Išsiplėtusios venos – ne vienintelis simptomas

Dažniausiai į gydytojus dėl venų varikozės kreipiasi moterys, nes vienas iš rizikos veiksnių – moteriški hormonai, veikiantys venų sieneles. Vis tik šios ligos neišvengia ir vyrai. Skaičiuojama, kad su venų varikoze susiduria net penktadalis pasaulio gyventų. Dažniausia ligos priežastimi įvardijamas paveldimumas: jei venų varikoze sirgo vienas iš tėvų, tikimybė genetiškai perimti šią ligą siekia maždaug 40 proc., jei liga sirgo abu tėvai, tikimybė paveldėti ją vaikui išauga iki 95 proc.

Pirmaisiais apie venų varikozę perspėjančiais ženklais įprastai tampa išryškėję kapiliariai ir smulkios, poros milimetrų venos, kurių laikui bėgant daugėja, jos ima ryškėti. Ligai progresuojant, ant kūno pastebimos išsiplėtusios varikozinės venos, gali būti juntamas kojų tinimas, mėšlungis, odos niežulys.

Kraujagyslių chirurgas G. Vaitėnas pastebi, kad ligos eiga kiekvienu atveju individuali – vieniems ji progresuoja greičiau, kitiems – lėčiau. Tačiau bet kuriuo atveju negydoma venų varikozė gali turėti ne tik estetinių pasekmių, bet ir sukelti sveikatai pavojingus odos pakitimus: „Dažniausiai tai būna odos patamsėjimas blauzdų srityje, poodžio nykimas ir randėjimas. Visa tai gali peraugti į venines opas – sunkiais išgydomas žaizdas kojose“.

Profilaktinės priemonės neatstoja gydymo

Jau susidūrusiems su venų varikoze ar turintiems potencialią tikimybę ja susirgti, rekomenduojama imtis profilaktinių priemonių – atisakyti maudymosi karštoje vonioje, lankymosi pirtyje. Patartina reguliariai sportuoti, palaikyti fizinį aktyvumą. Vis tik svarbu atkreipti dėmesį, kad profilaktinės priemonės gali padėti palengvinti ligos simptomus, tačiau ligos negydo. Įveikti venų varikozę įmanoma tik parinkus tinkamą gydymą.

„Savo darbe tenka matyti nemažai vyresnio amžiaus pacientų, kurie laiku neatkreipė dėmesio į progresuojančią ligą ir kreipėsi tik tuomet, kai susidūrė su rimtomis sveikatos problemomis. Deja, dėl garbaus amžiaus, nusilpusio organizmo bei kitų ligų pritaikyti gydymo metodą ir efektyviai gydyti venų varikozę tampa sudėtingu uždaviniu. Kai kuriais atvejais tiesiog neturime galimybės taikyti intervencinio gydymo, todėl pastebėjus pirmuosius simptomus gydymo geriau neatidėlioti“ – teigia „GK klinika“ specialistas.

Venų varikozė

Gydymo metodai parenkami individualiai

Vieniems ši liga tėra estetikos klausimas, kitiems – rimta, gyvenimą apsunkinanti problema, todėl gydymo metodai parenkami atsižvelgiant į ligos stadiją, paciento anatomiją bei jo paties lūkesčius.

Šiai dienai „GK Klinika“ savo pacientas siūlo praktiškai visus žinomus venų varikozės gydymo būdus. Klinikoje yra taikomas chirurginis, lazerinis, klijų, injekcinis (skleroterapija), kompresinis arba vienu metu kombinuojami keli skirtingi būdai. Kiekvienu atveju specialistas sudaro ir parenka individualiai pacientui labiausiai tinkantį ir didžiausią efektą duodantį gydymo planą.

Vienas dažniausiai naudojamų būdų kovoje su venų varikoze – lazerinis endovaskulinis metodas. Jo metu vena punktuojama ir į ją įkišamas šviesolaidis, per kurį lazeris iš vidaus paveikia veną. Tokiu būdu vena užanka ir sunyksta. Šis būdas tinka ir stambioms varikozinėms venoms šalinti.

Chirurginės operacijos metu pašalinamos pažeistos venos, taip sumažinamas padidėjęs veninis slėgis, užkertamas kelias ligos progresavimui. Baimintis po operacijos likusių randelių nereikėtų, mat atliekami pjūviai yra minimalaus dydžio.

Odos lazerinės terapijos metodas dažnu atveju parenkamas tuomet, kai reikia naikinti smulkias venines šakas, išsidėsčiusias odoje. Terapijos metu išsiplėtę veniniai tinkliukai ar pavienės kraujagyslės paveikiami lazerio spinduliais ir yra užakinami.

Daugiau informacijos apie venų varikozės gydymo metodus galite rasti GKklinika.com