“Noriu pradėti nuo geros žinios visoms moterims: šiuo metu yra sukurta labai pažangių kosmetikos priemonių, kurios tikrai efektyviai šviesina pigmentines dėmes” - sako gydytoja. “Prancūzų dermokosmetikos Noreva anti-pigmento linijos Trio White XP veiksmingumas įrodytas moksliniais tyrimais, o pirmuosius akivaizdžius rezultatus galima pastebėti jau po dviejų savaičių naudojimo.”

Bet apie viską - nuo pradžių. Kas yra ant odos atsirandančios rudos dėmės ir dėl ko jos atsiranda?

Nelygus odos atspalvis, patamsėję odos plotai, įvairaus dydžio bei intensyvumo rudos dėmės – tai odos pigmentacijos sutrikimai.

Odos spalvą nulemia odos ląstelių - melanocitų - gaminamas pigmentas melaninas. Gamindama melaniną, oda sukuria apsauginį ekraną nuo UV spindulių. Dėl to vasarą oda būna tamsesnė, kaip įprasta vadinti – įdegusi.

Melanino odoje gali padaugėti dėl saulės ir mėlynosios šviesos poveikio, hormonų pokyčių nėštumo metu, vartojančioms kontraceptikus ar menopauzėje; pigmentacija gali padidėti sirgus akne, taip pat po uždegiminių ligų. Kartais pigmentinės dėmės gali atsirasti vartojant specifinius vaistus ar esant genetiniam polinkiui. Tačiau daugeliu atvejų jų atsiradimą paskatina intensyvi saulė.

“Pigmentinės dėmės paprastai ima ryškėti vyresniame amžiuje - tai per visą gyvenimą sukauptų saulės spindulių rezultatas” - sako gydytoja dermatovenerologė Aida Adomaitienė. “Dėl to visų pirma svarbu saugoti odą nuo žalingų UV spindulių, nepamiršti ir ekranų skleidžiamos mėlynosios šviesos. Saulėtu metų laiku kosmetika su SPF filtrais yra būtina, jei turite polinkį pigmento atsiradimui - rekomenduojama ir žiemą.”

O jei pigmentinių dėmių jau yra ant veido, rankų, kūno odos - ar įmanoma jas pašalinti?

Pigmentiniai odos dariniai gali būti šalinami šiuolaikiniais lazeriais, intensyvia pulsine šviesa bei naudojant specialias dermatologinės kosmetikos priemones.

Gydytoja Aida Adomaitienė pirmiausia savo pacientams rekomenduoja dermatologinę kosmetiką: “Trio White XP linijos veiksmingumu įsitikinau ir pati, ir stebėdama savo pacientus. Svarbu paminėti, kad kosmetiką būtina naudoti nuolat - jei pigmentinė dėmė atsirado, ji visiškai neišnyks, tačiau riboti pigmentacijos procesą odoje yra įmanoma. Pavyzdžiui, specialų serumą rekomenduoju naudoti kasdien, ryte ir vakare, ištisus metus. Serumas – pagrindinė kasdienė odos priežiūros priemonė, kurią galima naudoti kaip pagrindą prieš įprastai naudojamą kosmetiką. Ši priemonė šalina esamas pigmentines dėmes, be to, veikdama tikslingai melanocito branduolyje, apsaugo odą nuo naujų pigmentinių dėmių atsiradimo.”

Kaip išsirinkti tinkamą kosmetiką ir kokių veikliųjų medžiagų ieškoti?

“Rekomenduoju rinktis vienos linijos priemones, jos sustiprina viena kitos poveikį - tai serumas, naktinis kremas ir kremas dienai su SPF filtrais” - pataria dydytoja Aida Adomaitienė. “Kalbant apie pigmentinių dėmių šalinimą, pagrindinis kosmetikos veikimo principas – tai odos nusluoksniavimas, šalinant ląsteles su melanino sankaupomis, odos atspalvis susilygina, ji šviesėja. Depigmentuojančios veikliosios medžiagos yra peptidai, vitaminas C. Patariu rinktis tausojančias kosmetikos priemones, kurių sudėtyje nėra denatūruoto alkoholio. Alkoholis pažeidžia odos barjerą, džiovina, gali sukelti kontaktinį dermatitą. Dėl pažeisto barjero, oda nėra veiksmingai apsaugota nuo UV spindulių ir laisvųjų radikalų, todėl ilgainiui skatinami odos senėjimo procesai”.

Gydytoja dermatovenerologė rekomenduoja prancūzišką dermokosmetiką Noreva. Prancūzai Noreva Laboratoires yra tikri pionieriai pigmentinių dėmių šalinimo srityje: šioje laboratorijoje sukurtos net dvi skirtingos priemonių linijos pigmentuotai odai: Trio White ir Iklen+, o Trio White linija dabar atnaujinta - Trio White XP priemonės išsiskiria bene inovatyviausia sudėtimi.