Artėjant naujam vejos pjovimo sezonui robotų vejapjovių rinkos lyderė „Husqvarna“ pristato unikalią technologinę naujovę – virtualų vejos žemėlapio kūrimo ir redagavimo įrankį „Automower Intelligent Mapping“ (AIM), kuris leis roboto vejapjovės darbą pritaikyti individualiems kintantiems poreikiams.

„Sklype įdiegtas vejos robotas paprastai dirba vienodu režimu visose sklypo vietose. Jei veja tolygi ir ypatingų poreikių nėra, tuomet to visiškai pakanka. Tačiau kai kuriais atvejais vienas veikimo režimas nėra geriausias variantas, pavyzdžiui, jei dalyje sklypo užsėjama nauja žolė ar dalis sklypo yra pavėsyje, kur žolė auga lėčiau nei saulėtoje pusėje, tad ir pjauti ten reikia rečiau. Naujoji technologija leidžia keisti vejos roboto darbą, atsižvelgiant į besikeičiančius savininko ir vejos poreikius. Tai didelė technologinė pažanga ir pranašumas, kuris vejos priežiūrą neabejotinai kilstelės į naują lygmenį“, – sako „Husqvarna“ technikos ekspertas Simas Bairašauskas.

Naujoji AIM technologija kol kas yra suderinama su dalimi 400-osios ir 500-osios serijos vejos robotų „Automower“, ji yra pasiekiama per mobiliąją programėlę. Joje suvedus įvairius parametrus galima suskirstyti veją atskiromis zonomis ir kiekvienai jų nustatyti skirtingą pjovimo dažnį bei pjovimo aukštį. Taip vietas, kuriose žolė dėl įvairių priežasčių užauga greičiau, robotas vejapjovė pjaus dažniau, o kur žolė auga lėčiau, pjovimas bus retesnis, atitinkamai gali būti reguliuojamas ir pjaunamos vejos aukštis.

Be to, programėlėje galima pažymėti zonas, kurias be papildomų fizinių barjerų robotas turi aplenkti ir jose vejos nepjauti.

„Populiarėjant natūralistiniam apželdinimo stiliui žmonės dažnai renkasi dalį turimos vejos paskirti žydintiems augalams, ypač kai vejos plotas didelis. Ši technologinė naujovė leis suprogramuoti vejos robotą taip, kad jis augalų žydėjimo metu tos teritorijos nepjautų. Tai padeda užtikrinti ir didesnę bioįvairovę – kuo kieme daugiau žydinčių pievų augalų, tuo daugiau jame augalams apdulkinti būtinų vabzdžių. Kitas dažnas atvejis – tam tikroje jau suformuoto sklypo dalyje naujai pasėjama žolė, kuriai reikia leisti „susiimti“, tad robotą vejapjovę bus galima suprogramuoti taip, kad tokius plotus jis kurį laiką taip pat tiesiog apvažiuotų“, – aiškina ekspertas.

S. Bairašauskas įsitikinęs, kad ši technologija ne tik stipriai išskirs „Husqvarna“ robotus vejapjoves iš konkurentų, bet ir dar labiau padidins ir taip nemenką jų populiarumą. Lietuvoje vejos robotai sėkmingai naudojami ne tik privačių kiemų, bet ir viešųjų miestų erdvių priežiūrai. Be to, šiuos gaminius kasmet renkasi vis daugiau vartotojų – praėjusiais metais „Husqvarna“ robotų vejapjovių pardavimai šalyje augo 120 proc., palyginti su 2020 metais.

Toks robotų vejapjovių populiarumas nestebina. Vejos robotus tautiečiai laiko patogiausia vejos priežiūros technika. Tai atskleidė 2021 m. balandį bendrovės „Spinter tyrimai“ atliktas visuomenės nuomonės tyrimas. 27 proc. jo dalyvių išsakė nuomonę, kad būtent robotai vejapjovės yra patogiausi, antroje vietoje su 23 proc. liko benzininės vejapjovės.

„Greitėjant gyvenimo tempui ramus laisvalaikis, skiriamas tik sau, tampa aukso vertės. Natūralu, jog žmonės ieško, kas už juos galėtų atlikti rutininius aplinkos priežiūros darbus ir tai darytų nepriekaištingai. Todėl vejos robotai ir laimi, o naujos galimybės juos dar geriau išnaudoti leis šiems gaminiams labiau įsitvirtinti vejos priežiūros technikos sąrašo viršūnėje“, – įsitikinęs „Husqvarna“ atstovas.

AIM technologija yra integruota į 405X, 415X, 435X AWD ir 535 AWD „Husqvarna“ robotų vejapjovių modelius.

„Husqvarna“ robotai vejapjovės užtikrina kokybišką vejos priežiūrą ir padeda sutaupyti laiko. Robotai vejapjovės autonomiškai pjauna veją bet kuriuo paros metu nepriklausomai nuo oro sąlygų ir taip visada užtikrina vienodą vejos aukštį. Robotas vejapjovė veją pjauna dažnai, po truputį, todėl nupjautos vejos viršūnėlės yra mulčiuojamos ir virsta natūralia trąša. Nuolat prižiūrima veja tankėja, mažėja piktžolių ir samanų. „Husqvarna“ robotai vejapjovės gali prižiūrėti vejas, kurių plotas yra nuo vos kelių arų iki pusės hektaro, įveikiamos net 70 proc. siekiančios įkalnės.

Plačiau apie naująją AIM technologiją čia.