Rožinės atsiradimą ar paūmėjimą gali lemti skirtingi veiksniai: staigūs temperatūrų pokyčiai, pomėgis degintis saulėje, aštrus ar karštas maistas, padidėjęs kraujo spaudimas ir kt. Netinkamai prižiūrint odą, rožinė progresuoja, gali išsivystyti sudėtingesnės ligos formos, pavyzdžiui, eritrozė ar kuperozė. Nors visiškai išgydyti rožinės neįmanoma, vengiant rožinę provokuojančių veiksnių, naudojant tinkamas odos priežiūros priemones ir sveikai maitinantis, ją galima efektyviai kontroliuoti.

Į kasdienės mitybos racioną įtraukite sveikesnius produktus

Ne veltui sakoma, kad tai, ką valgome ir kokį gyvenimo būdą propaguojame, atsispindi ir mūsų išvaizdoje. Subalansuota mityba gydytojų ir dietologų teigimu – vienas svarbiausių pagalbininkų norint suvaldyti rožinę.

„Moksliniais tyrimais įrodyta, kad veido odos būklė yra mitybos įpročių atspindys, todėl esant veido raudoniui ar bet kokiai kitai būklei, susijusiai su veido oda, subalansuota mityba yra labai reikšminga, – sako dietistė Gabija Paulina Juodagalvė. – Suvalgytas maistas suteikia naudingų medžiagų odai klestėti arba priešingai – sudaro sąlygas odos sudirgimams, spuogelių atsiradimui ar netgi infekcijoms“.

Specialistė atkreipia dėmesį, kad net ir būtinos maistinės medžiagos, jei jų vartojama per daug, yra žalingos sveikatai, todėl sergant rožine mityboje pravartu laikytis nuosaikumo. Svarbu užtikrinti maisto įvairovę ir balansą – tinkamai sureguliuoti baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekį, iš maisto produktų gauti pakankamą kiekį energijos, vitaminų bei mineralinių medžiagų. Reikėtų nepamiršti ir kitų mitybos taisyklių: ne tik vartoti įvairesnio šviežio maisto, bet ir domėtis jo sudėtimi.

Sergant rožine, reikėtų vengti maisto produktų ir gėrimų, kuriuose gausu konservantų, dažiklių, saldiklių, taip pat riebaus, kepto maisto. Ne mažiau svarbu laikytis ir mitybos režimo, t. y. valgyti kas 3-5 valandas bei stengtis, kad dienos raciono pagrindą sudarytų grūdiniai produktai. Taip pat racioną vertėtų praplėsti sezoninėmis daržovėmis, uogomis, vaisiais, pirmenybę teikti augaliniams riebalams ir tokiems užkandžiams kaip riešutai, jogurtas ar sumuštinis su grūdėta duona, žuvimi ar liesa mėsa. Galiausiai, stenkitės nepersivalgyti ir kasdien aktyviai judėkite.

Ko derėtų atsisakyti?

Karštis – vienas iš neigiamų veiksnių sergant rožine, tad G. P. Juodagalvė pataria atsisakyti pomėgio valgyti karštą ar aštrų maistą. Grįžus iš lauko nereikėtų pulti šildytis karštais gėrimais, patartina vengti alkoholio, kuris išplečia ir susilpnina kraujagysles.

„Sergant rožine apskritai patartina atsisakyti žalingų įpročių – rūkymo, alkoholio vartojimo. Ypatingai svarbu vengti gėrimų su burbuliukais, vyno, juodos kavos. Taip pat prie jų nerekomenduojami aštrūs užkandžiai, aštrios alyvuogės, pelėsiniai sūriai. Patartina riboti produktus, kuriuose gausu histamino ar histaminą atpalaiduojančių medžiagų: rūkytos, vytintos mėsos, rūkytos bei nešviežios žuvies, bananų, braškių, pomidorų, fermentinių sūrių ar sūrio su pelėsiais, greito maisto užkandžių, acto, datulių, razinų ir kt., – pataria G. P. Juodagalvė. – Dažniau reikėtų vartoti lapines daržoves (kopūstus, salotas), antioksidantų turinčius vaisius ir daržoves, cinku bei „geraisiais“ riebalais turtingus produktus. Cinko, padedančio greičiau gyti pažeistai odai, yra moliūgų ir saulėgrąžų sėklose, kedrų riešutuose, kokosų drožlėse, o „gerųjų“ riebalų gausite valgydami avokadus, riešutus ar žuvį.“

Turint rožinę, svarbu palaikyti tinkamą skysčių balansą organizme. Rekomenduojama per dieną išgerti 1,5–2 litrus vandens, geriausia – ne per šalto, kambario temperatūros mineralizuoto arba silpnos mineralizacijos natūralaus vandens, arbatos be cukraus, paprasto vandens, pagardinto vaisiais ar žolelėmis.

Odai reikalingi vitaminai

Vitaminai ne tik praturtina mūsų organizmą, bet ir atlieka prevencinę funkciją. Rožinės atveju – stiprina kraujagyslių sieneles. Pasak mitybos specialistės, rožinei kontroliuoti ypatingai naudingi vitaminai C, K ir P, kuriuos vartojant reguliariai, oda tampa lygesnė, skaistesnė, mažėja paraudimas ir kur kas greičiau regeneruojasi pažeistos odos ląstelės.

„Vitaminas C – viena veiksmingiausių priemonių, gerinanti odos regeneraciją, sauganti nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Į valgiaraštį įtraukite produktų, kuriuose gausu šių vitaminų: spanguolių, juodųjų serbentų, aronijų, lapinių salotų ir kopūstų, obuolių, citrusinių vaisių. Vitaminas K organizme palaiko normalų kraujo krešėjimą, skatina žaizdų gijimą. Šio vitamino daug augaliniuose produktuose: špinatuose, šermukšnio uogose, kopūstuose, salotų lapuose, žaliuose žirneliuose, morkose, žemuogėse, bulvėse. Šiek tiek yra ir gyvulinės kilmės maiste – kepenyse, kiaušiniuose. Vitaminas P (rutinas) stiprina kraujagysles, stabdo uždegiminius procesus. Jo galite rasti vitamino C turinčiuose augaliniuose produktuose: salotose, rabarbaruose, vyšniose, spanguolėse, bruknėse, obuoliuose, aronijose, erškėtrožėse“ – apie produktus, kuriuose netrūksta odai reikalingų vitaminų, pasakoja G. P. Juodagalvė.

Odai naudingi ir kiti vitaminai, kuriuos galime įsisavinti vartodami kokybiškus maisto produktus. Vitamino A galima rasti pieno produktuose, morkose, kopūstuose, brokoliuose, abrikosuose, vitamino E – nerafinuotame aliejuje, grūdinėse kultūrose, žirniuose pupelėse, grikių kruopose, kukurūzuose, kiaušinio trynyje, mėsoje. Vitamino B6 šaltiniu yra kviečių gemalai, rupi duona, žaliosios pupelės, morkos, vištiena, kiaušiniai, saulėgrąžos.

Gražiai odai reikalinga kompleksinė priežiūra

Subalansuota mityba padeda užkirsti kelią rožinės progresavimui, tačiau vien to nepakanka. Odai būtina kompleksinė priežiūra, reguliarus tinkamai parinktų odos priežiūros priemonių naudojimas.

Specialiai į rožinę linkusios odos priežiūrai skirtas kliniškai patikrintas ir saugias priemones patartina pradėti naudoti pastebėjus pirmuosius rožinės simptomus. Jei nesate tikri, kad veido paraudimas, perštėjimas, bėrimas ar kiti simptomai iš tiesų yra rožinės pasekmė, – visuomet rekomenduojama kreiptis į specialistą, kuris ne tik nustatys tikrąsias simptomų priežastis, bet ir rekomenduos tinkamiausias veido odos priežiūros priemones ar, reikalui esant, paskirs gydymą vaistais.

Kuo anksčiau pradėsite rūpintis savo oda, tuo lengviau pavyks užkirsti kelią ligos progresavimui.