dienos darbų, reikia nedelsti ir kreiptis į savo šeimos gydytoją bei atlikti kraujo tyrimus.

Bendrasis kraujo tyrimas žemą hemoglobino kiekį parodo tik tada, kai organizme būna išnaudotos visos geležies atsargos. Todėl, jei hemoglobino kiekis atitinka normą, tačiau vis tiek jaučiate nuovargį, apatiją ir yra dingęs gyvenimo džiaugsmas, specialistai rekomenduoja nenumoti ranka, o atlikti detalesnius kraujo tyrimus. Tiksliausiai geležies stoka diagnozuojama atliekant feritino tyrimą. Tyrimai turi būti vertinami gydytojų, nes labai svarbu atsižvelgti į kiekvieno paciento organizmo ypatybes. Tai, kas būtų norma vienam žmogui, kitam gali būti rimtas įspėjimas apie artėjančią ar esančią ligą.

Daugiau geležies reikia ir jaunoms, besilaukiančioms moterims, daug streso patiriantiems, aktyviai sportuojantiems žmonėm, lėtinėmis ligomis sergantiems vyresniems asmenims.

Norint išvengti situacijos kuomet kraujo tyrimai jau signalizuoja apie ženklų geležies trūkumą, dažniau reikėtų rinktis maistą, kuriame yra ne tik geležies, bet ir folio rūgšties bei vitamino B12 - pastarosios medžiagos palaiko raudonųjų kraujo kūnelių gamybą. Verta atsiminti, kad geriausiai pasisavinama gyvūninės kilmės produktuose esanti geležis, o iš augalinio maisto organizmas sugeba paimti vos 10 % jame esančios geležies.

Gausiausi geležies šaltiniai - kepenys, jaučio liežuvis, triušiena, kalakutiena, vištiena, jautiena, skumbrė, grikiai, avižos. Folio rūgšties yra žalialapėse daržovėse, bananuose, brokoliuose, kepenyse. Vitamino B12 augaliniuose produktuose beveik nėra, gyvūniniuose produktuose nedideliais kiekiais yra kepenyse, inkstuose, širdyje, mėsoje, žuvyje, piene, kiaušiniuose, jūržolėse ir tam tikro tipo mielėse.

Ne paslaptis, kad kava, žalia arbata bei pieno produktai slopina geležies pasisavinimą, tad valgant jautienos kepsnį su grietinėlės padažu, geležies mes nepasisavinsime. Geležis mėgsta rūgštinę terpę, tad vitaminas C, citrusų sultys, rūgštiniai padažai salotoms padės ją pasisavinti ir turėsime žymiai geresnį efektą.

Interneto vaistinės „MANO vaistinė“ vaistininkas Tautvydas Endriukaitis teigia, kad jei geležies stoka yra įsibėgėjusi, vien maistu ją koreguoti bus labai sunku. Tokiu atveju geležies kiekį galima padidinti vartojant specialius geležies preparatus. Tačiau reikia atminti, kad pilnavertiškam geležies atsargų atstatymui, papildus reikia vartoti 4-6 mėnesius.

Vaistininkas pastebėjo, kad didžiausia problema vartojant papildus yra tai, kad geležis gana sunkiai įsisavinama, todėl reikėtų atkreipti dėmesį, kad geležies pasisavinimą ir pernešimą palaiko varis bei vitaminas C, todėl rekomenduojama šias medžiagas vartoti kartu su geležimi.

Pasak specialisto, vaistinėje galima įsigyti kokybiškų ir inovatyvių geležies bei kitų kraujodaros kofaktorių papildų, kaip kad mikrogranuliavimo technologija pagrįstas maisto papildas Feroglobin.

Mikrogranuliavimo technologija – tai kuomet kiekviena mikrogranulė yra padengta specialu apvalkalu, kad geležies atsipalaidavimas vyktų ne tik laipsniškai ir tolygiai, bet ir ten, kur reikia. Ši technologija apsaugo nuo geležies pertekliaus ir neigiamo poveikio skrandyje bei užtikrina efektyvų poveikį derinant geležies granules su kitų kraujodaros kofaktorių granulėmis.